Helpos.com - Архив от реферати и дипломни работи

Helpos.com >> Архив >> Икономика - общо >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Цена на разработката: (29 лв)  27.55 лв Нова цена!


 

 

 

Курсова работа

на тема:

 

 

Бизнес - проект на създаване на тризвезден луксозен Бизнес хотел в Боровец

 

 

 

2004 г.

 

 

1. Характеристика на туризма в България. 3

2. Същност на конгресния туризъм.. 5

3. Бизнес - проект на създаване на тризвезден луксозен Бизнес хотел в Боровец  6

3.1 Необходими финансови ресурси. 6

3.2 Възвращаемост на инвестицията. 7

3.3 Финансовите аспекти на инвестицията. 7

3.4 Бизнес среда на хотел “ОЛИМП КЛАС”. 9

4. Заключение. 9

 

 

1. Характеристика на туризма в България

 

Туризмът е икономическа дейност, която е насочена към създаването, предлагането и реализирането на стоки и услуги формиращи туристическия продукт. Туристически дейности са хотелиерство, ресторантьорство, туроператорска дейност и туристическа агентска дейност, както и предоставянето на допълнителни туристически услуги. Значението на туризма като основен отрасъл в икономическото развитие в световен аспект е признато и високо оценено. За неговото развитие се влагат много инвестиции поради високата им възвращаемост. Туризмът е водещ отрасъл в доста страни, осъзнали мястото и ролята му на двигател и източник на средства в техните икономики.

Факторите, които играят позитивна роля при развитието на туризма са:

А. Политическа и финансова стабилност;

Б. Юридическа рамка за подобряване на условията за развитие на туристическите компании; 

В. Процесът на приватизация;

Г. Инвестиции в сферата на туризма;

Д. Високо качество на предлаганите услуги в тази сфера.

 

Алтернативен туризъм е всеки вид туризъм, които не е масов. Алтернативният туризъм е устойчив туризъм, а устойчив е туризма, който представлява такъв комплекс от туристически дейности, които най-пълно задоволяват потребностите на туристите в настоящето и осигуряват задоволяване на тези потребности и за бъдещите поколения. Алтернативният туризъм е динамична система и се определя от алтернативните на “масовия” туризъм потребителски интереси и включва алтернативни форми на организацията на пътуването, настаняването, алтернативни технологии на обслужване, алтернативни методи на управление и специализирана квалификация на заетите в тази област.

......................................................................

 

3. Бизнес - проект на създаване на тризвезден луксозен Бизнес хотел в Боровец

 

Проектът е за изграждане на хотел “ОЛИМП КЛАС” на 1 393 метра надморска височина, който да е разположен сред гъста борова гора. В близост до хотела да има ски – писта и влек – едно предпочитано удобство за скиорите. Категорията на хотела трябва да е 3 звезди. Сградата по проект е шестетажна и се състои от две огледални крила, свързани почти под прав ъгъл.

Хотелът ще разполага с 144 стаи, от които 76 двойни стаи с балкон и възможност за трето допълнително легло, 68 двойни стаи без балкон и 10 стаи тип “Планинец” (малки апартаменти с две преходни помещения). Общият капацитет на хотела е 308 легла. Двойните стаи, които са с балкон, и стаите тип “Планинец” са подходящи за почивка и отдих на семейства.

 

         3.1 Необходими финансови ресурси

 

За изграждането на целия хотел, който ще бъде с общи размери 2 700 кв. м. ще са необходими следните финансови ресурси (изчисляват се на база собствени финансови средства, без инвестиционни кредити от банки или финансови институции)[1]:

-         Отделно са планирани финансовите средства за закупуването на земята – 7 дка терен плюс 3 дка гори.

-         За строителството на 1 кв. м. от хотелската и ресторантьорската част по предварителни проучвания на анализаторския отдел, изготвил бизнесплана (съобразен с местонахождението на хотела) е 400 евро, т.е. за цялостното строителство е 1 080 000 евро.

-         За стопанската част, която е в размер на 1 300 кв. м са необходими близо 364 000 евро.

-         За асфалтиране на паркинга към хотелското заведение – 20 000 евро.

-         За обзавеждане на приемния блок на хотела, рецепцията и обменното бюро – 4 000 евро;

-         За обзавеждане на стаите 700 евро за стая, което е 100 800 евро, а за ресторанта и конгресните зали по 500 евро на едно място за сядане, а именно за целия ресторант и конгресен център – 155 000 евро.

-         Инвестиране в допълнителни обслужващи звена (различни центрове за отдих и развлечение – билярд, кафе-аперитив, фитнес и сауна, басейн и други) – 276 200 евро.

 

Обща сума на инвестицията: 2 000 000 евро.

.........................................................................

 

 

ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА

 

1.        Атанасова Ел. и др., Икономика и организация на туризма, В., Георги Бакалов, 87 г., с. 227

2.        Доганов, Д. Маркетинг в туризма. С. 2000 г.

3.        Дъбева, Апостолов. Хотелиерството в Европа. С.

4.        Луканов К., Конг Н. В., Финансов мениджмънт на фирмата, Пловдив, Макрос, 97 г., с. 79

5.        Нешков М., Икономика на туристическата фирма, НБУ, 94 г., с. 22

6.        Тончев, Ц. Мениджмънт на туристическата фирма. ЦДО, НБУ, 1995 г.

 

Темата е изготвена 2004 г.

Не съдържа таблици.

 

Ключови думи:

алтернативен туризъм, туризма в България, бизнес – проект за бизнес хотел, възвращаемост на инвестицията,  финансови ресурси, потребности на туристите, конгресен туризъм, туристопоток



[1] Боровец е разположен в северните склонове на Рила. Нейният масив се издига величествено и доминира над ограждащите я от всички страни дълбоко хлътнали котловини. Дълбоките долини на реките Бели Искър, Леви Искър, Рилска, Илийна и Белишка я разчленяват на четири добре обособени дяла – Мальовишки, Мусаленски, Скакавишки и Капатнишки. Мусаленският дял заема 37.5% от площта на цялата планина и е най високия дял в нея. В най-северните му части, върху едно разлято било с голям наклон на север, е разположен курортът Боровец. Той се намира от 1230 до 1890 м надморска височина или на 1350 м средна надморска височина. Основните сгради в него са изградени върху последните гънки на хребета Маркуджика. Връх Мусала отстои само на 10 км по въздушна линия от Боровец или на 6 часа път пеша. Географското положение на едно курортно място е в силна зависимост от транспорта, от достъпността му за туристическото движение. Закономерно по-лесно достъпните туристически ресурси привличат повече туристи. Боровец отстои на 10 км от Самоков, на 70 км от София, на 27 км от Костенец и на 52 км от Дупница, с които го свързват първокласни пътища. С най-голямо значение е удобната връзка със София – голям източник на туристи и най-голям транспортен възел на страната. Изключително голямо предимство е близостта на курорта до аерогара София – най- масовият разпределител на туристопотоците. На 100 км от Боровец се намира град Пловдив – вторият по големина град в страната. През активния зимен сезон неговото летище се използва само за чартърните полети на английски, немски и холандски туристически фирми.

 


Търси за: алтернативен туризъм | туризма България | бизнес проект бизнес хотел | възвращаемост инвестицията | финансови ресурси | потребности туристите | туристопоток

Helpos.com >> Архив >> Икономика - общо >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Цена на разработката: (29 лв)  27.55 лв Нова цена!


.

Copyright © 2002 - 2024 Helpos.com
Архив от реферати, курсови работи, дипломни работи, есета

counter counter ]]> eXTReMe Tracker