Helpos.com - Архив от реферати и дипломни работи

Helpos.com >> Архив >> Туризъм >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Нов български университет

 

Курсова работа

Организиране на екскурзия

 

Спец. Туризъм

 

2006 г.

Съдържание

 

1.   Обща теоретична постановка на отръсъл Туризъм. Настоящо положение и тенденции  3

2.   Туристическа агенция “Романтик холидейз” ООД. Обща характеристика  4

3.   Организиране на екскурзия до Рио де Жанейро - РИО - ВОДОПАДИТЕ ИГУАСУ - БУЕНОС АЙРЕС.. 5

Използвана литература. 12

 

1.        Обща теоретична постановка на отръсъл Туризъм. Настоящо положение и тенденции

 

Туризмът, който е признат за една от най – динамичните бизнес сфери в света, засяга всички аспекти на обществения живот – икономическа, социална, политическа и духовна, е една от трите взаимосвързани индустрии, които движат икономиката на ХХІ век[1]. Следователно туризмът се превръща в една от най – големите не само печеливши, но и хуманни индустрии в света.

Следователно като явление на обществено-икономическите отношения в съвременния свят, туристическият сектор се определя като един феномен, тъй като той представлява сравнително млада индустрия, която се развива в световен мащаб с все по-нарастващи темпове. Всяка година милиони хора пътуват като туристи във и извън границите на своите страни.

Туризмът засяга всички сфери на обществения живот: икономическата, социалната, културната, политическата, което се дължи на следното:

·          Масовизирането му и поставянето му на демократична основа;

·          Концентрацията и централизацията на капитала в туристическите дейности;

·          Нарастването на валутните приходи в платежния баланс;

·          Тясната връзка и взаимозависимостта между свободното време, рекреацията на интелектуалното развитие в цивилизованото общество.

Бурното развитие на туризма през последните десетилетия го превръща в огромна туристическа индустрия, която заема трето място в световния икономически обмен и непрекъснато печели нови позиции. През 2004 г. са регистрирани 795 млн. чуждестранни туристи, като приходите възлизат на 825 млрд. долара[2]. Според планираните резултати тази индустрия ще създаде към 2007 г. – съответно 7,1 бил. долара и 383 млн. работни места[3].

Прогнозите на Световната организация за туризъм (“Туризъм – поглед към 2020 г.”) също са обнадеждаващи. Броят на чуждестранните туристи се предвижда да достигне 1,6 млрд., а приходите – 2 трилиона долара.

През бъдещите десетилетия туристическата индустрия ще включва една нова карта на конкуренцията, в която организациите ще трябва да се съревновават глобално, и то не само в туристическия сектор, но често и с компании от по-щирокообхватния сектор на развлекателната индустрия в световен мащаб. Именно като част от тази глобална тенденция на конкуриране в туристическия бизнес се явява и насочеността от количествените към качествените показатели, както и нови системи за туристическо обслужване каквато е системата ALL INCLUSIVE или всичко включено в цената на туристическия пакет продукти и услуги.

За да могат да осъществят подобна цел, туристическите фирми, осъществяващи различни дейности, ще трябва да разработят своите умения и стратегии (т. е. своята култура) към новата пазарна среда, което може да се реализира чрез следното:

а) подобряване на информационните туристически системи, за да се разберат по-пълно изискванията на търсенето и стратегията на конкуренцията, да се осъществяват комуникация за предлаганите продукти;

б) подобряване сдобиването с ноу-хау чрез увеличаване на дейността по изследване и развитие, като по този начин има възможност да се предлага най-конкурентния продукт по всяко време;

в) инвестиране в човешките ресурси, подчертаване на предприема-ческата култура, която често е ключов елемент на успеха;

г) установяване на методика и философия на тоталното качество в услугите, при които продуктите и процесите се избират според способността им да задоволяват потребителите.

 

2.        Туристическа агенция “Романтик холидейз” ООД. Обща характеристика

 

Туристическа агенция “Романтик холидейз ООД” е създадена през 2000 година като обединение на туристически агенти, които работят в бранша повече от 25 години. Фирмата има офиси в градовете Бургас, Велико Търново, Плевен и София.

Стратегията на фирмената дейност се осъществява в няколко области.

В направление “Приемане” обслужва чуждестранни гости. Осигурява пълна гама туристически услуги, включително тематични маршрути за познавателен туризъм във вътрешността на страната. Работи с всички категории хотели, от 4 звезди до частни квартири, по всички кътчета на Северното и Южното Черноморие, както и планинските и балнеоложки курорти.

В направление “Ученически отдих и туризъм” организира зелени училища, летни и зимни лагери и почивки във всички български курорти за всички ученически възрасти. Има дълготрайни и плодотворни връзки със средни училища, които ни поверяват провеждането на абитуриентските балове.

В направление “Изпращане” организира екскурзии в чужбина за ученици, както и за възрастни, основно в периодите на ваканциите. Предпочитани са маршрутите за Франция, Италия, Швейцария. Предлагат се примерни програми за всеки сезон.

В своята работа фирмата разчита предимно на опита и контактите, които е създала за 25 години работа в държавни и частни туристически предприятия. Въпреки свития пазар се опитва да наложи един привлекателен, и в същото време с достъпен бюджет, туристически продукт.

Туристическа агенция “Романтик холидейз” е лицензирана с лиценз № 04428.

3.        Организиране на екскурзия до Рио де Жанейро - РИО - ВОДОПАДИТЕ ИГУАСУ - БУЕНОС АЙРЕС

 

Продължителност на екскурзията – 13 дена;

Капацитет – 45 места;

Цена – ALL INCLUSIVE – 1 360 евро и 830 евро за деца до 12 години.

 

1 ден СОФИЯ - ПАРИЖ

Излитане от София в 14.55 ч. за Париж. Пристигане в 16.50 ч. Полетът за Рио е в 23.15 ч.

 

 

 


2 ден РИО

Пристигане в 05.25 ч. Посрещане и трансфер до хотел Martinique ***/* По възможност - настаняване веднага. Свободно време за разходка и почивка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 ден ЗАХАРНАТА ГЛАВА

Екскурзия до Захарната глава - без съмнение един от най-впечатляващите символи на Рио. Удоволствието от разкриващата се гледка от високия 396 метра гранитен хълм е сравнимо с малко неща по света. Необходими са само 3 минути с кабинков лифт за да се стигне до върха на Моро де Урка (220 м) и от него до Захарната глава.

 

Разкрива се приказен пейзаж - гъмжащия град, златните плажове, кокетните заливи и безбрежната океанска шир. Възможност за панорамен полет с хеликоптер над Рио (доплащане на място по избор на маршрута и продължителността). Разходка из прохладните бамбукови градини. Свободен след обяд за чаша кайпириня на брега на океана.

 

4 ден КОРКОВАДО

Разположена на върха на планината Корковадо, статуята на Христос - Изкупителя безспорно е един от най-известните и впечатляващи монументи в света. За да се достигне до 710-метровия връх е необходимо да се изминат 3,7 км със зъбчата железница, изкачваща се по главозамайващ наклон сред гъстата тропическа гора на националния парк Тижука. От горе се открива смайваща гледка към Рио де Жанейро, простиращ се пред Вас като на длан. 38-метровата статуя на Христос, с разперените си встрани ръце и денем и нощем закриля Рио и благославя посетители и местни от висотата на своето безсмъртие. Следва посещение на Маракана - най-големия стадион в света, теренът, на който всеки мечтае да изиграе своя истински футболен мач. След обяд - свободно време.

 

5 ден ТРОПИЧЕСКИ ОСТРОВ

Днес е ден за щур купон на борда на стара баржа, плавайки към тропически остров в залива Сепетиба. Много ведро настроение, бански костюм, хавлия, защитни фактори, слънчеви очила и фотоапарат - това са нещата, които са необходими, за да се превърне този ден в завинаги оставащ ярък спомен. Отпътуване към градчето Итакуруса. От местното пристанище отплаване със шхуна сред прелестната гледка на десетките острови наоколо. Кратка спирка за гмуркане в бистрите води на океана, след което пътуването продължава към острова, където на плажа чака обилен и изключително вкусен обяд. След обяд - свободно време за блажено отпускане на плажа, спокойно плуване в романтичното заливче или разходка във вътрешността на острова.

 

 

 

6 ден РИО – ИГУАСУ

Трансфер до летище. Полет за Игуасу в 09.30 ч. Пристигане в 11.40 ч. и трансфер до хотел Das Cataratas **** или Bourbon Resort *****. Свободен следобяд.

7 ден ВОДОПАДИТЕ ИГУАСУ

Екскурзия до едно от най-забележителните природни творения на Земята - водопадите Игуасу. За тях се твърди, че са най-красивите от трите топ "съперници" - Ниагара, Виктория и Игуасу. Този изключителен район на водопади се намира в Южна Бразилия, там, където си дават среща границите на Аржентина, Бразилия и Парагвай. Водопадите са открити през 1541 г. от Алвар Нуньес Кабеса де Вака, който ги нарекъл "Санта Мария". С времето обаче се наложило индианското им название Игуасу, което на езика на племето гуарани означава "голямата вода". Игуасу е съставен от 275 водопада, заемащи площ от 2 700 м, заради което е признат за най-широкия водопад в света. Главните водопади Игуасу са с около 20 м по-високи от Ниагарските. Всяка секунда около 5 000 куб. м вода се изливат в 70-метрова огромна бездна. Спускайки се със страховита сила, тази огромна водна маса предизвиква заглушителен тътен, обгръщайки въздуха наоколо с тонове водни пари, раждащи стотици пъстри дъги, от които излитат в своя танц хиляди трептящи пеперуди. Започва се с разходката в аржентинската част. Осъществява се на три нива, давайки възможност за докосване до различните емоции на всяко ниво. Свободно време. Посещение на водопадите от Бразилска страна. Някои казват, че този грандиозен природен феномен е създаден от Аржентина за да му се наслаждава Бразилия. Тъй като едва 600 м от водопадите се намират на територията на Бразилия, тя съответно се радва на изключително впечатляваща панорамна гледка към падащата водна завеса. На връщане към хотела - посещение на парка на птиците, където част от джунглата е заградена с мрежи и из цялото пространство, докато се разхождат хората, хвърчат тукани, папагали и всякакви дребни и големи птички.

 

 

 

 


8 ден ИГУАСУ - МАКУКО - БУЕНОС АЙРЕС

Предстои поредната незабравима водна експедиция - полудневен тур с разходка в Макуко и пътуване с лодка. Този тур се е превърнал в един от най-популярните в района на Игуасу. Прекосяват се няколко различни вида субтропическа растителност. С повечко късмет могат да се наблюдават и някои от най-красивите птици в района. След преход с джипове се достига до живописните водопади Макуко, скрити сред покрития с гори каньон. Пътеката води до брега на река Игуасу, откъдето с надуваема двумоторна лодка за 25 човека, специално пригодена към местните условия на реката, предстои атрактивно спускате до самата основа на магическите водопади. Трансфер до летище и полет до Буенос Айрес в 20.35 ч. Пристигане в столицата в 00.15 ч. Посрещане и трансфер до хотел Reconquista Plaza **** .

9 ден БУЕНОС АЙРЕС

Вълнуваща среща с Буенос Айрес. Приятна разходка из площада на Конгреса, Пласа де Майо, Каса Росада, Катедралата и, разбира се, Театро Колон - един от трите най-известни оперни театри в света, известната улица Флорида, площад Сан Мартин, елегантните квартали Ла Реколета и Палермо, Обелиска - символ на града, най-старата в града църква Сан Игнасио. Кулминацията в обиколката е Ла Бока - мястото, където се заселват първите емигранти от Италия и правят къщите си от корабни останки, боядисани в най-различни ярки цветове. Тук се намира и Каминито - веселата уличка на бохемите с малките оживени кафенета. В едно от тях някога било написано прочутото танго Каминито. Свободен следобяд. Вечерта завършва с танц. Тангото се заражда като смесица от емигрантски ритми, носещи духа на тежката носталгия към родината и любимите хора. В началото се излива в бедните квартали на Буенос Айрес, но след бума му в Париж, бива прието и от висшето общество на Аржентина и става символ на чувствеността по цял свят. Неповторим спектакъл от страст и красота. Нощувка... или продължение на емоциите в някое от стотиците нощни заведения на Буенос Айрес.

 

 

10 ден ПАМПАТА

Един ден в Пампата. Централният район на Аржентина, Пампата (на езика кечуа “равнина”), изглежда като море от зелени поля. Тази плодородна тепсия заема ? от територията на страната и е известна като земята на гаучото. Гаучото, с неизменното пончо и шапка чамберго, се появява през 17 в. като пазач на огромни стада добитък. Тези силни мъже, обветряни целогодишно, прекосяващи хиляди километри, станали едно със своя кон, се превръщат в символ на храброст и пазител на аржентинските традиции и романтизъм. Запознаване с техните традиции, ритуали и бит. Фиеста Гауча е незабравимо изживяване с много вино, аржентинско асадо (печено месо), песни, танци и състезания на кон.

 

11 ден БУЕНОС АЙРЕС - ПАРИЖ

Последни часове на разположение за пропуснати снимки или покупки. Трансфер до летище. Отпътуване от Буенос Айрес в 18.05 ч. за Париж.

 

 

 

12 ден ПАРИЖ – СОФИЯ

Пристигане в Париж в 11.05 ч. Трансфер до хотел CAMPANILE ROISSY *** Настаняване.

 

13 ден ПАРИЖ – СОФИЯ

Трансфер до летище. Полет за София в 10.10 ч. Кацане на родна земя в 13.55 ч.

Финансови аспекти на пакетното туристическо обслужване.

Дати за групи

18.10

15.11

19.12

11.02

08.04

Цени на човек в двойна стая

1 959 EUR

1 715 EUR

1 899 EUR

2 025EUR

1 845 EUR

Доплащане за ед. стая

255 EUR

329 EUR

265 EUR

339 EUR

329 EUR

 

 

Цените са в евро, на човек, валидни при минимум 20 човека и включват: сам. билет София - Париж - Рио//Буенос Айрес - Париж - София; сам. билет Рио - Игуасу - Буенос Айрес; 4 нощ. в Рио; 2 нощ. на Игуасу; 3 нощ. в Буенос Айрес; 1 нощ. в Париж; 10 закуски; всички описани в програмата екскурзии и трансфери; водач от фирмата; екскурзоводско обслужване; застраховка мед. разноски.

 

Индивидуални туристи

при 2

при 4

Цени на човек в двойна стая

2 099 EUR

1 999 EUR

Доплащане за ед. стая

315 EUR

315 EUR

 

Цените за индивидуални туристи са без водач. Всички екскурзии се извършват на английски език с туристи от други националности.

 

Доплащане и за двете опции

 

Летищни такси (подлежат на препотвърждение)

228 EUR

Бразилска виза

20 USD

Аржентинска виза

30 USD

Необходими документи: попълнен формуляр, свидетелство за съдимост, 3 снимки, 2 бр. служ. бележка от месторабота, банково извлечение от сметка, медицинска бележка, че лицето няма симптоми на SARS

 В края на самата екскурзия фирмата с цел по-нататъшно създаване на по-добри условия за туристите е организирала и провежда анкета под формата на конкретни въпроси и мнения за проведената екскурзия и на тази база тя прави промени в организираните екскурзии с подобна дестинация. Целта е туристите да бъдат удовлетворени в най-пълна степен и отличното преживяване да е предпоставка за нови екскурзии със същата фирма.

 


Използвана литература

 

1.      www.tvavel.bg

2.      (www.windsorhotels.com.br).

3.      (www.tropicalhotel.com.br)

4.      /www.bourbon.com.br/index_iguassu.php/

5.      (www.reconquistaplaza.com.ar);

6.      (www.campanile.fr);

7.      Статистическа информация, НСИ, 2002-2005 г.

 



[1] В хартата на FIJET (Международна федерация на журналистите и писателите по туризма) е посочено, че той съдейства пряко за „укрепване на взаимоуважението между народите чрез запознаване на историята, обичаите, традициите и културата; защита на природните красоти, чистотата на горите, езерата, моретата и въздуха; опазване на историческите, културните и археологическите паметници”.

[2] По данни на международната туристическа организация в Брюксел за 2004 година

[3] Според Джон Нейсберт: "Туристическите пътувания, информационните технологии и телекомуникациите ще бъдат трите взаимосвързани супериндустрии, които ще придвижват икономиката на XXI век".


Търси за: организиране екскурзия | туризъм

Helpos.com >> Архив >> Туризъм >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

.

Copyright © 2002 - 2024 Helpos.com
Архив от реферати, курсови работи, дипломни работи, есета

counter counter ]]> eXTReMe Tracker