Helpos.com - Архив от реферати и дипломни работи

Helpos.com >> Архив >> Маркетинг >> Реклама >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Цена на разработката: (29 лв)  27.55 лв Нова цена!


Икономически университет Варна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Курсова работа

по

Рекламни и PR кампании в дистрибуционните канали

На тема

Реклама на колбаси в супермаркет “СВА”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2008 г.

Съдържание

 

 

І. Въведение. 3

1. Значение на рекламата. 3

2. Общ поглед върху супермаркет “СВА”, условия, предполагащи използването на рекламно насърчителни средства. 4

ІІ. Изложение. 5

1. Данни от НСИ за продуктовата категория. 5

2. Продуктова категория – марки, предлагани в обекта. 6

3. Рекламно-насърчителен инструментариум на мястото на продажба и провеждане на промоционални кампании в супермаркет “СВА”. 7

ІІІ. Методология за проследяване на ефекта от използваните рекламно-насърчителни средства. 11

ІV. Заключение. 12

Използвана литература. 13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

І. Въведение

1. Значение на рекламата

 

Рекламата като явление води началото си от дълбока древност.

При разкопките на древния град Мемфис била намерена рекламна табелка с надпис: "Тук живея аз, Ринос от Кипър. По милост на боговете съм надарен със способността безпогрешно да тълкувам всякакви сънища".

С развитието на производителните сили и усъвършенстването на производствените отношения се изменят и средствата на стоковата реклама. След втората половина на ХVII век във вестниците започнали да публикуват обявления с рекламен характер. По-нататък рекламата се превръща във важна функция на капиталистическото предприятие и при това не се смята, че е по-маловажна функция, тя отразява в себе си и останалите функции, използвайки различни средства за въздействие на пазара - плакати, проспекти, брошури и др. Целта, която преследва, е реализиране на повече печалба и натрупване на капитал.

Средствата на рекламата упражняват непринудително въздействие върху волята на хората, които са обект на нейната дейност. Като си служи с изразни емоционално-художествени и рационално-разясняващи средства, рекламата информира потребителя, като го запознава със съдържанието на туристическото предлагане, но той сам, свободно, по своя воля решава как да действа.

.......................................................................

2. Общ поглед върху супермаркет “СВА”, условия, предполагащи използването на рекламно насърчителни средства

 

ЦБА България” АД е основана от 25 търговски вериги с 86 търговски обекти и годишен оборот около 160 млн. лв.   ЦБА България " АД е учредена на 16.05.2003 година. Ежегодно членовете на ТМ ЦБА инвестират над 50 милиона лева в своите обекти, и откриват над 500 работни места в своите магазини в цялата страна. През 2007 г. ЦБА България разполага с повече от 160 търговски обекта в цялата страна. В момента съществуват 9 регионални центъра: София, Монтана, Велико Търново, Русе, Шумен, Варна, Бургас, Стара Загора, и Пловдив. Всеки един регионален център разполага със свои регионални складови бази, с които се подпомагат и координират доставките. Това са супермаркети, които се намират в самите градове и са с ниски цени и гарантирано високо качество. Девизът на СВА е “РЕШЕНИЕ ЗА ВСЕКИ ДЕН”

Магазините на "СВА асет мениджмънт" са по-скоро малки, тип квартални. В структурата влизат и два по-големи магазина - русенските Хали и супермаркет на Централния пазар във Велико Търново. Техният асортимент включва основно стоки от първа необходимост и храни. Друго предимство на компанията е програмата за лоялни клиенти. Досега са издадени над 70 хиляди карти, като през тях се осъществяват близо 60% от всички покупки. Според проучване на АC Nielsen само 30% от покупките в България се случват през организиран пазар, т.е. посещение в супермаркет. За сравнение - средното ниво за Европейския съюз е около 60%.

.............................................................

2. Продуктова категория – марки, предлагани в обекта

 

Супермаркет “СВА” предлага изключително голяма широчина и дълбочина на асортимента както за всички продуктови категории, така и за категорията колбаси. Основна цел на супермаркета е реализирането на по-висок стокооборот, а не лоялност към определена търговска марка. Изключителното разнообразие дава възможност на клиентите за по-голям избор и удовлетворяване на различни видове потребности. Основните марки колбаси, предлагани в супермаркет “СВА” са: КФМ, Чико, Тандем, Народен, Браво, Бони, Леки, Перелик, Кен, Сачи, Ивет, Меком, Дона, Соларис, Мес-ко, Старт и др. Всяка една от тези марки предлага голямо асортиментно разнообразие. Колбасите са подредени в хладилни витрини по категории продукти, а не по марки. Така се предоставя възможност на клиентите да избират от даден продукт, който желаят да закупят, съответната марка.

..............................................................

ІV. Заключение

 

Крайната цел на търговските промоции е стимулиране на продажбите. По пътя към постигане на тази цел те имат способността да влияят върху потребителското настроение, удовлетворение от закупена стока и успяват да формират позитивно отношение към марката. А това е едно от важните условия за постигане на дългосрочна връзка между потребител и марка.

 

 

 

 

 

Използвана литература

 

1.      Светлозар Кръстев – “Рекламата къде, кога и как?”

2.      ”Реклама и насърчаване на продажбите” – Д. Доганов, Б. Дуранкев

3.      Силаги Е. – Персоналът, комуникациите – Варна

4.      Интернет

..................................................................

Темата е писана 2008 г.

Темата съдържа таблици и снимки, най-новите данни са за 2007 г.

 

Ключови думи:

рекламно-насърчителни средства и инструменти, реклама на място на продажбите,  търговски промоции, супермаркет “СВА”, колбаси, решение за покупка

 

 

 

 


Търси за: реклама място продажбите | търговски промоции | колбаси | решение покупка

Helpos.com >> Архив >> Маркетинг >> Реклама >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Цена на разработката: (29 лв)  27.55 лв Нова цена!


.

Copyright © 2002 - 2024 Helpos.com
Архив от реферати, курсови работи, дипломни работи, есета

counter counter ]]> eXTReMe Tracker