Helpos.com - Архив от реферати и дипломни работи

Helpos.com >> Архив >> Икономика - общо >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Цена на разработката: (29 лв)  27.55 лв Нова цена!


 

КУРСОВА РАБОТА

 

 

 

На тема:

Имотни измами – начин на имотни злоупотреби и най-чести документни измами, свързани с имоти

/Фирмена практика на „Адрес – недвижими имоти” – София/

 

 

 

2007 г.


Съдържание:

 

1. Въведение в проблематиката. 3

2. Практическа част на проблема. Кратко представяне на фирмата. 5

3. Маркетингови услуги на фирма Адрес – недвижими имоти. 6

4. Конкуренти на компанията на българския пазар. 10

5. Най-чести видове имотни измами. 12

5.1. ПРИМЕР 1. Измама на четири кандидат-купувачи. 14

5.2. ПРИМЕР 2. Измама на кандидат-наематели. 15

5.3. ПРИМЕР 3. Неплащане при продажба на имот. 16

5.4. ПРИМЕР 4. Неуспешен опит за измама на възрастен собственик. 16

5.5. ПРИМЕР 5. Ограбване на имот за продажба от потенциален купувач. 17

5.6. Документни измами. 17

5.7. Саморъчно завещание. 20

5.8. Пълномощно. 21

6. Технически и организационни действия, които предприема фирма „Адрес” за минимизиране на имотни измами. 22

Източници на информация. 24

 


 

...........................................

 

При извършване на покупко-продажба или при наемане и отдаване под наем на недвижими имоти, откакто съществува този вид търговия, опити за спекулации винаги е имало. За да се избегне това, препоръчително е гражданите, които искат да извършат сделка, да се обърнат към фирма, специализирана в тази сфера, или да използват посредничеството на адвокат.

По експертни данни в момента фирмите в страната, които посредничат при сделки с вещни права върху недвижимите имоти са повече от 3 000, а броят на работещите в тях брокери (посредници) надхвърля 10 000 души.

Чрез своите квалифицирани служители и адвокати тези фирми, които отдавна вече не са новост на българския пазар, дават сигурност за юридическата обезпеченост на сделките. При тях може да се получи най-вярна и достоверна информация за пазара на имоти, за реалната стойност на жилището в зависимост от неговото състояние в момента за дадения район, за да може сделката да се осъществи бързо и изгодно.

С години се доказва лоялността на една фирма и се гради доверието към нея. Един от начините да бъдат правно защитени и клиентите, и фирмите-посредници, е сключването между тях на договор за посредничество, наричан още комисионен договор или договор-поръчка за покупко-продажба или за наемане/отдаване под наем на недвижим имот. Понякога клиентите се притесняват или отказват да сключат каквито и да са договори, които всъщност защитават техните интереси.

Практиката показва, че се нуждаем от по-висока правна култура. Нерядко, едва след като са претърпели загуби, клиентите разбират колко скъпо им струва собствената самонадеяност, некомпетентност и неподплатеното им със знания самочувствие. Но вече е късно и последиците са тежки.

 

…………………………………..

 

Всяко подразделение във фирмата има собствена преценка за реализацията на дадено мероприятие. В много случаи не се постига разбирателство с другите подразделения или екипи на обслужвне, опитите за комуникация се свеждат до нула, а това не се отразява благоприятно на фирмата като цяло. Очевидно в такива случаи е нужна добре структурирана методика за управление на проекти. В такава ситуация може да се вземе решение за внедряване на проектен или планови офис, който да реализира единна практика за управление на проекти. Това води до нови проблеми – при ограничено време и ресурси трябва да се постигне незабавно подобрение, защото натискът от конкуренцията е голям. Проектният екип трябва да се насочи към разработване на продукта или услугата, а не към поредното подобряване на бизнес процеси.

Важно по отношение оптимизацията на офис обслужването и офис планирането и консултирането е да се проектират основните аспекти на клиентско обслужване с оглед улесняване на клиентите /опростеност на процедурите по обслужването/ и в същото време създаване на богат асортимент от предлагани услуги. За тази цел ръководството на фирмата планира работните екипи, методите и средствата на работа, работните помещения /целта е да се създаде комфорт на служителите и клиентите и да се улесни самото оказване на услугите от физическа гледна точка/, както и самата организация на работа. С предимство в организационната офис-структура на обслужване е т. нар. обслужване на едно гише.

 

………………………………….

 

Статистиката показва, че близо 10 на сто от сделките с имоти у нас се сключват с чужденци, което само за миналата година означава повече от 15 000 покупко-продажби в различни райони на страната. Брокерите очакват тези сделки да продължат да нарастват. Неутолимият апетит на англичани, ирландци, германци и др. да купуват недвижима собственост ги е накарал да се насочат към изгодни сделки в Източна Европа. Активна пропаганда на българските имоти водят редица чуждестранни агенции. Допреди 2 години в България пребиваваха само двама британски агенти, сега техният брой е над 100. Повече от половината туристи в страната били хора, търсещи имоти. Чужденците могат да купят имот дори и по Интернет. Създадени са множество сайтове, за да помогнат на сериозните инвеститори от Великобритания. Близо 70% от имотите по Северното Черноморие са продадени на чужденци. Предпочитат се малките села на около 20-30 км от морето. По Южното Черноморие още се търсят девствени терени. Селските къщи по крайбрежието са поскъпнали с 15-20%. Англичаните и ирландците били очаровани най-вече от планинските райони като Еленския балкан, Банско, Родопите. Немалко сделки на имоти с чужденци се реализират и във Великотърновски регион. Чужденците признават, че са се заселили в страната ни заради ниските цени и красивата природа. Цените на имотите по Българското Черноморие са се удволи през последната година. В момента за около 50 000 лири се купува незавършен апартамент, а за 70 000 лири – нова вила.

 

…………………………………………….

 

 

5.3. ПРИМЕР 3. Неплащане при продажба на имот

Продавачът и Купувачът са вече пред Нотариуса. Предварително Продавачът наивно се съгласява да получи парите за жилището след изповядването на сделката. Нотариусът пита дали са уредени сметките, дали Продавачът е получил парите за своя имот. Той потвърждава. Излизат. Тогава Купувачът казва: "Един момент да взема парите от колата". И изчезва. Продавачът не получава нито лев за продаденото жилище. Започват безкрайни съдебни дела. Но нали Продавачът пред Нотариуса е казал "да", т.е. че имотът е платен. Не е наета и Агенция, която да предотврати добре обмисления ход на измамникът-Купувач и да служи като гарант за чистотата на сделката.

 

………………………………

 


 

Източници на информация:

1.      www.imot.bg

2.      www.naemi.bg

3.      www.nsi.bg

4.      www.capital.bg

5.      www.mirela.bg

6.      www.stroitelstvo.bg

 

 

 

 

Темата е изготвена 2007 г.

Темата не съдържа таблици, графики, картинки.

 

Ключови думи:

агенции за недвижими имоти, имотни измами при покупко-продажба на имот, имотни измами при наемане на имот, документни измами, саморъчно завещание, пълномощно, действия за минимизиране на имотните измами

 


Търси за: агенции недвижими имоти | пълномощно

Helpos.com >> Архив >> Икономика - общо >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Цена на разработката: (29 лв)  27.55 лв Нова цена!


.

Copyright © 2002 - 2024 Helpos.com
Архив от реферати, курсови работи, дипломни работи, есета

counter counter ]]> eXTReMe Tracker