Helpos.com - Архив от реферати и дипломни работи

Helpos.com >> Архив >> Туризъм >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Цена на разработката: (30 лв)  28.50 лв Нова цена!


Икономически университет – Варна

 

 

 

КУРСОВА РАБОТА

 

 

По Макрорегулиране на туристическия бизнес

 

 

На тема:

Влияние на икономическата криза върху развитието на туризма в България

 

 

 

Варна, 2010 г.


Съдържание:
 

Увод. 3

1. Основни тенденции в туризма в България през 2009 г. 3

2. Очаквани реформи в туризма през 2010 г. 5

3. Икономическата криза и конкуренцията на Балканите. 6

4. Дентален туризъм – изгоден при икономическа криза. 7

5. Туризъм, който не признава кризата. 8

6. Туризмът е най-големият работодател. 8

Използвана литература. 10

 

Увод

 

Общите приходи от туризъм за 2009 г. са около 2,5 млрд. евро, т.е. колкото и през 2008 г. В тази сума не влизат приходите от българи от почивките в нашите курорти и от екскурзионните им пътувания, които по прогнозни изчисления възлизат на близо 500 млн. евро.

На фона на сериозната финансово-икономическа криза по света в България туризмът засега е един от най-устойчивите отрасли. При чуждестранните туристи през 2009 г. има сериозен спад на туристи от скандинавските страни и Великобритания. За сметка на това, макар и не с много, се е увеличил броят на туристите от Русия, Румъния, Полша, Чехия и др. Като твърде значим факт относно добрите очаквания за 2010 г. е и това, че през ноември 2009 г. паднаха визите за Македония. Статистиката отбеляза повишение в туристопотока в граничните райони и планинските курорти около новогодишните празници. Оживи се видимо и търговията, която отбеляза ръст с няколко пункта спрямо предходните месеци.

 

……………………………

 

2010 г. съвсем обичайно стартира с традиционните зимни ски дестинации като Банско, Боровец и Пампорово. Новото обаче е, че се отчита повишен интерес и към курорти в Стара планина, както и към уелнес, СПА и балнео хотели. Дори соцсанаториумите са интересни за обикновения българин, който прави всичко възможно да се снабди с купища бележки и удостоверения, за да влезе в групата на облагодетелстваните.

През 2010 г. правителството даде да се разбере, че няма да пълни морските хотели с пенсионери на гърба на социалната система. Те няма да имат друга алтернатива освен наличие на добри условия да отдават стаи за селски туризъм, за да увеличат доходите си.

За съжаление здравната ни система все още не намира допирни точки с туризма, а може би и не иска. На този етап понятието здравен туризъм се свежда основно до зъболечение на чужденци и някое друго медицински изследване – скенер, ехография и пр.

 

…………………………….

 

Кризата се отрази отрицателно на денталния туризъм, но пък от друга страна, това доведе до повишено търсене на по-ниски цени, каквито са цените в Източна Европа, включително и в България.

Денталният туризъм не е ново явление, той се развива повече от 20 г. и има много сериозно организационно развитие. България е една от последните страни, в които ще се развива организационно, тъй като в страни като Унгария, Чехия, Полша денталният туризъм е много силно развит. В България денталният туризъм претърпява емпирично развитие – всеки зъболекар лекува хора от чужбина (българи, които се прибират; чужденци, които сами ги намират чрез сайтовете им или пък са насочени от българи). Това са индивидуални усилия, докато в другите страни има асоциации по дентален туризъм.

Разликите между цените в България и други европейски страни и съседните ни държави са съществени – в Швейцария цените са до 10 пъти по-високи, в Америка – 6-7 пъти, разликите с Гърция стигат до 2-3 пъти по-високи цени там. Факт е, че за едни и същи неща при висока квалификация и образование, цените са по-ниски, защото оценката на труда на българския стоматолог е по-ниска.

 

…………………………

 

Това е с поне 5% повече от 2009 г., а приходите ще скочат с близо 10%. Световните туроператори ТУИ, "Некерман" и някои други, които имат свои хотели в страната, също предвиждат увеличение на гостите това лято.

Наддаването за подготвен персонал върви с пълна сила. Бизнесът търси онези, които могат да пълнят ресторантите и съответно да увеличават печалбите. В последната 1-2 години броят на ресторантите надвишава търсенето. Заради категоризацията всеки хотел открива по няколко ресторанта, обслужването "олинклузив" също обърква сметките.

Добрите готвачи обаче, както и техните помощници, напуснаха страната още преди години. В момента много хотели в Европа имат за управители българи, възпитаници на различните ни университети за туристически кадри.

 

……………………………

 


Използвана литература

 

1.                 http://tourismplovdiv.org/?act=news&cat_id=36&news_id=751

2.                 http://www.touristmedia.info/bg/articles/Къмпинг-туризмът-не-е-засегнат-от-икономическата-криза/3528/index.html

3.                 http://moreto.net

4.                 Миглена Иванова, статия "Кризата - супер изгодна за денталния туризъм в България", 05.04.2010 (http://www.darikfinance.bg/view_article.php?article_id=28089)

5.                 Ефтика Георгиева, статия "България, Гърция и Турция призовават: Елате, европейски туристи!", Януари 2009.

 

 

 

Темата е изготвена 2010 г.

Темата съдържа реални данни за туризма в България през 2009 г.

 

Ключови думи:

туризъм в България, реформи в туризма, икономическа криза, приходи от туризъм, туристически кадри, дентален туризъм, туроператор, Световна туристическа организация (СТО), почивки, екскурзионни пътувания

 


Търси за: туризъм България | реформи туризма | икономическа криза | приходи туризъм | туристически кадри | туроператор | Световна туристическа организация | СТО | почивки | екскурзионни пътувания

Helpos.com >> Архив >> Туризъм >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Цена на разработката: (30 лв)  28.50 лв Нова цена!


.

Copyright © 2002 - 2024 Helpos.com
Архив от реферати, курсови работи, дипломни работи, есета

counter counter ]]> eXTReMe Tracker