Античният Одесос (Анимационен проект)

Вид: курсова работа
Прибавен: 2008-03-14
Рейтинг:
3.3333 1 2 3 4 5
(3 гласа)
Дължина: 36 стр.
Университет: Варненски Свободен Университет
Специалност: История
Предмет: Културен туризъм
Цена:
 (35 лв) 33.25 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.75 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (82KB)          Html format .Html (52KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

туризъм, туристически услуги, Побитите камъни, Варненски енеолитен некропол, съкровище, находки, скална култура, Аладжа манастир, пещери, Римски терми, Несебър, Созопол, пристанище, Калиакра, Балчик, Двореца, Ботаническа градина, Албена, винарна

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Повелителен дълг е на всеки гражданин да знае историята на своя роден град, особено на всеки варненски гражданин, знаейки, че Odessus - Варна, е играла в далечното минало важна роля и е имала старинна слава.

Ако се замислите къде на световната карта се намира,това привлекателно място - доверете се на чувствата, които изпитвате в момента, и те ще Ви поведат в историята към онзи 7 век на Велика България - най-голямата федеративна държава в света, простряла се на повече от 4, 000 километра и обединила тогавашните народи от Дунав да Енисей. Този древен и цивилизован народ с висока култура, със собствена писменост преди новата ера е създал най-съвършения календар, по-точен от всички, които познаваме и открил хелиоцентричността на Слънчевата система. Според летописите неговата култура е проникнала глобално от Париж и Рим до Хуан Хо и Америка, от Исландия и Северния ледовит океан до Египет, Индия и Китай.

Едновременно с другите древногръцки градове по нашето Черноморие в периода 580-560 г. пр. н. е. възниква и новият град. Основателите му, милетските гърци, постепенно и безпроблемно се заселват в тогава съществуващото селище наричано Одесос, като възприемат и името, дадено му от местните жители. За първи път това име се среща при хиоския поет Скимнос и историка Страбон. Градът също е наричан Одисос, а през V век Теофан го споменава под името Одисополис. Приема се, че името има карийски произход и означава “воден град”. Подкрепа на това твърдение дава и откритото преди години наколно селище по бреговете на Варненското езеро. Вероятно е създателите на селището да не са нито древните траки, живеещи по земите ни, нито ми гърците, а хора, произхождащи от района на Мала Азия и днешна Гърция, и които на много места са оставили имена на селища, завършващи на окончанието “-сос”.

Съществува и друго мнение, че градът получава името си в чест на Одисей.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.47 сек