Helpos.com - Архив от реферати и дипломни работи

Helpos.com >> Архив >> Финанси >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Цена на разработката: (39 лв)  37.05 лв Нова цена!


С. А. Д. А. Ценов Свищов

Курсова работа

Глобална икономическа и финансова криза

 

 

Специалност: Финанси

Предмет: Финанси

 

 

2009


Съдържание

 

1. Причини за кризата. 3

2. Параметри на кризата. 5

3. Мащаби на световната финансова криза. Хронология. 8

4. Изводи от кризата. 12

5. Мерки и стратегии за преодоляване на последствията и за недопускане на нови кризи. 15

6. Прогнози за тенденции в глобалната икономика, базиращи се на анализите на кризата. 17

7. Научен инструментариум. 21

Източници на използваната литература. 25

 


1. Причини за кризата.

Вторичните финансови пазари струват повече от 516 трилиона долара – удесеторената стойност на цялото световно производство – ето защо ги наричат „цъкащата адска машина’. Те оперират извън сферата на контрол на правителствата, данъчните инспектори и регулаторни органи, в паралелен свят в сянката на банковата система. Това са частни контракти между две компании или институции, които не може да бъдат контролирани и не подлежат на облагане с данъци. Сами по себе си вторичните договори не са опасни, но те може да окажат изключително силен ефект на доминото върху останалата част от финансовия свят.

...................................................

4. Изводи от кризата.

Основните изводи от кризата могат да се обобщят в следните по-важни аспекти на анализа, а именно:

- Либералните икономически теории са мъртви; твърдението, че пазарът разполага с „очистителни сили” и може да възстанови пазарното неравновесие се оказа безпочвено; след фалита на традиционната инвестиционна банка Lehman Brothers американската държава пристъпи към национализация на финансови институти, предотвратявайки по този начин неизбежния колапс на световната финансова система;

- Пропагандираното от десетилетия твърдение, че държавата е „лош” собственик влиза в ярко противоречие с факта, че в края на краищата държавата се оказва единственият спасител на финансовата система; широките народни маси, дори и в най-развитите капиталистически страни не могат да проумеят, защо ясно и точно определените от либералния икономически елит регулиращи функции на държавата следва да се допълват със спасителни функции по отношение на частния финансов капитал;

..........................................................

6. Прогнози за тенденции в глобалната икономика, базиращи се на анализите на кризата.

Финансовата криза в САЩ ще доведе до край на възхода на световната икономика. Тази прогноза звучи още по-тревожно, тъй като идва от неоспорим авторитет - Германският институт за икономически изследвания. Това отбелязва в свой коментар радио "Дойче Веле".

Конюнктурната криза в САЩ ще повлече надолу световното стопанство, смята Германският институт за икономически изследвания. "Каквото и да се предприеме, купонът свърши", подчертава шефът на института Ханс-Вернер Зин.

След като САЩ все по-стремглаво се насочват към рецесия, с бумът в световната икономика е свършено. "С прираст от около пет процента сегашният бум е необичайно продължителен и стабилен. Период с толкова силна динамика не е имало от 1970 година насам", отбелязва Ханс-Вернер Зин. Според него по-силната позиция на Азия не може да компенсира въздействията от кризата в САЩ.

Илюзия е да се смята, че евентуална рецесия в САЩ не би могла да окаже въздействие върху световната икономика, тъй като сега Китай идвал на мястото на САЩ.

..........................................................

Като извод, може да се отбележи, че рискът за глобален икономически спад последван от период на дефлационен натиск, е сравнително нисък. Хубаво би било обаче, да се презастраховаме от такъв, понеже вероятност винаги има. Проблемът тук, е че подобна „застраховка" не се предоставя на определена цена, а по-скоро под формата на допълнителен риск. Миналата седмица, доходността на 10-годишните американски ДЦК U.S. Treasury, достигна до 3.7%, което е под инфлацията на годишна база в страната.  Ако наистина американската рецесия се окаже доста кратка (доста по-вероятно от дефлационна депресия), доходността на гореспоменатите книжа може да скочи до 6%-7%. Така че,"цената" на застраховката от дефлация, може да се окаже подценения в момента дългов пазар.

......................................................

Източници на използваната литература

 

1.      www.ceeol.com/aspx/getdocument.aspx

2.      www.capital.bg/show.php

3.      www.pazari.dnevnik.bg/show

4.      www.easibulgaria.org/assets/var/docs

5.      www.iki.bas.bg/bg/node

6.      www.libertarium.net/main.php

7.      www.financebg.com

......................................................

Темата е изготвена 2009 г.

 

Ключови думи:

глобална икономическа и финансова криза, причини и параметри на кризата, преодоляване на последствията, тенденции в глобалната икономика


Търси за: глобална икономическа финансова криза | причини параметри кризата | преодоляване последствията | тенденции глобалната икономика

Helpos.com >> Архив >> Финанси >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Цена на разработката: (39 лв)  37.05 лв Нова цена!


.

Copyright © 2002 - 2024 Helpos.com
Архив от реферати, курсови работи, дипломни работи, есета

counter counter ]]> eXTReMe Tracker