Helpos.com - Архив от реферати и дипломни работи

Helpos.com >> Архив >> Икономика - общо >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Цена на разработката: (29 лв)  27.55 лв Нова цена!


МЕЖДУНАРОДНО ВИСШЕ БИЗНЕС УЧИЛИЩЕ  БОТЕВГРАД

                                                                      

 

СПЕЦИАЛНОСТ „БИЗНЕС АДМИНИСТРАЦИЯ”

ДИСЦИПЛИНА „МИКРОИКОНОМИКА”

 

 

Казус

на тема:

 

Анализ на пазара на бира в България

 

 

Януари 2009 г.

 

 

            Българската пивоварна промишленост има над 125-годишна история. През 1881 г. в град Шумен отваря врати първата фабрика за бира в страната. Днес пивоварната индустрия е един от добре развиващите се отрасли в българската икономика. Пивоварният сектор влиза в групата на най-големите отраслови данъкоплатци, който генерира значителна заетост. От състоянието на пивоварната промишленост зависят сектори на икономиката ни като селско стопанство, транспорт, ресторантьорство и др. Пивоварният пазар в България е изключително благоприятен и разрастващ се. Производството, продажбите и потреблението на бира расте с всяка година. Като основна причина за това може да се посочи, че в страната се произвежда бира с качество над средното за Европа, при това на много ниска цена в сравнение с повечето други държави.

            На българския пивоварен пазар присъстват първия, третия и петия в света пивопроизводители - ИнБев, Хайнекен и Карлсберг.

     
           
За да се направи по-задълбочен анализ на пазара на бира в страната е необходимо да се разгледат някои характеристики на производството, предлагането и консумацията на бира в България. Изнесените данни са на база поместената информация на уеб - сайта на Съюза на пивоварите в България.

            Днес производствено - техническият капацитет на бранша включва:

Ø           девет пивоварни завода, собственост на седем компании;

Ø           пет минипивоварни, от които три със собствено производство на “жива бира”;

Ø           две самостоятелни предприятия за производство на малц;

Ø           едно предприятие за хмелов гранулат;

Ø           едно предприятие за резервни части и нестандартно оборудване;

Ø           три научни звена

           

            ........................................................

 

            Пазарът на бира се разраства основно при марките от средното ценово ниво. Такива са "Каменица", "Загорка", "Болярка" и "Шуменско". Ръст има и при по-евтините марки от типа на "Славена", "Ариана", "Балкан" и "Пиринско". Двата сегмента държат близо 80 % от бирения пазар. Бирите за масово потребление са водещи на пазара. При бирата лоялността към местните марки е особено силна. Това обяснява и все още ниския дял (под 20 %) на осемте чужди лицензионни марки, които се произвеждат у нас. Този сегмент се държи основно от марки като Tuborg на "Карлсберг", Beck's и Stella Artois на "Каменица", Amstel и Kaiser на "Загорка", Kaltenberg на "Болярка" и др. Наскоро "Карлсберг" започна да произвежда в България и Holsten. Все още вносни са Heineken, Starobrno и Carlsberg, които се продават основно в ресторантите и дискотеките.

            По информация на съюза на пивоварите, в момента 54 % от пивото се продава в стъклени бутилки, 2 % в кенове и 7 % е наливното. Продължава възходът на PET бутилките, които постигнаха 37 % пазарен дял. Този сегмент е ориентиран към тази част от пазара, която е и с по-голям дял от общите продажби – топлия пазар. България е единствената страна, където сегментът на РЕТ бутилките е толкова голям Успехът се дължи най-вече на пластмасови бутилки от 2 и 2,5 л. По данни от бранша близо 60 % от продадените олекотени бутилки са от такъв литраж. Очаква се обаче този дял скоро да се промени, и то в полза на по-малките разфасовки от 0,5 и 1 л, които стават все по-популярни на пазара, т. к. са по-леки и удобни за консумация.

            .......................................................................

 

            ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА:

 

1.      Г. Манлиев, “Микроикономика, 2008 г

2.      Съюза на пивоварите в България –www.pivovari.com

 

 

Темата е разработена януари 2009 г.

Не съдържа таблици.

Данните в разработката са от 2008 г.

 

Ключови думи:

пазар на бира, пивоварна промишленост, потребление на бира, потребителски предпочитания, консумация на алкохолни напитки, лоялност към марка


Търси за: пазар бира | потребление бира | потребителски предпочитания | консумация алкохолни напитки | лоялност към марка

Helpos.com >> Архив >> Икономика - общо >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Цена на разработката: (29 лв)  27.55 лв Нова цена!


.

Copyright © 2002 - 2022 Helpos.com
Архив от реферати, курсови работи, дипломни работи, есета

counter counter ]]> eXTReMe Tracker