Helpos.com - Архив от реферати и дипломни работи

Helpos.com >> Архив >> Туризъм >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Цена на разработката: (35 лв)  33.25 лв Нова цена!


Варненски Свободен Университет

КУРСОВА РАБОТА

По Културен туризъм

На тема:

АНТИЧНИЯТ ОДЕСОС

(Анимационен проект)

Спец. История

2005 г.

Съдържание:

1. Увод 3

2. Анонс 4

3. План сметка 6

4. План график 7

Беседа 1: Побитите камъни 9

Беседа 2: Варненския енеолитен некропол 9

Беседа 3: Скална култура 13

Беседа 4: Римски терми 17

Беседа 5: Античните пристанища Несебър и Созопол 19

Беседа 6: Варна - древност и съвремие 23

Беседа 7: Легенди за Калиакра 26

Беседа 8: Балчик 28

Беседа 9: Албена 31

Беседа 10: Магията на българските вина 33

Библиография: 37

1. Увод

Повелителен дълг е на всеки гражданин да знае историята на своя роден град, особено на всеки варненски гражданин, знаейки, че Odessus - Варна, е играла в далечното минало важна роля и е имала старинна слава.

Ако се замислите къде на световната карта се намира,това привлекателно място - доверете се на чувствата, които изпитвате в момента, и те ще Ви поведат в историята към онзи 7 век на Велика България - най-голямата федеративна държава в света, простряла се на повече от 4, 000 километра и обединила тогавашните народи от Дунав да Енисей. Този древен и цивилизован народ с висока култура, със собствена писменост преди новата ера е създал най-съвършения календар, по-точен от всички, които познаваме и открил хелиоцентричността на Слънчевата система. Според летописите неговата култура е проникнала глобално от Париж и Рим до Хуан Хо и Америка, от Исландия и Северния ледовит океан до Египет, Индия и Китай.

Едновременно с другите древногръцки градове по нашето Черноморие в периода 580-560 г. пр. н. е. възниква и новият град. Основателите му, милетските гърци, постепенно и безпроблемно се заселват в тогава съществуващото селище наричано Одесос, като възприемат и името, дадено му от местните жители. За първи път това име се среща при хиоския поет Скимнос и историка Страбон. Градът също е наричан Одисос, а през V век Теофан го споменава под името Одисополис. Приема се, че името има карийски произход и означава “воден град”. Подкрепа на това твърдение дава и откритото преди години наколно селище по бреговете на Варненското езеро. Вероятно е създателите на селището да не са нито древните траки, живеещи по земите ни, нито ми гърците, а хора, произхождащи от района на Мала Азия и днешна Гърция, и които на много места са оставили имена на селища, завършващи на окончанието “-сос”.

Съществува и друго мнение, че градът получава името си в чест на Одисей.

…………………………………..

Една от туристическите ексурзии във Варна има следните характеристики:

Хотелът, в който са отседнали туристите, се намира в центъра на Варна. Това е тризвездният хотел “Дивеста”, отворил врати за своите посетители на 01. 08. 2005 г.

…………………….

Всеки турист е с лична застраховка, направена му от туристическата агенция, която е организирала екскурзията на немската група туристи.

Начисляваме 25% отчисление за фирмата +5% хонорар за идейния проект на пакета и се получава сумата от 859 . Върху тази сума начисляваме печалба в размер от 20% и 5% за непредвидени разходи. Получаваме като крайна цена на пекета за един турист 1074 .

…………………………………….

Като място, в което по неповторим начин се съчетават и преплитат изминалите хилядолетия с нашето съвремие, представляващо само по себе си археологическа и културна забележителност - гордост за всеки един българин и едновременно с това място, в което посетителите могат да дегустират най-добрите български вина, Храмът на Виното е често посещаван от много гости на град Варна и чуждестранни туристи, почиващи на българското Черноморие. Място, което е гордост за целия екип, участвал в неговото създаване, както и за всеки един достоен производител на български вина.

Библиография:

  1.  Кратка Българска енциклопедия - ІІІ том, изд. на БАН София 1966 г.
  2.  Въведение в туризма”, Марин Нешков и колектив, Университетско издателство “Икономически университет - Варна”, 2001 г.
  3.  Статия “Предизвикателства на българския туризъм в процеса на европейска интеграция” (Становище на ИСС), доц. д-р Лалко Дулевски, София, 21. 07. 2005 г.
  4.  Статия “Златни пясъци” разчита на бъдещи приходи от луксозни имоти”, Румен Соколов, 21. 11. 2005 г.
  5.  “Основи на туризма”, Рибов, М.
  6.  “Планиране и анализ на стопанската дейност на търговските фирми”, Йончев, Цв. и Терезова С.
  7.  “Технология на допълнителните услуги в туризма”, Тончев, Цв.
  8.  http://www.nsi.bg/SocialActivities/Tourism.htm
  9.  http://www.goldensands.bg/info/index-bg.asp
  10.   http://www.goldensands-bg.com/bg/Page.Investments.jsp
  11.   http://investor.bg/article.php?id=30492
  12.   http://journey.bg/news/?&ntype=3&year=2004&month=7&news=3326
  13.   http://www.nessebar.net/nes_old/bg/index.htm
  14.   http://apollonia.dir.bg/sozopol/
  15.   http://www.templeofwine.com/
  16.   http://varna.info.bg/
  17.   http://ritta.hit.bg/main/kaliakra.html
  18.   http://www.bgglobe.net/index.php?l=0&s=-1
  19.   http://www.bgglobe.net/index.php?s=-309&l=0
  20.   http://www.bgglobe.net/index.php?s=-795&l=0

Темата е изготвена 2005 г.

Темата съдържа таблици, картинки.

Ключови думи:

туризъм, туристически услуги, Побитите камъни, Варненски енеолитен некропол, съкровище, находки, скална култура, Аладжа манастир, пещери, Римски терми, Несебър, Созопол, пристанище, Калиакра, Балчик, Двореца, Ботаническа градина, Албена, винарна


Търси за: туризъм | туристически услуги | Побитите камъни | съкровище | находки | Аладжа манастир | пещери | Римски терми | Созопол | пристанище | Балчик | Двореца | Ботаническа градина | Албена | винарна

Helpos.com >> Архив >> Туризъм >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Цена на разработката: (35 лв)  33.25 лв Нова цена!


.

Copyright © 2002 - 2024 Helpos.com
Архив от реферати, курсови работи, дипломни работи, есета

counter counter ]]> eXTReMe Tracker