Helpos.com - Архив от реферати и дипломни работи

Helpos.com >> Архив >> История >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Цена на разработката: 19.00 лв


 

 

ДОКЛАД

 

 

По: Методология на политическия анализ

 

На тема:

Политически портрет на Екатерина Михайлова

 

 

Специалност: Политология

 

 

 

2009 г.


Съдържание:

 

1. Биография. 3

2. Екатерина Михайлова в ДСБ.. 3

3. Интелектуална дейност и научни трудове. 4

4. Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт. 5

5. Екатерина Михайлова – становище и възгледи за Европейския съюз. 6

Източници. 8

 


 

…………………………………………..

 

През лятото на 2001 г., след като успява да завърши пълния си мандат, правителството на Иван Костов отива на парламентарни избори. Те обаче са спечелени от новосъздадената партия на бившия български цар Симеон Сакскобургготски. Иван Костов поема отговорността за загубата и въпреки мощната гражданска подкрепа, която получава, се оттегля от активната политика.

За председател на синята партия е избрана Екатерина Михайлова. Нейният опит обаче да реформира и отвори към обществото партията е бламиран от партийния апарат и в началото на 2002 г. тя не е преизбрана на председателското място. През следващите месеци СДС все по-видимо попада в зависимост от парите на олигархията, все по-отчетливо се откъсва от гражданското си начало и се приближава към либералния център. През есента на 2003 г., на общинските избори, партията събира катастрофалните 370 000 гласа, а кандидатите й за кметове в повечето големи градове (София, Варна, Бургас, Стара Загора) въобще не достигат до балотажите.

 

.................................................

 

Автор е на книгата “Парламентаризъм и правова държава в България”. В изданието обстойно се разглежда понятието правова държава и принципите й на функциониране в рамките на Конституцията и законите. Сериозният опит на авторката като парламентарист й дава възможност да изясни как работи парламентът, какви са взаимоотношенията между законодателна, изпълнителна и съдебна власт, какви граници за спазването на законодателството дават контролните функции на президента и Конституционния съд. Отделено е внимание на постиженията на видните български конституционалисти преди 9 септември 1944 г., тъй като техните възгледи за демократичната правова държава и Търновската конституция са изключително актуални и днес и спомагат да се изясни как функционира съвременната държава.

Изданието се организира от четири основни глави и разполага с библиография и поредица приложения, между които “Сан Стефански прелиминарен договор”, “Берлински договор”, “Стенограма от заседанието на последния ден на 36 НС” и др.

 

.............................................

 

Екатерина Михайлова настоява и за провеждането на разяснителна кампания сред избирателите за това каква е ролята на европейските институции и защо трябва да гласуват на евроизборите. Тя уточни, че ДСБ ще направи такава кампания, но е добре това да се подготви във всички партии и институции, защото България влиза в съвършено нова среда след 1 януари 2007 г. Ако това не стане, няма да е изненада ако избирателната активност на изборите е ниска, а интересът не е голям, коментира зам.-председателят на ДСБ.


Източници:

 

1.      http://bg.wikipedia.org/wiki/Екатерина_Михайлова

2.      http://www.dsb.bg/?page=about&sub=hist

 

 

 

Темата е изготвена 2009 г.

Темата не съдържа таблици, графики, картинки.

 

Ключови думи:

Екатерина Михайлова, СДС, ОДС, ДСБ, партиен председател

 


Търси за: ОДС | ДСБ

Helpos.com >> Архив >> История >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Цена на разработката: 19.00 лв


.

Copyright © 2002 - 2024 Helpos.com
Архив от реферати, курсови работи, дипломни работи, есета

counter counter ]]> eXTReMe Tracker