Helpos.com - Архив от реферати и дипломни работи

Helpos.com >> Архив >> Икономика - общо >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Цена на разработката: (31 лв)  29.45 лв Нова цена!


Курсова работа

Нобелова награда по икономика за 1979 г.

Артър Люис и Теодор Шулц

2007 г.

 

Съдържание

 

1. Нобелова награда за икономика. 3

2. Артър Луис. 3

3. Теодор Шулц. 7

4. Нобелови лауреати по икономики и техният принос. 11

ИЗПОЛЗВАНИ ИЗТОЧНИЦИ.. 16

 

 


1. Нобелова награда за икономика

 

Нобеловата награда за икономика е може би най-титулуваната научна награда в света. По протокол тя се нарича “Наградата за икономически науки на Шведската централна банка (Риксбанк)”. Учредена е и се дава в памет на Алфред Нобел - физикът, който измисли динамита. Специално в областта на икономиката тя е най-престижната награда в света.

Високото отличие се връчва всяка година от Шведската кралска академия на науките. Наградата включва няколко елемента - състои се от златен медал, диплома и парична сума. Тази година сумата е 1 342 000 щатски долара. Наградата за икономика не е спомената в завещанието на Алфред Нобел. Тя е добавена през 1969 г. по настояване на Риксбанк. Вече 35 години Нобеловата награда за икономика се присъжда от Нобеловата фондация по същия начин, по който се присъждат петте първоначални Нобелови награди.

..............................................................

2. Артър Луис

 

Артър Люис получава Нобелова награда за Sir Arthur Lewisикономика през 1979 г. заедно с Теодор Шулц за цялостните си усилия за развитието на икономиката. Неговата “Теория на икономическия растеж” - която трябва да бъде наречена “Теория на икономическото развитие”, за да се избегне смесването със съвсем различната тема за статичното състояние в теорията за растежа (виж Р. Ф. Харод и Е. Д. Домар), - е един от първите учебници в следвоенната епоха, който изследва проблемите на развитието в Третия свят. Година по-рано той публикува статията “Икономическо развитие при неограничено предлагане на работна ръка”, която става една от най-често цитираните публикации от съвременните икономисти - тя генерира написването на много трудове за “двойствените икономики” - малки, градски, индустриализирани сектори на икономическа дейност, заобиколени от голям, изостанал, традиционен сектор - като верига от мънички островчета в огромен океан.

....................................................

3. Теодор Шулц

 

Theodore W. SchultzМногостранният принос на Теодор Шулц към икономиката на селското стопанство и особено към анализа на селскостопанската политика в развиващите се страни му спечели Нобеловата награда за икономика през 1980 заедно с У. Артър Люис. Но освен работата си в областта на селското стопанство, той е и ефикасен популяризатор и разпространител на чужди идеи. Въпреки че не е открил теорията за човешкия капитал (виж Дж. Минцер), президентското му обръщение към Американската икономическа асоциация през 1960 – “Инвестиране в човешки капитал” е от голямо значение да се привлече вниманието към тази изследователска област, така че той с право може да бъде наречен “баща” на теорията за човешкия капитал.

..................................................

4. Нобелови лауреати по икономики и техният принос

 

1969 - Ragnar Frisch, 74 (1895-1973), Норвегия, University of Oslo, Осло и Jan Tinbergen, 66 (1903-1994), Холандия, Rotterdam School of Economics, Ротердам за разработката и прилагането на динамични модели в анализите на икономическите процеси.

1970 - Paul A. Samuelson, 55 (1915-), САЩ, Massachusetts Institute of Technology , Кеймбридж, Масачузетс за научната работа, чрез която той е развил статичните и динамични икономически теории и активно е допринесъл за повишаване нивото на икономическите анализи

.....................................................

ИЗПОЛЗВАНИ ИЗТОЧНИЦИ

 

1.      Зенбер. М. Видни икономисти. Жизнената им философия. С.; 1998;

2.      Capie, F., Goodhart, C., Fischer, S., & Schnadt, N., (1994). “The Future of Central Banking. The Tercentenary Symposium of the Bank of England”, Cambridge University Press.

3.      “The World Economy: Historical Statistics”, OECD Development Centre, Paris 2003;

4.      www.mi.government.bg

5.      www.nobelprize.org

.........................................................

Темата е писана 2007 г.

 

Ключови думи:

Нобелова награда по икономика, Артър Люис, Теодор Шулц, нобелови лауреати

 

 


Търси за: Нобелова награда икономика | Теория икономическия растеж

Helpos.com >> Архив >> Икономика - общо >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Цена на разработката: (31 лв)  29.45 лв Нова цена!


.

Copyright © 2002 - 2024 Helpos.com
Архив от реферати, курсови работи, дипломни работи, есета

counter counter ]]> eXTReMe Tracker