Helpos.com - Архив от реферати и дипломни работи

Helpos.com >> Архив >> Туризъм >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Цена на разработката: (31 лв)  29.45 лв Нова цена!


ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ВАРНА

КУРСОВА РАБОТА

По

Въведение в туризма

На тема:

Значение на туризма в курортен комплекс Златни пясъци

Спец.: Икономика и организация  на туризма

Варна, 2005 г.

Съдържание:

1. Туризъм - същност и значение. Туризъм в България 2

2. Мерки за развитие на туризма в България 5

3. Значение на туризма в курортен комплекс “Златни пясъци” 7

Източници на информация: 16

……………………………..

Туризмът е приоритетен отрасъл на българската икономика, който разполага със сериозен потенциал за развитие. През последните години непрекъснато нараства значението му за социално-икономическото развитие на страната и делът му в БВП.” Налице са повишени инвестиции в инфраструктурата и подобрения в правната и институционална рамка за неговото развитие. Значително се увеличи и броят на МСП в сектора.

През 1999 г. страната разполагаше с 650 хотела и други средства за подслон, които предлагаха 107 000 легла и 1 787 ресторанта и заведения за хранене с 157 000 места.

Към началото на 2000 г. са раздържавени над 75 % от дългосрочните материални активи.

През 1999 г. България е посетена от над 5 млн. чужденци, като броят на посетилите страната с цел туризъм е повече от 2 млн. души, което е с 5,6 % повече в сравнение с 1998 г., въпреки негативните последствия от кризата в Косово. С 11 % е нараснал броят на туристите от ЕС, като значително увеличение има от скандинавските страни - 24,9 %, Германия - 19,1 %, Гърция - 15,2 %. Намаление бележи туристическият поток от други основни пазари - Русия, Украйна и останалите страните от ОНД. В териториалното разпределение на туристите се забелязва повишен интерес към вътрешността на страната и нетрадиционни видове туризъм.

“В регионален аспект туризмът се развива в съответствие с природните дадености. Основно предимство на българската туристическа индустрия е разнообразието на тези дадености, концентрирани върху малка територия, което позволява съчетаването на отделните видове туризъм.” Наред с подобряването на установените морски, планински и балнеоложки курорти, усилията за развитие на туризма, включително нови видове туристически продукти, следва да се насочат към слабо развити райони чрез подобряване на туристическата им инфраструктура.

……………………………….

Хотелите в курорта наброяват 61, като преобладават 3-звездните, има също и три вилни селища. По-голямата част от хотелите разполагат с басейн, фитнес зала, балнеоцентър и обменно бюро. Многобройните ресторанти предлагат специалитети от националната и международна кухня. Курортният комплекс Ривиера се намира на Златни пясъци и предлага уникално съчетание на уютна атмосфера и морски бряг през цялата година.

В к.к. Златни пясъци се провеждат: мис и мистър ”Златни пясъци”, тенис турнир, ретро парад, международен фестивал за стандартни и латиноамерикански танци, изложба на кучета, силови състезания, народни песни и танци на открито, авангардни модни ревюта. Любителите на силни усещания могат да опитат късмета си в казината.

На разположение на гостите на Златни пясъци има десет тенис корта, боулинг зала, игрище за мини-голф, конна база, велосипеди, стрелбище, както и добри условия за практикуване на всички видове воден спорт с помощта на квалифицирани треньори. Любителите на спорта могат да вземат участие в състезания по плажен волейбол, стрийтбол, тенис на корт, тенис на маса, ветроходство.

Организират се много спортни състезания, игри, дискотеки и незабравими срещи с любимите куклени герои. В детския спортен център децата могат да яздят пони или да стрелят с лък. Има също компютърни и електронни игри, детско влакче, надуваеми замъци, водни парзалки, детски картинг.

…………………………………….

“Златни” АД притежава 63,84% от капитала на “Златни пясъци”. Това дружество е създадено от 162 дългогодишни служители и работници от бившата държавна туристическа фирма “Златни пясъци”.

“С Травел” ООД притежава 20,39% от капитала на “Златни пясъци”.

Други акционери притежават 7,41% от капитала, което означава, че фрий флоутът е малко над 481 хил. акции.

Веднага след приватизацията на мажоритарния пакет започва модернизация на хотелите, включени в състава на дружеството “Златни пясъци”. Инфраструктурата на курорта също се модернизира. В последните години е построен новият хотел “Морско око гардън” с 230 стаи, в който са инвестирани около 10 милиона лева.

Източници на информация:

  1.  Кратка Българска енциклопедия - ІІІ том, изд. на БАН София 1966 г.
  2.  Въведение в туризма”, Марин Нешков и колектив, Университетско издателство “Икономически университет - Варна”, 2001 г.
  3.  Статия “Предизвикателства на българския туризъм в процеса на европейска интеграция” (Становище на ИСС), доц. д-р Лалко Дулевски, София, 21. 07. 2005 г.
  4.  Статия “Златни пясъци” разчита на бъдещи приходи от луксозни имоти”, Румен Соколов, 21. 11. 2005 г.
  5.  “Основи на туризма”, Рибов, М.
  6.  “Планиране и анализ на стопанската дейност на търговските фирми”, Йончев, Цв. и Терезова С.
  7.  “Технология на допълнителните услуги в туризма”, Тончев, Цв.
  8.  http://www.nsi.bg/SocialActivities/Tourism.htm
  9.  http://www.goldensands.bg/info/index-bg.asp
  10.  http://www.goldensands-bg.com/bg/Page.Investments.jsp
  11.  http://investor.bg/article.php?id=30492
  12.  http://journey.bg/news/?&ntype=3&year=2004&month=7&news=3326

Темата е изготвена 2005 г.

Темата не съдържа таблици, графики, картинки.

Ключови думи:

туризъм, туристи, средства за подслон, ресторант, хотел, курортен комплекс Златни пясъци, туристическа дейност, приходи от продажби, печалба, развитие на туризма, същност


Търси за: туризъм | туристи | средства подслон | ресторант | хотел | курортен комплекс Златни пясъци | туристическа дейност | приходи продажби | печалба | развитие туризма

Helpos.com >> Архив >> Туризъм >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Цена на разработката: (31 лв)  29.45 лв Нова цена!


.

Copyright © 2002 - 2024 Helpos.com
Архив от реферати, курсови работи, дипломни работи, есета

counter counter ]]> eXTReMe Tracker