Helpos.com - Архив от реферати и дипломни работи

Helpos.com >> Архив >> Психология >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Цена на разработката: 17.00 лв


Нов български университет

 

 

ЕСЕ

 

 

На тема:

Съгласни ли сте с твърдението, че мъжете винаги са били „под чехъла” на жените?

 

 

Специалност: Икономика и бизнесадминистрация

 

 

2007 г.


 

……………………………

 

Според мен „мъжът под чехъл” е явление, което трябва да бъде разгледано в контекста на „властовите” роли, които са в основата на отношенията между мъжът и жената в едно семейство. Традиционните възгледи свързват ролята на мъжа в семейството с осигуряването на неговата прехрана, а ролята на жената – с грижата за дома и децата. Но традиционализмът, и то не само в българското семейство, се разчупва. Класическото разпределение на ролите започва да се променя, макар и бавно. Доста млади мъже вече разглеждат себе си като партньори. Ролите на жените и мъжете в семейството нямат вече онова тясно специализиране, при което мъжът е главата на семейството, и той, например, не върши никаква домакинска работа. Самото понятие „глава на семейството” започва да се изпразва от съдържание, защото има семейства, в които съпругите, печелят повече пари от съпрузите си. Т.е. правят се опити за постигане на едно равнопоставяне между половете, и това се случва съвсем естествено и неформално. Наблюдава се тенденцията в семейството двамата партньори да си оказват взаимопомощ най-вече в извършването на отегчителния домакински труд като пране, гладене, готвене, чистене и пазаруване.

Според мен, изпълняването на всекидневните домакински задължения не правят от мъжа „по-малко мъж”. Например, моят съпруг много ми помага вкъщи. Бих казала даже, че се вслушва в повечето от моите съвети, и съвместният ни живот е изграден на основата на моите представи и желания. Но аз изпитвам огромно уважение към него, защото си давам сметка, че ми отстъпва не от слабост, а от обич. Все пак ние сме заедно, не за да водим войни, а за да търсим съгласие и подкрепа.

 

.....................................................

 

Тук, вече, не става дума само за разликата между половете, а за разбирането на човешкото несъвършенство, което присъства и в двата пола, и как ние жените съумяваме да се възползваме от него. Трябва да призная, че ние жените сме доста по-хитри и изобретателни, когато се стремим да постигнем това, което искаме. Потвърждение на това е и народната поговорка, че „мъжът е главата на семейството, а жената е шията”. Той се обръща натам, накъдето пожелае тя.

Ако тръгнем от библейския сюжет за Адам и Ева, ще открием, че българският фолклор е разтълкувал сопсобността на жената да „води” мъжа, като вродена, и по един доста интересен начин. „Бог създал Адам, вдъхнал му живот, но после си рекъл: - На този човек трябва да му дам и другар, за да има с кого да си приказва, та да не му е самотно и скучно. Пратил един Ангел да вземе скришом от Адам едно ребро, докато човекът спи. Отишъл Ангелът, взел ребро, но като се върнал, заварил Господ да спи. Тогава се появил дяволът.

 

.............................................

 

За мен един истински мъж, пък дори и „заклеймен” като „мъж под чехъл”, носи отговорност, бори се, решава, действа. Той не се страхува от слабостите си и не се срамува да признае чувствата си. Умее да се адаптира и признава, че позициите „водещ“ и „воден“ се променят според ситуацията.

Не случайно се казва, че мъжът е като съд, а жената е водата, която го изпълва, заемайки формата му.

Все пак, историята помни много случаи, когато мъже са ставали велики, основно благодарение на подкрепата на жените си. Самият Наполеон е казал, че: „Зад всеки велик мъж, стои по една велика жена.”

 

 

 

 

 

 

Темата е изготвена 2007 г.

Темата не съдържа таблици, графики, картинки.

В темата няма посочени източници на информация, тъй като е авторска.

 

Ключови думи:

„мъж под чехъл”, отношения в семейството, разпределяне на домашните задължения, равенство между мъжа и жената

 


Търси за: отношения семейството

Helpos.com >> Архив >> Психология >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Цена на разработката: 17.00 лв


.

Copyright © 2002 - 2024 Helpos.com
Архив от реферати, курсови работи, дипломни работи, есета

counter counter ]]> eXTReMe Tracker