Helpos.com - Архив от реферати и дипломни работи

Helpos.com >> Архив >> Маркетинг >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Цена на разработката: (37 лв)  35.15 лв Нова цена!


СТОПАНСКА  АКАДЕМИЯ „Д. А. Ценов” - Свищов

Факултет: „Стопанска отчетност”

КУРСОВА РАБОТА

по Маркетинг

Тема:

Маркетингово проучване на верига сладкарници Неделя

Спец. Счетоводство и контрол

гр. Свищов, 2008 г.


Съдържание:

1. КРАТКО ПРЕДСТАВЯНЕ НА БИЗНЕС ОРГАНИЗАЦИЯТА 3

2. ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРЕДЛАГАНИТЕ ПРОДУКТИ 4

3. АНАЛИЗ НА КОНКУРЕНЦИЯТА 6

4. ПОДХОДИ И ТЕХНИКИ ЗА ПРИВЛИЧАНЕ НА КЛИЕНТИТЕ 6

5. КЛЮЧОВИ ФАКТОРИ ЗА УСПЕХ В БРАНША 7

6. ОЦЕНКА НА АТРАКТИВНОСТТА НА БРАНША 10

7. КЛИЕНТИ, ЦЕЛЕВИ ПАЗАР 10

8. АНАЛИЗ НА ДОСТАВЧИЦИТЕ 11

9. АНАЛИЗ НА ПОСРЕДНИЦИТЕ 11

10. АНАЛИЗ НА БРАНША, ПРОИЗВОДСТВО И ПРОДАЖБА НА СЛАДКАРСКИ ИЗДЕЛИЯ 12

11. SWOT АНАЛИЗ 13


1. КРАТКО ПРЕДСТАВЯНЕ НА БИЗНЕС ОРГАНИЗАЦИЯТА

Историята на най-голямата верига сладкарници в страната започва на 01.04.1993 г. с отварянето на малка сладкарничка на площад “Баба Неделя” в София. Кръстена е НЕДЕЛЯ, заради мястото на което се намира. Собственици са Радослава и Георги Минчеви. В нея са работили само 3-ма души, а собствениците - сем. Минчеви сами посрещали първите си клиенти.

Сега, “Неделя” е верига с 20 сладкарски салони в столицата и страната. В нея работят повече от 450 човека. Тортите се приготвят в модерно оборудвана и отговаряща на всички международни стандарти работилница. Всяка година асортиментът се разширява и се създават нови вкусове, които да задоволят и най-изисканите клиенти. В "Неделя" разнообразието е между 45 различни рецептури и над 300 вида оформяне на торти. В сладкарниците се предлагат торти собствено производство, два вида закуски, кафе, безалкохолни и алкохолни напитки.

Независимо от изминалите години, две направления са основни във философията на компанията и се спазват стриктно от самото й начало:

Ръчното изработване на торти по традиционни домашни рецепти, съчетано със съвременните технологични методи в производството.

Предлагане на сладкарските произведения в приятно обзаведени и комфортни сладкарници с гарантирано добро обслужване.

Тези принципи помагат на “Неделя” да се утвърди като синоним на вкусни торти, чисти и приятни заведения, и качествено обслужване и да развие успешен бизнес в невинаги благоприятната икономическа обстановка на страната.

По време на кризата през 1996 - 1997 г. и масовите фалити, сладкарска къща “НЕДЕЛЯ” се насочва към създаване на собствена верига с утвърдено име и развива франчайзингов принцип (отдаване на търговските права на марката НЕДЕЛЯ) на разрастване.

Първата франчайз сладкарница на веригата “НЕДЕЛЯ” отваря врати през 1999 година.

До този момент 16 от общо 20 сладкарници работят на принципа на франчайзинга. Това доказва жизнеспособността на българския предприемачески дух и силата на марката “Неделя”. За изминалите 14 години Сладкарска къща "Неделя" се утвърждава като най-големият производител на торти в България, запазвайки автентичният вкус и качество на своите торти.

……………………………………………

4. ПОДХОДИ И ТЕХНИКИ ЗА ПРИВЛИЧАНЕ НА КЛИЕНТИТЕ

Сладкарници Неделя са избрали стратегия на диференциация на продуктите - на потребителя се предлага по-високо качество на приемлива цена, която варира от 12 лева до 60 лева в зависимост от модела, грамажа, съставките и технологиите за производство на тортите. Така на клиента се предлага изключително голям избор от 120 вида изделия с 50 различни вкуса, както и възможността да се поръча торта по собствена рецепта или дизайн. Така се осигурява лоялност към клиента и опасността от заместители намалява. За да си осигури пазар за продуктите, фирмата е разработила стратегия за директни продажби, която се осъществява посредством работата на отдел “Маркетинг” - търговски агенти, които предлагат изделията директно на собствениците или управителите на различни търговски обекти, събират и разполагат с база данни за рождените дни на деца от различни детски градини, така че дни преди празника да разговарят с техните родители. Отделът следи дистрибуцията на продуктите в провинцията и преговаря за условията на франчайз с различни фирми. Отделът е изготвил Web страница в интернет. Фирмата следва политика, насочена към задоволяване нуждите на всички, които обичат сладко, без да се ангажира изцяло с детската възрастова група, въпреки че тя е подложена на най-агресивна рекламна атака.

Основният стремеж на организацията е да се утвърди на пазара в София и провинцията като лидер в производството на торти с оригинално оформление и високо качество на сравнително достъпни цени. За налагането на марката Неделя като престижна в имиджовата реклама се залага предимно на календари и брошури с изчистен дизайн и преобладаващ син фон. Според направените проучвания, консуматорът най-лесно асоциира синия и червения цвят с представата за нещо сладко, а освен това тези тонове съдържат послание за качество и отлика от конкуренцията.

...................................................................

Доминиращи икономически характеристики на бранша

Пазарът на сладкарски изделия в България е голям, поради традиционно високото търсене на тези продукти по специални поводи или просто за задоволяване на нуждите на тези, които обичат сладко. В София веригата Неделя е лидер по производство и продажба на торти, с най-голям пазарен дял от конкурентите в своята стратегическа група.

Самото производство не изисква големи капиталовложения в машини и съоръжения, тъй като голяма част от работата е свързана с ръчна изработка. Това което оскъпява процеса е наемането и обзавеждането на сладкарниците, рекламата, организирането на мрежа от дистрибутори и търговски агенти.

Бърз като цяло за страната, но приходите имат тенденцията да спадат. За фирмата е характерно увеличаване на производството и печалбата, но не поради естествен прираст, а поради новите обекти, които са открити.

Използвана литература:

  1.  Маркетинг - теория и практика, автор: проф. Тончо Трендафилов, Издателска Къща „Марица” 2005 г.
  2.  Въведение в маркетинга, рекламата и PR, автор: Франк Джефкинс, Гранд Варна Мениджмънт и консултинг 1993 г.
  3.  Основи на маркетинга І част, автор: Филип Котлер, София 1993 г.
  4.  Основи на маркетинга ІІ част, автор: Филип Котлер, София 1993 г.
  5.  Маркетинг: концепции и стратегии, У. Прайд и О. Ферел, ФорКом, София, 1994 г.

Темата е изготвена 2008 г.

Темата съдържа таблици.

Ключови думи:

верига сладкарници неделя, продукти, анализ на конкуренцията, клиенти, целеви пазар, анализ на доставчиците, анализ на посредниците, анализ на бранша, сладкарски изделия, swot анализ, продуктова иновация, реклама


Търси за: продукти | анализ конкуренцията | клиенти | целеви пазар | анализ доставчиците | анализ посредниците | анализ бранша | swot анализ | продуктова иновация | реклама

Helpos.com >> Архив >> Маркетинг >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Цена на разработката: (37 лв)  35.15 лв Нова цена!


.

Copyright © 2002 - 2024 Helpos.com
Архив от реферати, курсови работи, дипломни работи, есета

counter counter ]]> eXTReMe Tracker