Helpos.com - Архив от реферати и дипломни работи

Helpos.com >> Архив >> Маркетинг >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Цена на разработката: (30 лв)  28.50 лв Нова цена!


РУСЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ

„АНГЕЛ КЪНЧЕВ”

КАЗУС

на тема:

Маркетинг на потребителски стоки

2009 г.

СЪДЪРЖАНИЕ:

 

Задание за казуса. 2

Увод. 3

1. Що е то кризисен PR и има ли той почва у нас?. 4

2. Сравнителен анализ. 8

Пример 1:. 8

Пример 2:. 10

Пример 3. 12

Пример 4. 15

Заключение. 19

Използвана литература:. 21

 

Задание за казуса

На основата на знанията, придобити от учебния материал, ползвана информация и собствен опит, направете сравнителен анализ на приложените по-долу текстове и коментирайте:

-         Какъв тип позициониране се постига от въпросните компании, ако имаме предвид посочените примери? Как обосновавате твърденията си? 

-         Как приведените факти биха се отразили на позиционирането на продуктите на въпросните компании в съзнанието на потребителите?

-         Вие самите как бихте реагирали като потребител на подобна информация?

-         Какви действия биха могли да предприемат въпросните компании, за да задържат успешните конкурентни позиции на пазара, респективно да преодолеят неизбежните негативни последици?

-         Какви подобни примери можете да посочите от българската и чужда практика на българския пазар?

…………………………………………………………………………………….

2. Сравнителен анализ

Пример 1:

 

 

Тук позиционирането е на база характеристика на продукта, а именно вредните емисии на автомобила във въздуха. В масовото съзнание при споменаването на марката „Додж” автоматично изскача образът на някой огромен пикап като „Рам” или спортен автомобил от рода на „Вайпър”. Потребителите на тази марка автомобили са наясно с вредните емисии и новината de facto не е новина за тях. Производителите от Chrysler LLC залагат на популярността на марката и лоялността на клиентите към нея, а не навлизат в „модерната надпревара” за най-безвреден автомобил.

Като потребител, който познава марката, но така или иначе не може да си позволи такъв лукс (защото новите автомобили с марка Dodge са лукс), новината не ме засяга особено. И все пак, ако притежавах необходимите финансови средства, бих се насочила към друга марка автомобили, но не защото „Додж Рам е най-вредният за околната среда автомобил”, а по простата причина, че за мен това превозно средство е твърде голямо и трудно за управление. Разпитвайки мои приятели, те изразиха мнение, че не биха взели автомобила, но не заради вредните емисии, а заради големия разход на гориво.

Компанията, въпреки че разчита на лоялността на своите клиенти към марката, през 2006 / 2007 заложи и на един модел с нетипична за „Додж” визия, размери двигатели и цени, адресиран основно към клиентите в Европа, но изненадал дори самия производител с огромното търсене в родната му Америка, където заявките превишават трикратно производствените възможности.

Мнения за автомобила: Става въпрос за „Калибър” - странен хибрид между компактен SUV, комби и хечбек, който където и да се появи бива забелязан. Агресивната и атрактивна визия на този „Додж” ви превръща в звезда на пътя, засенчвайки собствениците на много по-луксозни, скъпи, престижни, но и масови модели, убедих се по време на тридневния тест-драйв на модела. „Калибър” беше увековечен с много мобилни телефони и фотоапарати, караше хората да забравят за какво си говорят, докато го зяпат, и впечатли дори персонала на няколко бензиностанции, едно наистина впечатляващо постижение. Каква е тайната? - Най-краткият отговор може би е различното. Наистина, по пътищата рядко може да се види автомобил с такова едновременно брутално, но и приятелско излъчване. От една страна, радиаторната решетка, арките на калниците и ръбестото купе вдъхват страхопочитание, но от друга, човешките размери придават на колата приятелско излъчване. Чувството е като да видиш дете, което се прави на страшно, навлякло рицарски доспехи например.

В България пресен пример е законът, който правителството прие относно максималната възраст на автомобилите – това засяга голям брой собственици на останали от „едно време” автомобили ВАЗ, Вартбург, Москвич, Трабант и много други. МПС-та, които все още са в движение и в повечето случаи са собственост на пенсионери, които не биха могли да си позволят западна кола, а дори и да могат, не биха били в състояние да я поддържат заради по-скъпите части.  Вярно е, че превозните средства от бившите СССР и ГДР държат първото място по вредни емисии във въздуха, но би трябвало собствениците да се стимулират по някакъв начин да се разделят с колата си от 20+ години, като се дадат някакви помощи. Тук една социална реклама би изиграла много добра роля.

……………………………………………………………………………………

Използвана литература:

1.      Каракашева, Л., „Международен маркетинг”, ИК „Люрен”, София, 2000 г. ;

2.      Каракашева, Л., Л., Менчева, Д., Динков, „Международен бизнес”, София, 1998 г.

3.      www.econ.bg

4.      www.yvox.net 

5.      www.novavizia.com   

6.      www.bgnewsroom.com

7.      www.lex.bg

8.      www.svejo.net

9.      www.expert.bg

……………………………………………………………………………………

Темата е изготвена 2009 г.

Най-новата информация е от 2008 г.

Ключови думи: маркетинг, потребителски стоки, кризисен PR, Додж Рам, KFC, Mc Donald’s, БМВ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Търси за: маркетинг | потребителски стоки | кризисен | KFC | Donald’s

Helpos.com >> Архив >> Маркетинг >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Цена на разработката: (30 лв)  28.50 лв Нова цена!


.

Copyright © 2002 - 2024 Helpos.com
Архив от реферати, курсови работи, дипломни работи, есета

counter counter ]]> eXTReMe Tracker