Helpos.com - Архив от реферати и дипломни работи

Helpos.com >> Архив >> Маркетинг >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Цена на разработката: (37 лв)  35.15 лв Нова цена!


 

 

Курсов проект

 

на тема:

 

Анализ към публикувана статия на в. Капитал:

 „Да спечелиш световното”

 

 

 

2010

 

 

 

 

Съдържание

 

Описание на статията. 3

Допълнителни въпроси и отговори. 5

 

1. Какви са белезите на агресивния маркетинг?. 5

2.  Стратегическо планиране и маркетингов микс  характерни белези и в двете фирми  „Nike иAdidas?. 6

3. Какви възможности се разкриват пред производителите на тези марки?  7

4. Какви са критериите върху които се сегментира  потребителският пазар?  8

5.  Концепции за осигуряване печалбата на фирмите?. 8

6. Какво представлява маркетингов блиц?. 9

7. Направете SWOT анализ на фирма „Adidas”?. 9

8. Приведете подходящи примери за български фирми успели в бизнеса със спортни стоки?. 11

 

Използвана литература. 12

 

 

 

Описание на статията

 

         В бр.9 от 5 март 2010г. на вестник „Капитал” е публикувана статията на Маргарита Насева озаглавена „Да спечелиш световното”. Тя засяга темата за производство и продажби на спортни облекла, и съперничеството между марките водещи в тази област „Nike и Adidas”.

      Водещата компания в областта на спортните стоки е „Nike”. Тя излиза на пазара с разработването на нова технология за направата на екип от рециклирани стари пластмасови бутилки. Главна роля в представянето на този екип ще изиграе  португалеца Кристиано Роналдо. Освен него и неговия отбор  фирмата ще облече в новаторските си екипи още девет отбора, които ще се борят за световната купа, между които са Бразилия и Холандия. С това тя се стреми към  спечелването на по-голям дял на пазара на спортни облекла, тъй като в последната година се наблюдава спад на продажбите и печалбата.  В края на миналия месец компанията „Nike” направи сериозна заявка за агресивна маркетингова политика на предстоящия мондиал и обяви, че чрез тези нови продукти и маркетингов блиц се надява да си осигури по-голям дял на пазара.

      Но фирмата „Nike” няма да бъде сама на този пазар. В производството на спортни стоки на върха стои германската фирма „Adidas”. Тя ще се опита да отстои 40-годишната  позиция като основен спонсор на най-популярната игра в Европа. Финансовият директор на „Adidas” Робин Сталкер не закъсня с отговора към конкурентите си: „Футболът е наш! Ние ще продължим да доминираме на пазара”. Очаква се през месец май фирмата да се появи на пазара с високо технологични футболни обувки. „Adidas  изпадна в маркетингов спад и след закупуването на спортната компания „ Reebok” през 2006г. „ Reebok” не можа да се пребори с пазара в Северна Америка и затова се наложиха някои промени в управлението на германският гигант като започна със закриване на работни места и регионални офиси. Това го правят с цел да осигурят икономии от над 100мил. евро след 2010г. Макар, че „Adidas” е втората по продажби на спортни стоки след Nike”,тя си остава единствената марка във футбола от десетилетия. И въпреки трудностите с които се сблъсква и на това Световно първенство си остава главен спонсор, доставчик на екипи за 12отбора включително на Германия, Испания и Южна Африка, също така и екипите на представителите на ФИФА и най важното за едно такова първенство топките.

            ……………………………………………..

 

5.  Концепции за осигуряване печалбата на фирмите?

 

Търговски подход - веригите „Nike иAdidas са с увеличен обем на продажбите в следствие на това, че те откриват няколко нови търговски обекта. С големите инвестиции които направиха и двата гиганта Adidas с закупуването на „Reebok” и „Nikeс „Umbro”, сега те разчитат на възвръщане на тези инвестиции. Но този подход донякъде е и подход на продавача.

      С течение на времето маркетинг специалистите са изградили и утвърдили
определен образ на марката и по този начин манипулират потребителя да купува точно нея с чувството, че е закупил наистина качествен продукт, който създава положително отношение сред заобикалящите го хора.
               Реклама - за една фирма тя може да донесе плюсове и минуси. В зависимост от това как се представи тя може да донесе допълнителен престиж на компанията, така и увеличаване на продажбите. С изготвяне на новия си продукт екипа за Световното първенство „Adidas”предоставя представянето му на националния отбор на Германия. Рекламата е впечатляваща с креативност и професионално изпълнение, което е струвало на компанията немалко пари, но с постигнатия резултат средствата са си заслужавали. Те също така успешно продават и кецовете си „джедайски” с рекламната помощ на хип - хоп певеца Снуп Дог.
               …………………………………………     

 

Използвана литература

 

1. Кръстева, Н., Маркетинг, Изд. МВБУ, Ботевград 2008 г.

2. Насева, М., „Да спечелиш световното”, в. Капитал от 6 - 12 март 2010 г.

 

Темата е разработена 02. 2010 г.

Не съдържа таблици.

 

Ключови думи:

агресивен маркетинг, стратегическо планиране, маркетинг микс, критерии за сегментиране, потребителски пазар, конкуренция между производителите на спортни стоки, концепция за осигуряване на печалба на фирмата


Търси за: агресивен маркетинг | стратегическо планиране | маркетинг микс | критерии сегментиране | потребителски пазар | конкуренция между производителите спортни стоки | концепция осигуряване печалба фирмата

Helpos.com >> Архив >> Маркетинг >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Цена на разработката: (37 лв)  35.15 лв Нова цена!


.

Copyright © 2002 - 2024 Helpos.com
Архив от реферати, курсови работи, дипломни работи, есета

counter counter ]]> eXTReMe Tracker