Helpos.com - Архив от реферати и дипломни работи

Helpos.com >> Архив >> Икономика - общо >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Цена на разработката: (29 лв)  27.55 лв Нова цена!


МЕЖДУНАРОДНО ВИСШЕ БИЗНЕС УЧИЛИЩЕ  БОТЕВГРАД

                                                                      

 

СПЕЦИАЛНОСТ „БИЗНЕС АДМИНИСТРАЦИЯ”

ДИСЦИПЛИНА „МИКРОИКОНОМИКА”

 

Казус

на тема:

 

Надуването на жилищните цени: доходи, ипотеки, очаквания и спекулации 2004-2010 г.

 

 

Декември 2008 г.

 

 

През последните няколко години недвижимите имоти са сред основните двигатели на икономическия растеж в България. Търсенето на жилища зависи от много фактори. Основните са икономически и демографски. Сред икономическите най-важните са нивото на работните заплати, цените на жилищата, безработицата, нивата на лихвените проценти, прогнозите за развитието на икономиката и др. От демографските влияние оказват миграцията на населението (вътрешна и външна), структурата на домакинствата и променящата се възрастова структура. Нарастването на реалните доходи, стремежът към все по-висок стандарт на живот и притежаване на все по-висококачествени жилища, както и значителния приток на чуждестранни капитали са факторите от страна на търсенето, които ще имат голямо влияние и в бъдеще.

            Пазарът на недвижими имоти у нас се характеризира със сравнително високи нива на пряка собственост от страна на домакинствата. По данни на Националния статистически институт за последното тримесечие на 2007 г. броят жилища на хиляда души от населението е 486, което благоприятно се съпоставя с нивата достигнати, както в Централна и Източна Европа (413), така и в Европейския Съюз (472). През 2007 г. използваемата площ на новопостроените жилища отбеляза значителен ръст от 40% спрямо 9,4% през 2006 г. В голяма степен тези резултати са свързани със застрояването и на районите около крайбрежната ивица, които се превърнаха в топ дестинация за новото строителство.

.......................................................................

 

            Налага се мнението, че цените на недвижимите имоти ще продължат да нарастват, но с по-голяма умереност. Без отчитане на риска от голям външен шок, водещ до значителен изходящ капиталов поток от България (т.е. масови разпродажби), специалистите поддържат прогноза за средногодишен ръст на цените от 10-15% за следващите 5 години, като е възможно в някои сегменти цените или да останат същите, или да нараснат повече.

            Като цяло пазарът на недвижими имоти в България демонстрира устойчивост  спрямо влиянието на световната финансова криза. Все пак, има ясни сигнали за известно отслабване на интереса към ваканционните имоти, най-вече в следствие на намалялото външно търсене и повишаване в цената на кредитите.

            Цените на жилищата, които се строят тепърва, ще стават все по-ниски, поевтиняване ще има и при готовите апартаменти, особено в кварталите без инфраструктура, прогнозират инвеститори в сектора. След години на движение само нагоре сега въпросът вече е не дали цените ще падат, а с колко, смятат представители на агенции за имоти. Според обявите в сайта topimoti в софийските квартали "Манастирски ливади" и "Малинова долина" например вече се предлагат готови жилища по 800 евро за кв. м., допреди месеци цената на зелено там беше 1200 евро.

            Според Николай Пехливанов, директор на "Грийн лайф" и инвеститор на годината, през 2009 г. разликата в цените ще е поне 15-20%, а най-засегнати ще бъдат кварталите без инфраструктура. Заради икономическата криза и затегнатото кредитиране ни очаква процес на повсеместно поевтиняване на апартаментите, включително и вече готови, прогнозира Иван Мекушин, управител на „Уинслоу груп”.

            .................................................................

 

 

ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА

1.      Г. Манлиев – „Микроикономика”, 2008 г.

2.      По различен поглед към жилищните имоти (www.imotibg.com)

3.      „Анализ за развитието на сектора на недвижимите имоти в България”, 2008 г., УниКредит Булбанк  (http://www.econ.bg/analysis/article141403.html)

 

Темата е разработена декември 2008 г.

Не съдържа таблици.

 

Ключови думи:

жилищни цени, ипотека, жилищно кредитиране, пазар на имоти, нива на лихвени проценти, миграция на населението, темп на инфлация, финансови ресурси, разполагаем доход


Търси за: жилищни цени | ипотека | жилищно кредитиране | пазар имоти | нива лихвени проценти | миграция населението | темп инфлация | финансови ресурси | разполагаем доход

Helpos.com >> Архив >> Икономика - общо >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Цена на разработката: (29 лв)  27.55 лв Нова цена!


.

Copyright © 2002 - 2024 Helpos.com
Архив от реферати, курсови работи, дипломни работи, есета

counter counter ]]> eXTReMe Tracker