Helpos.com - Архив от реферати и дипломни работи

Helpos.com >> Архив >> Управление >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Цена на разработката: (110 лв)  88.00 лв Нова цена!


СТОПАНСКА АКАДЕМИЯ „ДИМИТЪР А. ЦЕНОВ”

гр. Свищов

ДИПЛОМНА РАБОТА

на тема:

„Организация на спомагателната дейност в

"Русенска корабостроителница" АД

(моделиране и управление на енергийните разходи)”

2009 г.

СЪДЪРЖАНИЕ:

 

Въведение. 4

Глава Първа. 7

1. Същност и значение на инженеринговата дейност за индустриалната фирма. 7

1.1. Същност и цел на индустриалния инженеринг. 7

1.2. Производствен процес в индустриалната фирма. 7

1.3. Основни принципи за организиране на производствени процес. 8

1.4. Форми на организация на производството. 10

1.5. Показатели за определяне на производствената програма. 12

2. Организация на производствената инфраструктура в индустриалната фирма. 13

2.1. Същност и значение на производствената инфраструктура. 13

2.2. Основни подсистеми на производствената инфраструктура. 15

2.3. Организация на спомагателните и обслужващите процеси в индустриалната фирма. 18

Глава втора. Организация на спомагателната дейност в „Русенска корабостроителница” АД. 39

1. Организация на енергийното стопанство на "Русенска корабостроителница" АД. 39

1.1. Обща организация на енергийното стопанство. 39

1.2. Енергийни системи в предприятието. 43

1.3. Определяне потребностите от енергия. 50

2. Енергийни баланси на "Русенска корабостроителница" АД. 56

Глава трета. Анализ на енергийните ресурси и показатели във фирмата. 61

1. Анализ на основните технико - икономически показатели, характеризиращи дейността на предприятието. 61

2. Изпълнение на графика за планово - предупредителни ремонти на енергосъоръженията в предприятието. 69

3. Състояние на енергоремонтната база на "Русенска корабостроителница" АД. Икономически показатели. 72

Четвърта глава. Основни решения за оптимизиране на енергийното стопанство в завода  76

1. Насоки за оптимизация на енергийните разходи в "Русенска корабостроителница" АД. 76

2. Мениджърски решения. 81

3. Инженерингови решения. 83

Заключение. 92

Използвана литература. 97

Въведение

В периода на дълбоки политически, икономически и социални промени в живота на българското общество основна роля играе ефективното управление на енергията. Тя е главен фактор за развитието на всяка една производствена дейност. В условията на принципите на пазарно регулираната икономика ефективното управление на енергията във всеки един етап от производството до потреблението е залога успех.

Обект на този дипломен проект е енергийното стопанство на “Русенска корабостроителница”. Енергийното стопанство е сложна материя. С този термин се обозначава съвкупността от производствени мощности за електричество и електропреносната мрежа.

Задачата ни ще бъде да проследим неговата дейност и основните функции, които е изпълнявало в период от 2005 до 2007 г. Избран е  този периода поради факта, че през него предприятието е работило с почти пълния си капацитет в условията на новите пазарни принципи. След този период поради редица причини, които не са обект на изследване в разработката “Русенска корабостроителница” изпадна в тежко финансово положение, поради което постепенно основната дейност бе намалена до минимум. В следствие на това дейностите в енергийното стопанство също бяха сведени до своя критичен минимум с цел прекратяване увеличението на задлъжнялостта на предприятието.

Тази разработка е направена със цел бъдещите собственици на “Русенска корабостроителница”, след приватизацията й, водейки се от анализите изследванията и препоръките  да оптимизират управлението на енергийното стопанство. Паричните стойности използвани в разработката са от изследвания период, това е с цел по – точен анализ, избягване на грешки и загуба на информация при деноминацията. Евентуалното практическо приложение на дипломния проект, на оценките и препоръките направени в следствие на извършените анализи и изследвания при правилно и последователно прилагане биха дали прогнозираните резултати.

Система за енергиен мениджмънт в едно предприятие се изгражда за да се намалят разходите за заплащане на електропотреблението. Намаляването на разходите се извършва основно по два начина – чрез използване възможностите на тарифите за заплащане на електрическата енергия и чрез повишаване на енергийната ефективност. Преди разработването на системата за енергиен мениджмънт в дадено предприятие е необходимо да се проведе енергиен одит (обследване). Енергийният одит се провежда с цел бързо и ефективно намаляване на разходите за енергоносители и избягване на неоправдани разходи за провеждане на неефективни мероприятия.

Резултатите от енергийния одит могат да останат на хартия ако не бъде създадена система за енергиен мениджмънт (система за управление на енергийните ресурси) със съответните отговорности, права и задължения на участниците, начини на финансиране и оценка на резултатите.

Обект на този дипломен проект е енергийното стопанство на “Русенска корабостроителница”. С настоящата разработка се цели да се подпомогне ръководството на “Русенска корабостроителница” АД за намаляване на разходите за заплащане на електропотреблението, като се използват възможностите на тарифите за заплащане на електрическата енергия. Част от предложените мероприятия се провеждат в обогатителната фабрика, но не се контролират стриктно ежедневно.

Задачата ни ще бъде да проследим неговата дейност и основните функции, които изпълнява, да разгледаме структурата му и дали тя е адекватна на поставените задачи; да се спрем на подсигуряването на предприятието с различни видове енергия и тяхното разпределение на консуматорите и по периоди; да изследваме и анализираме показателите за ефективност и на тази база да направим изводи за състоянието на енергийното стопанство във “Русенска корабостроителница”.

....................................................................................................................................

Глава Първа.

1. Същност и значение на инженеринговата дейност за индустриалната фирма.

1.1. Същност и цел на индустриалния инженеринг.

В индустриалната фирма се осъществява трансформационен процес, който представлява трансформирането на входящите ресурси в готова продукция при използването на вътрешните ресурси на предприятието. Във всяка индустриална фирма се осъществява конкретен трансформационен процес, от съдържанието на които се определя предмета на дейността му. Най-общо той може да се отнася до две области:

-         Изработка на изделия;

-         Извършване на услуги;

Трансформационният процес, при който се произвеждат изделия се нарича производствен процес, а този при който се извършват услуги се нарича операционен процес[1].

Предмет на изучаване в индустриалния инженеринг е изграждането на производствения процес в пространството и неговото разполагане във времето.

Същността на индустриалния инженеринг се изразява в разпределението и съчетаването на съставните и структурни елементи на производствения процес в пространството и времето, за да се постигне производствен резултат в предварително регламентиран срок от време.

1.2. Производствен процес в индустриалната фирма.

Производственият процес в една фирма представлява съвкупност от целенасочени взаимодействия между труда, средствата на труда и предметите на труда за превръщането на последните в готова продукция.

Видовете производствени процеси според предназначението на готовата продукция са:

1)     Основни производствени процеси: при осъществяването им се получава готова продукция, която се реализира извън предприятието, произвело продукцията

2)     Спомагателни производствени процеси: при осъществяването им се получава готова продукция, която се реализира в самото предприятие.

Въз основа на тази класификация производствената дейност на фирмата се разделя на основно и спомагателно производство, а звената съответно са основни и спомагателни. Структурните елементи на производствения процес и на производствената подсистема на индустриалната фирма са показани на фиг. 1[2].

 

 

 

 

Фигура 1.

Структурни елементи на производствения процес и производствената подсистема

.....................................................................................................................................

Определяне на потребностите от енергия за отопление и осветление.

Необходимата енергия за осветление се пресмята въз основа на осветяваната площ, нормите за осветление и часовете за осветление.

Може да се изчислява и въз основа на броя и мощността на монтираните източници и часовете за осветление, когато те се използват.

Разходът на енергия за осветление се определя по следната формулата:

 

 

 

 


М – сумарната мощност на осветителните тела;

О – средно число на употреба в денонощието;

Д – брой на работните денонощия в периода;

Кт – коефициент на едновременност при употребата им;

За “Русенска корабостроителница” тези показатели са следните:

М = 750 kW;

O = 7000;

Д = 22.12 = 264 дни за 1 година;

Кт = 0.2;

 

 

 

 

 


След заместване във формулата виждаме, че на “Русенска корабостроителница са необходими 2 772 000 kWh електроенергия за осветление на основните корпусни цехове, на спомагателните цехове и звена на административните сгради и др.

Този метод не се използва при определянето на потребностите в завода. За осветление се приема, че са достатъчни около 6% от общия разход на електроенергия.

За 2007 г. конкретните данни са:

Разход на ел. енергия по план:  43 500 000 kWh х 6% = 2 610 000 kWh

Разход на ел. енергия за осветление по отчет: 42 693 048 kWh х 6% = 2 561 283 kWh.[3]

Определяне на потребностите от енергия за отопление.

 

 


За отопление във :Русенска корабостроителница” се използва топлинна енергия. Парата се произвежда в паровата централа на завода. Разходът на пара за отопление на сградите се определя по следната формула:

qtхарактеристика на помещението относно отоплението;

Тот – продължителност на отоплителния сезон;

tbсредна температура на въздуха в сградата;

thсредна температура на атмосферния въздух;

V – обем на отопляваната сграда в куб.м.;

I – топлосъдържание на парата в cal;

tkтоплосъдържание на кондензата;

Дробната част на формулата представлява нормата на разход на пара за 1 куб. м. от сградата през отоплителния сезон.

 


 

Характеристиката на помещенията относно (qt) отоплението се изменя в следните интервали:

 

 

 

 

 


Повечето цехове на “Русенска корабостроителница” не се отопляват. Спецификата на производството е такава, че се налага работа на открито (докови камери) и в отворени халета (корпусни цехове К1, К2, К3), където отоплението е невъзможно.

Ето защо пара за отопление се отпуска само за административната сграда и различните канцеларии, които са разпръснати по територията на завода.

За отоплителните нужди на административната сграда е необходими следното количество пара:

 

 

 

 


Размери на административната сграда:

-         ширина – 6 м.

-         дължина – 70 м.

-         височина – 12 м.

V = 6 . 70 . 12 = 5040 куб.м.

За отоплението на сградата през зимния сезон са необходими 952 560 cal.

Производството на пара за отопление зависи от финансовите възможности на предприятието. Като се има предвид тежкото състояние на “Русенска корабостроителница” през последните години е обяснимо спадането на количествата закупен мазут и съответно съкратеното производство на пара. Всичко това води до влошаване на условията на труд и понижаване на качеството на работа.

....................................................................................................................................

Използвана литература

1.      Ангелов, А., „Основи на мениджмънта”, „График Амат”,София; 1995 г.;

2.      Благоев, В., „Маркетинг”; „ВЕККО”, София, 1998 г.;

3.      Велев, М., „Мениджмънт на маркетинга”, ИК „Люрен”, София, 2003 г.;

4.      Ганчев, П., „Основи на мениджмънта, лекционен материал”, ТУ, София; 2005 г.;

5.      Георгиев, И., „Основи на инвестирането”, УИ „Стопанство”, София, 1999 г.;

6.      Геров, А., „Фирмено планиране”,  ANG, София , 1999 г.;

7.      Даков, Ив., „Производствен инженеринг”, София; 2003 г;

8.      Даков, И., К., Ениманев, „Индустриален инженеринг”, София; 2006 г.;

9.      Димков, Св., „Стратегически мениджмънт”, София, ТУ, 2000 г.;

10. Дончев, Д., „Анализ на стопанската дейност”, „Софтрейд”, София; 2005 г.;

11. Дончев, Д., Й., Димитров, „Икономика на предприятието”, ТУ, София; 1998 г.;

12. Класова, С., „Иванов, П., и кол., „Въведение в маркетинга”, УИ „Стопанство”, София, 1999 г.;

13. Коларов, Н., „Инвестиционен бизнес план”, Везни, 1992 г.;

14. Коларов, Н., „Икономически основи на бизнеса”, Атравиа, 1994 г.;

15. Коларов, Н., „Методи на корпоративните финанси”, София, 2001 г.;

16. Младенова, Г., „Маркетингови анализи”; „Тракия М”, София, 2000 г.;

17. Младенова, Г., „Стратегическо маркетингово планиране”, УИ „Стопанство”, София, 1998 г.;

18. Николов, Н., „Финансови изчисления”, PRINCEPS, 1994 г.;

19. Орешарски, Пл., „Финансов анализ и управление на инвестициите”, ИК Люрен, 1992 г.;

20. Славова, И., „Бизнес план”, „Тилио”, София, 2001 г.;

21. Ташев, А., „Индустриален инженеринг и мениджмънт”, Пловдив, 1997 г.;

22. Цветков, Г., Производствен мениджмънт, Трето допълнено и преработено издание”, ИК „Люрен Комерс”, София, 2001 г.;

23.  Данни и фирмена документация, предоставени от "Русенска корабостроителница" АД за 2005, 2006 и 2007 години.

..............................................................................................................................................

               Дипломната работа е изготвена 2009 г.

               Съдържа множество формули, таблици и графики.

               Най-новата информация е от 2007 г.

               Ключови думи: организация, спомагателна дейност, управление, инженерингова дейност, производствен процес, индустриална фирма, спомагателни процеси, обслужващи процеси, енергийно стопанство, ресурси, показатели, баланси, трудоемкост, капиталоемкост, оптимизация, кораборемонт, Русенска корабостроителница АД

 



[1] Цветков, Г., Производствен мениджмънт; с. 78-85.

[2] Ташев, А. Индустриален инженеринг и мениджмънт; с. 136-144.

[3] Данни, предоставени от предприятието.


Търси за: спомагателна дейност | инженерингова дейност | производствен процес | индустриална фирма | спомагателни процеси | обслужващи процеси | енергийно стопанство | трудоемкост | капиталоемкост | Русенска корабостроителница

Helpos.com >> Архив >> Управление >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Цена на разработката: (110 лв)  88.00 лв Нова цена!


.

Copyright © 2002 - 2024 Helpos.com
Архив от реферати, курсови работи, дипломни работи, есета

counter counter ]]> eXTReMe Tracker