Helpos.com - Архив от реферати и дипломни работи

Helpos.com >> Архив >> История >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Цена на разработката: 19.00 лв


Нов български университет

РЕФЕРАТ

Преговорите за изграждане на петролопровода Бургас-Александруполис

Предмет: Изкуството да водиш преговори

София

2007 г.


Съдържание

 

1. Проектът „Бургас-Александруполис”. 3

2. Преговори за изграждане на петролопровода. 6

Използвана литература. 9

 


1.     Проектът „Бургас-Александруполис

 

Проектът за петролопровод Бургас-Александруполис се роди като алтернатива за избягване на претоварения трафик през Босфора и Дарданелите. Той ще пренася руски нефт, който ще достига по съществуващи тръбопроводи до черноморското пристанище Новоросийск. Оттам с танкери нефтът ще се превозва до Бургас и по нефтеното съоръжение ще достига Александруполис на Егейско море. Проектът е много важен за руската нефтодобивна промишленост, която активно търси възможности за достъп до средиземноморските пазари. Изпълнението на нефтопровода се оценява на около $900 млн. годишно по него ще преминават 35 млн. тона суров петрол.

Правителството на България, подкрепи подписването на междуправителствено споразумение между България, Гърция и Русия. Така се даде старт на един от най-важните не само за България, но и за Югоизточна Европа енергийни проекти. С неговата реализация България ще затвърди ролята си на енергиен център на Балканите. Страната ни ще има дългосрочни договори за доставка и пренос на газ и нефт, като освен това вече се работи по изграждането на нови мощности и възобновяването на значителния експортен капацитет на електрическа енергия. Активно ще продължим и да търсим алтернативни източници на енергоресурси и на енергия.

..........................................................

2. Преговори за изграждане на петролопровода

 

10 години протекоха разговорите за изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис. През април 2005 България, Гърция и Русия подписаха меморандум за реализирането на проекта. Според предварителните планове той ще транспортира 35 млн. тона петрол годишно, но е възможно и нарастване на количеството до 50 млн. тона. Проектът цели да заобиколи Босфора, който много често е претоварен. През септември 2006 Владимир Путин, Костас Караманлис и Георги Първанов обсъдиха в Атина последните параметри по въпроса .

Още при преговорните сделки редица големи държави като САЩ и Великобритания приветстваха готовността за реализирането на проекта. Световни анализатори прогнозираха, че нефтопроводът ще намали цената на руския суров петрол на световния пазар, тъй като се създава конкуренция между експортните маршрути.

.......................................................

Използвана литература

 

1.      http://www.kalfin.eu/

2.      www.mediapool.bg/

3.      www.investor.bg

4.      www.bourgas.org и др.

........................................................

Темата е писана 2007 г.

 

Ключови думи:

петролопровод Бургас-Александруполис, преговори за изграждане на петролопровода, нефтопровод, МПК

 

 


Търси за: нефтопровод

Helpos.com >> Архив >> История >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Цена на разработката: 19.00 лв


.

Copyright © 2002 - 2024 Helpos.com
Архив от реферати, курсови работи, дипломни работи, есета

counter counter ]]> eXTReMe Tracker