Helpos.com - Архив от реферати и дипломни работи

Helpos.com >> Архив >> Туризъм >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

КУРСОВА РАБОТА

ПО

ТУРИСТИЧЕСКИ РЕСУРСИ

НА ТЕМА:

АНТРОПОГЕННИ ТУРИСТИЧЕСКИ РЕСУРСИ НА ШВЕЙЦАРИЯ


В представите на повечето хора Швейцария е страна на шоколадите “Милка”, часовниците и известното швейцарско сирене
Ементал”. С преобладаващата си алпийска част и стотиците км ски писти Швейцария е своеобразен рай за скиорите. Кристалночистият въздух /Швейцария е нар. “Белите дробове на Европа/, хрущящият сняг под обувките и зашеметяващите панорамни алпийски изгледи освен скиори привличат и обикновени любители на  чистата природата и здравословната среда. Швейцария по площ и население е относително колкото България и удивителното е, че тази малка държавица е посещавана от милиони туристи годишно, привлечени от магнетиичното излъчване на вечно заснежените върхове на Алпите. Но малцина предполагат, че Швейцария не е само сняг, чист въздух и планински хижи. Швейцария притежава и изключително културно-историческо наследство, което си струва да бъде видяно. В сравнение с някои съседни страни Швейцария разполага с по-малък комплекс от археологически и други паметници на културата. Причина за това се смята по-късното придобиване на суверенитет и многовековната подчиненост първоначално на Рим, Савойското графство, Хабсбургите, Наполеон. От 1815г.Швейцария е обявила постоянен неутралитет и не взема почти никакво участие в международния политически живот. Но като се сравни с площта на страната, съвкупността от архитектурни, културно-исторически паметници и  други забележителности, сътворени от човешкия гений, е със забележителна величина. Периодът след обявяване на неутралитета е най- плодотворният в изграждането на много красиви църкви, паметници, административни сгради, фонтани и други. Всички тези туристически обекти са концентрирани в малък брой градове, които са били феодални столица или важни стопански и културни средища през капитализма. На швейцарска територия се срещат толкова различия и противоположности, както в езиците, които се говорят, религията, така и в начина  на живот на населението, че е чудно как се е получило това единство в цялото разнообразие.Само говоримите езици на тази налка територия са цели 3: италиански, френски и немски. Затова и в различните области на изкуството се откриват немски, австрийски, италиански и френски влияния. Туристическият интерес е насочен към посешение на крепости, замъци, кули, чешми, мостове ,къщи, църкви, манастири и други.

Според естествените признаци и насочеността на антропогенните туристически ресурси швейцарските туристически обекти се класифицират на следните видове:

  1.  Социално- познавателни ресурси.

Тук се включват тематичните паркове като “Мини Швицер” в Лугано. Това е един от парковете на миниатюрата, които обикновено са построени в мащаб 1:25 или 1:30. Представени са макети на забележителни сгради, паметници, църкви, крепости. В швейцарския национален парк туристите могат да се движат свободно и да разглеждат макетите. Обикновено в близост не се строят хотели, защото разглеждането на такъв парк отнема около 3-4ч.

Към тази група се отнасят етнографски музеи и музеи на специфични занаяти. Такъв е музеят “Мюлерама” в Цюрих , който включва изложения на воденици, типове мелничари, видове и начини на приготвяне на брашно и хляб и всичко, свързано с историята на водениците и мелничарските продукти. В Музея на открито в Баленберг туристите могат да видят Швейцария такава, каквато е била някога.

2. Културно-исторически обекти

За столицата Берн характерна особеност са паметните колони, увенчани със скулптури, и многобройни фонтани. Най-интересната архитектурно-стилна сграда е тази на двореца на конфедерациите и старинната часовникова кула, където се стичат много туристи, за да наблюдават на всеки кръгъл час изпълняваните приказни музикални сценки, след което метален рицар оповестява чрез удари с чук настъпването на новия час. Голяма атрактивност представляват мечешките ями в Берн, обитавани от живи мечки. Според една легенда градът е получил името си от името на първия убит звяр на неговата територия, по време на основаването му през 1115г. Сега мечката е неотменим елемент на герба и знамето на града. В Берн най-известен е може би Музеят на изкуството, който притежава най-голямата сбирка от детелини. Основан е през 1879г., а 1935г. е разширен. Освен швейцарски произведения на изкуството, съдържа и италианска живопис, произведения на френски художници. С множество произведения  представен бернския майстор Паул Льовеншпрунг и Николаус Мануел Немски, представители на ранния Ренесанс. Много посещаван също е Алпийският музей, основан 1934г., който предлага на посетителите да видят неповторимия облик на Алпите. В същата сграда се намира и Швейцарският пощенски музей с транспортни и исторически сбирки. Бернският исторически музей е създаден 16в. по подобие на замък. Сбирките обхващат ръчно изработени произведения, предистория, фолклор. Природо-историческият музей съдържа геоложки, минераложки, палеонтоложки и зоосбирки.

В Цюрих най-значителният музей е Националният, който е построен 1893-1898г. по подобие на замък. Съхранява най-значителната сбирка на шв. култура и история. Има следните тематични раздели: древна и по-ранна история, археологически находки, оръжия, знамена и др. военни атрибути, златни и сребърни предмети, цветни метали и цинк, керамика и стъкло, пластика, графика, живопис, мебели, часовници, научни инструменти, занаятчийски изделия. Трябва да се отбележи, че тук се намира единствената по рода си сбирка от стари стъклописи. Друг доста голям музей е този на приложните изкуства, който обединява темите графика ,дизайн, архитектура. Индианският музей чрез своите многобройни сбирки представя бита и културата на индианците в Северна Америка.

В Женева Архитектурният музей и на изкуството е известен с богатите си приложни ,архитектурни и оръжейни сбирки. Във фоайето се намира макет на града от 1850г. Освен това тук са съхранени гръцки, римски произведения на изкуството, етруска керамика, египетски предмети от гробници. В Природо-научния музей са представени сбирки от регионалната фауна. Присъства палеонтоложко и минераложко отделение. Недалеч е и Музеят на часовниците, посещаван от много туристи поради славата на швейцарските часовници. Но най-атрактивен и известен в цял свят е Олимпийският музей,създаден на 23.6.1993г. Тази дата съвпада с формирането на МОК през 1894г. Наситен с духа на олимпизма, музеят предлага и високотехнологични аудиовизуални атракции.

Създаден на 1.07.1959г., Швейцарският музей на транспорта и комуникациите в Лугано днес е най-разнообразният музей от своя вид в Европа. Освен че притежава забележителен широк спектър от теми от развитието на транспорта и комуникациите, той предлага и други атракции като Косморама - единственият голям планетариум в тази страна. Интерес представлява и Музеят на митницата.

Базел, вторият по големина град в Швейцария, се намира до немската и френската граница. От 1833г. е един самостоятелен полукантон. Градът е разположен на двата бряга на р. Рейн и е известен като търговски и културен център. В класически стил са построени Природо-научният, Природо-историческият и Етнографският музей, който съдържа сбирки от Океания, Индонезия, Предна Азия, Америка и Африка. Античният музей съдържа гръцки, италиански, етруски и римски антики. Музеят на изкуствата предлага на посетителите произведения на Лукас Кранах, фамилия Холбайн. Освен тях в Базел има исторически музей, музей на съвременното изкуство, спортен музей и музей на музикалните инструменти. Хартиената воденица  представя историята на хартията, печатането и писмеността.

Швейцария притежава множество църкви, манастири, параклиси, свързани с историята и културното развитие на страната.

Берн - Особено интересен за посетителите на швейцарската столица е параклисът “Св. Винченц”, една трикорабна островърха базилика, започната 1421г. по план на Улмерс Матеус Ензингер и завършена едва 1895г.Западният портал е богато украсен със скулптури. Средният кораб и хорът имат мрежест свод. В сградата има стар бароков орган с 5404 звука и късноготически стъклописи. Друга забележителност е френската църква, която е принадлежала на някогашния доминикански манастир. Църквата” Нюдег” се издига на източния край на Аарския п-в на мястото на крепостта Райхсбург, чийто останки от крепостните стени могат още да се забележат. Можем да отбележим Антонианската църква, “Св. Дух”, “Св. Петър и Павел”, и др.

Женева - В най-високата част на стария град, където в римско време е имало храм, а от 4-5в. и малки християнски базилики, саге се издига катедралата “Св. Петър”, построена от 1150г. до 1232г. в романски стил с готически елементи. В страничните кораби по стените има надгробни камъни на носители на духовните и световни ценности от 13в. и 16в. Стъклописите са имитации на тези от 15в., които се съхраняват в Музея на изкуството с яасти от олтара, изографисан от Конрад Виц. Има и модерен орган с 6000 тона. Църквата “Сен Жермен” е старокатолическа от 1873, а Лутеранската е построена по заповед на принца на Хесен.

Цюрих - Забележителностите на града са съсредоточени от двете страни на р. Лимат, която минава през Цюрих. В западната част на стария град се намира църквата “Св. Петър”, най-старата църква на Цюрих с късноромански кули. Църквата притежава най-големите циферблати в Европа - средно 8,7м в диаметър. 1965г. в двора на параклиса се обновява Женската църква - представлява трикорабна островърха базилика. Възхищениие будят оцветените стъклени прозорци на Марк Шагал. В приземния етаж са запазени части от криптата, които е наследила абатската църква, подпомогната от кайзер Лудвиг Немски.

На една свободна тераса над р. Лимат се издига Евангелският голям параклис, който доминира в градския пейзаж. Интересен обект представлява и Августинската църква, основана  към края на 13в.

Базел - Параклисът, намиращ се на най-високата част на площада, който е  затворен  площад от 18в.  прави пейзажа много живописен със своите червени стени от пясъчници, шарен покрив и двойката високи кули. Порталът е богато украсен с фигури и флорални елементи. След земетресението през 1356г. романската постройка е била обновена. Във вътрешността се намира гробът на хуманиста Еразъм Ротердамски.

Нюшател - Църквата “Нот'р Дам” е красива романска постройка , създадена 12-13в. и частично разрушена през 1450г. При реставрирането 1867-1870г. са предприети множество промени. Така църквата се сдобива със северна кула.

От времето на Каролините е останал параклисът в Граубюнден от 15в. в късноготически стил, църквата Рива-Сан-Витале в езерото на Лугано, части от Августинското абатство в Сен Мориц - най-старият манастир в Швейцария - 515г., манастирът в Сент Гален, който изживява разцвета си през  9в.

Съществуват най-често като самостоятелен раздел в музеите на изкуствата в по-големите градове, административни центрове на отделните кантони. Такива са галериите към музеите в Берн, Базел, Цюрих, Женева, Лозана, но има и такива в средните и малки градове, но те вече са с локално, а не национално значение. Като основател на швейцарската живопис се смята Конрад Виц. Други известни творци са Лукас Кранах, фамилия Холбайн, Анджелика Кауфман и др.

В Швейцария има доста запазени внушителни постройки. В миналото са служели за защита или дом на местни владетели. В днешни дни на територията на Швейцария се намират 256 такива обекта.

На брега на Женевското езеро се намира световноизвестният Шильонски замък, превърнат 16в. в затвор за свободолюбивите жители на Женева.От 12в. замъкът принадлежи на графовете на Савоя. 13 и 14в. са златната ера за Шильон. В ерата на романтизма замъкът става известен с разказите на писатели и поети като Ж. Ж. Русо,Шели, В. Юго, А. Дюма. През 1816г. замъкът е посетен от английския поет Байрон, който написва поемата  “Затворникът от Шильон”, познати пи целия свят.

В Нюшател замъкът Дьо Дис датира от 12-13в. Става седалище  на графовете фон Нойенбург между 12 и 15в. През периода 1905-1934г. е реставриран. Южното отчасти романско крило притежава една забележително декорирана фасада, разделена от една галерия с еднакви колонки. Във вътрешността на залата се намира залата на Мария Савойска, богато украсена с фрагментна живопис.

В Берн се намира замъкът Нолиген, седалище на близкия кралски двор през 13в. През 16в. е обновен от Кристоф фон Дисбах.

Замъкът Вити Кофен  през 13в. е собственост на манастира, а по-късно се използва като жилище на бернския историк Йохан Лудвиг фон Вурстем Бергер.

Замъкът Валер в Сион е разположен върху един от двата хълма в Сион. Характерното за замъка е, че е бил изграден през 17в. за резиденция на епископите на катедралите до френската революция. През 1883г. се реконструира. Днес той е един от най-старите замъци. По настоящем в него се съхраняват скулптури, множество златни украшения, старинни оръжия, униформи на войници.

Понеже големите швейцарски градове възникват около големите реки, това обяснява и многобройните мостове. В повечето случаи те представляват истински произведения на изкуството.

В Берн мостът “Унтертор” е най-старият и до 1844г. единствен здрав преход над реката. 1461г. дървената конструкция е заменена с каменна. По подобие е построен и големият Нюдегски мост през 1841-1844 като най-високия Бернски мост - 25м. над водата. Други известни мостове са мостът на железницата, Лорен и др.

В Берн са изградени и голям брой кули като най-голяма е часовниковата. Типичното за тази интересна забележителност е, че на всеки кръгъл час се изпълняват приказни и музикални сценки, след което метален рицар оповестява часа с удари с чук. През 16в. са построени и 11 фонтана като до наши дни достигат 10. Най-известни са фонтанът на пазача, на Самсон и на Церинген - основателят на Берн.

В Нюшател туристически интерес представляват кулата на затвора, фонтанът на грифоните, Лъвският фонтан, фонтанът на правосъдиетои др.

В повечето големи градове на централните площади красивите фонтани осигуряват великолепни панорамни гледки за множеството туристи.

Швейцария е в челото на класациите за брой на развлекателните паркове. Франция си има Астерикс и Обеликс, Дания - блокчетата Лего и малката Русалка, а  Швейцария се гордее със своя национален фолклорен герой Вилхелм Тел - най-точният стрелец, улучващ ябълка на главата на дете от голямо разстояние. Обяснимо е и развлекателните паркове да са свързани с тази тематика и интерпретират по забавен начин живота и приключенията на обичания герой.

3.Участие или наблюдение на различни прояви.

Въпреки че Швейцария стои настрани от политическия живот на Европа, в Швейцария се намират множество седалища на световни организации.

Лозана е място за организиране на конгреси, семинари и панаири / международен туристически салон през март, Comptoir Suisse есента /.

Базел е панаирен град. В него се провежда мострен панаир, на който се предлагат само мострени екземпляри на стоките.

В Женева имат седалища много световни организации. Там се намира сградата на Международния комитет на червения кръст. По инициатива на Хенри Дънантс през 1864г. се създава помощната организация, която преследва хуманитарни цели на международна територия. Други национални организации като Червен кръст, Червен полумесец, Червен лъв, Червено слънце са сключили лига на общностите на Червения кръст.

Тук се намира и Световната здравна организация, Бюрото по международен туризъм и др.

И тук, както в повечето европейски страни, в по-големите градове са построени такива обекти, които привличат не само туристи, но и местното население.

Най-известна е Зоологическата градина в Цюрих, създадена още през 1929г., която дава подслон на над 2000 представители на фауната. В Базел също има Зоологическа градина, а Ботаническа градина е създадена в Женева, която датира от 1902г., която предлага на туристите многообразие от растителни видове.

В Швейцария се провеждат и много спортни прояви: тенистурнир в Базел, лекоатлетически турнир в Цюрих и др.

Най- значителните за шв. туризъм обекти са тези, които са най-посещавани- Шильонският замък с над 300 000 посетители годишно, Олимпийският музей, посетен от над 1,2милиона туристи от откриването си и др.По петобалната скала за атрактивност( 1-слаба, 2-средна, 3-добра,4-мн.добра,5-отлична) с оценка 5 можем да отличим Алпийският музей, музеят на детелините в Берн, музеят на часовниците в Женева, параклисът в Цюрих със стъклописите на Марк Шагал, църквата Рива-Сан-Витале в езерото Лугано и мн. др. Основен проблем на повечето културно-исторически забележителности е, не че са недостатъчно интересни и атрактивни за туристите, а защото Швейцария си е изградила имидж на страна, привличаща скитуристи и любители на алпийската природа. Трябва да се разпространява повече информация и за другия и облик- на страна с богато културно наследство.Швейцария е

успяла  да запази през вековете уникални паметници и съкровища на приложното и архитектурно изкуство, живописта, занаятите, строителството, иконописта, стъклописа и какво ли още не , което си струва да се види. Величествени замъци , живописни фонтани и мостове, великолепни църкви и манастири, богати музейни сбирки говорят по красноречив начин за голямото културно богатство на малка Швейцария.

ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА:

1.Бъчваров,М.;Апостолов,Н.- “География на туризма”, изд. Г. Бакалов-Варна, 1982

2.Дъбева, Т.;Апостолов,Н- “Хотелиеството в Европа”,2000г.- Варна

3.сп.”Туризъм България”, бр.4,2000г.

4. сп.”Вояж и отдьих”, бр.3,2000г.

5.Димова,Е.;Ноева,М.-Landeskunde fur Studenten von Fachrichtung Fremdenverkehr, 1982,Warna

6.“Europa- vom Nordkap bis Sizilien”

7.”Schweizer Brevier”-Schweizerisches statistisches Amt

8.Taschen Meyers Lexikon-1990,Taschenbuchverlag, Mannheim

9.www.Switzerland Tourism.com


Търси за: социално познавателни ресурси | културно исторически обекти | религиозни обекти | картинни галерии | замъци | крепости | развлекателни паркове | градове | Базел | Цюрих | Женева | Берн

Helpos.com >> Архив >> Туризъм >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

.

Copyright © 2002 - 2024 Helpos.com
Архив от реферати, курсови работи, дипломни работи, есета

counter counter ]]> eXTReMe Tracker