Helpos.com - Архив от реферати и дипломни работи

Helpos.com >> Архив >> Социални науки >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО

ФАКУЛТЕТ:”ИКОНОМИКА НА ИНФРАСТРУКТУРАТА”

 

 

 

 

 

РЕФЕРАТ

НА ТЕМА:

Отразяването на кризата със Софийския боклук от месец ноември 2005г. в българските медии

 

 

 

София 2006г.


 

      Още на 26 септември във вестник “Стандарт “ излиза статията:”Пращат боклука на София в две мини”,от която става ясно, че две от мините  на бизнесмена Христо Ковачки може да приютят боклука на София. Очаква се отпадъците да тръгнат от 2 октомври към "Чукурово" - до Ихтиман, и към "Бела вода" - до Перник. Тогава е и крайният срок за затваряне на сметището в Суходол. Третата възможност за боклука е терен близо до Сливница. И двете мини са неизползваеми, обясни Виктор Сокачев, говорител на холдинга на Ковачки. Освен това на терените нямало свлачища и подпочвени води. До средата на месец ноември в медиите не излизат никакви статии за това къде точно ще се складира боклука на София след затварянето на сметището в Суходол. Същевременно излиза и решение на Министерски съвет, според което мина “Чукурово” е избрана за площадка за съхранение на балирания боклук. След излизането му жителите на село Габра излизат да протестират срещу това решение с аргументите, че язовир Искър е в непосредствена близост до селото и съответно до мината и има реален риск неговите води  да бъдат замърсени. И тъй като  язовирът снабдява с питейна вода не само с. Габра , но и цялата Софийска област , това се явява проблем и за софиянци. Протестите продължават около месец, но нито една от българските медии не отразява тези протести в своите новинарски емисии. На 17.11.2005г във вестник “Стандарт” излиза статия, че започва извозването на боклука в мина “Чукурово”. Хората от село Габра вече протестират около месец, но все още българската общественост не е наясно с това. На 22.11. вестник “Сега” излиза със статията “Мина Чукурово не е готова за балите с боклук.”От статията става ясно, че , не е положен нужният пласт глина и фолио, не е готов и пътят към рудника и транспортната схема камионите с отпадъци да не минават през населени места. Площадката няма да влезе в експлоатация, преди да завършат подготвителните работи. Собственикът на мината Христо Ковачки обеща подготовката да приключи възможно най-бързо. Кметът Бойко Борисов обеща експерти от екоминистерството да  се срещнат с жителите на намиращото се на 1 км от мината с. Габра, за да представят резултатите от геоложките проучвания и да ги уверят, че няма опасност за здравето на хората и от замърсяване на околната среда. В понеделник пък комитетът по кризата с боклука в общината ще представи идеалния вариант за трайно решение - технология, депа, финансиране и най-подходящи оферти. В други медии обаче все още няма съобщения за извозването на боклуците в мина “Чукурово”. Едва след 23.11 2005г. всички национални телевизии и всички водещи вестници обръщат внимание на протестите на жителите на село Габра. Поводът за това става боят между жители от селото и “биячи” на собственика на мината Христо Ковачки.

24.11. 2005 г.

 

“Бой пореден за софийския боклук” – с тази статия на първа страница ни посреща вестник “Сега” и уточнява, че 12 са ранени след сблъсък между протестиращите и бодигардовете на бизнесмена Христо Ковачки. Той е концесионер на мина Чукурово, която преди 2 седмици правителството определи за площадка за съхранение на балирания софийски боклук. Двама са тежко пострадали, а 10 са по-леко ранени. Сблъсъците са станали, когато концесионерът изпратил камиони с чакъл, за да започне подготовката на площадката, които са били блокирани от протестиращите от елинпелинското село Габра. Хората от Габра се оплакаха, че въпреки присъствието на полицаи гардовете са ги били. "Няколко охранители на Ковачки блъснаха хора в реката. Линейка отведе единия пострадал, за да му бъде оказана лекарска помощ", обясни кметът на Габра Любомир Андреев пред журналисти. "Аз съм един от пострадалите 4-5 човека. Един от тях е действащ полицай. Ние не се бием и не предизвикваме никого, а сме застанали и не пускаме камионите, които карат чакъл за незаконната площадка", каза председателят на Инициативния комитет в селото Андрей Пенчев. "Всички сме се събрали срещу бодигардовете на Ковачки. Не е вярно, че сме обръщали камиони. Само върнахме един, който беше тръгнал към мината. Още 3-4 камиона с чакъл бяха готови, но успяхме навреме да блокираме пътя. Тук площадка не може да има", обясни пред "Сега" кметът Андреев. Вестникът отделя място и за коментара на противоположната страна. Публикувано е изявлението на Виктор Сокачев , който обаче отрече да е имало сблъсъци и нарече обвиненията "инсинуации на хора от общината в Елин пелин.

“Бой за Чукурово “– това е водещото заглавие на Новинар. И тук ви разказват за екшъна край Елин Пелин от вчера – Хора, хвърлени в реката, мъж с комоцио и трима със счупени носове – така е започнала подготовката на мина Чукурово за депо за софийския боклук, описва Новинар. По обяд протестиращите спрели три камиона с чакъл. Тогава пристигнали 30-40 мъже, които ги разблъскали и хвърлили трима в реката."Бодигардовете на Ковачки ни биха. Ние не се бием и не предизвикваме никого, а сме застанали и не пускаме камионите, които карат чакъл за незаконната площадка", каза председателят на инициативния комитет на протестиращите Андрей Пенчев. Вестникът отделя внимание и на Христо Ковачки - собственик и на мините "Бели брег", които също се обсъждаха като площадка за изхвърлянето на сметта на София. Той притежава и рудниците Станянци, Открит въгледобив - Перник, както и брикетната фабрика "Брикел". Той е собственик и на "Топлофикация - Враца", Атоменергоремонт, има мажоритарен дял в ТЕЦ "Марица 3", както и няколко ВЕЦ-а и участва в "Ел Ем Импекс". Според слуховете Ковачки е близък до министъра на енергетиката и икономиката Румен Овчаров.

“Боклукът на София доведе до кървав сблъсък “– темата е водеща и за вестник Пари, който описва как гардове на бизнесмена Христо Ковачки са били протестиращи, но от офиса на бизнесмена отричат. Статията във вестника е придружена със снимков материал от мястото на боя.

Двата най-големи и най-популярни български ежедневника “24 часа “и “Труд” не публикуван нищо свързано с боя между жителите на село Габра и бодигардовете на Христо Ковачки.

 

25.11. 2005 г.

 

"Софийският боклук остава в омагьосан кръг" - пише на първа страница вестник "Дневник", като в текста се казва: "Най-късно през януари София отново може да попадне в боклучена блокада. С ескалирането на напрежението в района на мина "Чукурово", определена за временна площадка за складиране балите за смет, Столична община губи надежди за изход от кризата. Още повече сегашните две площадки - в Кремиковци и на Гара Искър са пред препълване. Притиснати от събитията, общинските съветници заговориха отново за размразяване на сметището в Суходол, което може да разгърне протестна вълна отново и в други райони около София".

Вестник "Труд" пък разглежда в подробности случилото се в сряда край мина "Чукурово", където се стигна до сблъсък между охранители и протестиращи селяни от близкото село Габра. "Топчето пукна в Чукурово", "Наемни биячи срещу селяни" и "Чукурово, щата Чукундурово" са три от най-колоритните заглавия, с които се представя темата в "Труд".

Вестник “24 часа” публикува статия, в която се поставят акцентите върху това, че  община Елин Пелин ще обжалва пред ВАС решението на правителството, с което мина "Чукурово" бе определена за площадка за балите с боклука на София Отбелязва се също, че 13 от 39-те задържани след сблъсъка край "Чукурово" в сряда са криминално проявени.

"Битката за боклука се пренася в съда" - това е водещото заглавие от първа страница на вестник "Сега". "Общинският съвет на Елин Пелин реши вчера да атакува във Върховния административен съд решението на кабинета балите да се складират в рудника на Христо Ковачки".Вестникът цитира думите на кмета на село Габра Любомир Андреев: "За пореден път се доказа, че държавата все още се управлява от мутри. Ще водим разговори само с премиера".От своя страна - както съобщава "Сега" - "Бизнесменът Ковачки пък ще сезира прокуратурата за самоуправство и вандализъм на протестиращите".

“Елин Пелин дава на съд боклука” – това е водещата статия във вестник “Стандарт”. Внимание се обръща основно на мнението на еколозите, че Работещ рудник не може да е сметище. Още повече че при първоначалните огледи "Чукурово" беше отхвърлена.

 

 

26.11. 2005 г.

 

На страница “Наблюдател” на вестник “Сега” е анализът на Петьо Цеков със заглавие “Боклукът не мирише”. Тезата му – битите селяни са съпътстващи жертви в битката за златната софийска смет. Освен това минни инженери коментираха, че досега у нас няма случай да се складират битови отпадъци в мини за открит въгледобив В статията се посочва, че община Елин Пелин е подала жалба във ВАС и Министерския съвет срещу решението на кабинета отпреди 2 седмици за извозване на софийския боклук към "Чукурово". Екосдружение "Нови хан" също са обжалвали. От съда обаче уточниха, че жалбата е върната в МС за докомплектуване. Екоактивистите смятат, че правителството некоректно е мотивирало решението си на основата на чл. 23 на Закона за управление на отпадъците, защото той засяга единствено съхранението на опасни отпадъци. Те протестират и срещу липсата на ясно посочен конкретен срок за временното съхранение на боклуците. Изборът на площадката бил направен без експертна оценка, а единствено по описание на собственика й.

На първа страница на вестник “Дума” е и заглавието “София пред нова криза с боклука, кметът плаши с протести”. Кметът Бойко Борисов уверил районните кметове, че в мина Чукурово няма да влезе нито една бала боклук, ако не е гарантирана безопасността на хората. “С Министерството на околната среда и водите и правителството ще търсим решение на кризата, която да удовлетворява населението”, заяви Борисов.

Вестник “Стандарт” публикува изявлението на кмета на София Бойко Борисов: ‘Ще има бунт в София за боклука’.

“Бали в Чукурово само ако е 100% безопасно” – това е едно от водещите заглавия на вестник “24 часа “.

Другият голям национален ежедневник вестник “Труд” пък публикува интервю със собственика на мина “Чукурово” Христо Ковачки. В това интервю той изказва своята версия за побоя между неговите гардове и жителите на селото, а именно че “мирните  жители на село Габра, които между другото са въоръжени с моторни резачки, с летви с пирони и с други инструменти, решават да обърнат и да хвърлят в реката инкасовата кола , която пристига . За съжаление Ковачки не може да даде достатъчно логично обяснение за това как част от неговите бодигардове са се оказали криминално проявени лица и как така тези 40-50 бодигардове решават точно в този ден просто да се разходят в село Габра.

Трите национални телевизии – “БНТ” , “bTV”  и Нова телевизия излъчиха репортажи за протестите на жителите на с. Габра едва след сблъсъците между тях и бодигардовете на собственика на мината. Както и в статиите от вестниците се подчертава, че нито един от задържаните край мини “Чукурово” 34 охранители не е имал право да пази транспортираните към рудника инертни материали. Към мината има зачислени само няколко охранители, които са от фирмата "Меджик секюрити" от Елин Пелин. Повечето твърдели, че в сряда просто се разхождали в района на с. Габра и не са изпратени там да спират протестиращи. Тринайсет от мъжете са криминално проявени, в четирима са открити законно притежавани пистолети. Всички задържани след разпита са освободени. Срещу тях е образувано дознание за хулиганство. Ковачки, който се води и собственик на мината, не е разпитван, защото не е бил на мястото по време на инцидента Преди около месец обаче имало подобен инцидент с охранители на мината, които тогава обяснили, че им плащат около 100 лв. дневно, каза още полицейският шеф. Както и вестниците , така и националните ни телевизии дават право на и на другата страна да изложи гледната си точка. От там обаче няколко пъти сменят мнението си. Виктор Сокачев, говорител на Ковачки, призна в четвъртък, че гардовете, нанесли побой над жители на Габра, са служители на бизнесмена. Предишния ден той отричаше да има такива. Според Сокачев охраната се е намесила, след като протестиращите са се опитали да разбият инкасов автомобил на фирмата “с пари за работниците от мината”. “Охранителите са се опитали да предотвратят всъщност този инцидент. Това е брониран автомобил с много пари. Затова се стигна до този сблъсък. В никакъв случай конфликтът не е бил предизвикан от наши служители. Излъчено е и интервю с кмета на село Габра Любен Андреев, чието обяснение за инцидента беше, че  сблъсъците са настъпили, защото за пореден път е бил направен опит да бъдат вкарани строителни материали в района на мината, с които да бъде изградена площадката, каквато към момента няма.

По думите му над 50 бодигардове, без емблеми и отличителни знаци, са застанали срещу жителите на Габра и упражнили над тях насилие. Действията на полицията не бяха адекватни, заяви Любен Андреев.

Въпреки сблъсъците в селото блокадата остана на пътя докато не беше отменено решението на Министерски съвет боклуците на София да се извозват в село Габра. Този проблем с боклука все още не е решен, а и все още не е избрана площадка за складирането му. Не е ясно и дали мина “Чукурово” окончателно е отстранена от списъка с възможни площадки за боклука или не е. Важното е да не се стига повече до такива сблъсъци и побоища.

 


Търси за: криза | отразяване медиите | статии | Чукурово | битови отпадъци

Helpos.com >> Архив >> Социални науки >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

.

Copyright © 2002 - 2024 Helpos.com
Архив от реферати, курсови работи, дипломни работи, есета

counter counter ]]> eXTReMe Tracker