Helpos.com - Архив от реферати и дипломни работи

Helpos.com >> Архив >> Икономика - общо >> Бизнес планове >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Цена на разработката: (35 лв)  33.25 лв Нова цена!


Нов Български Университет

КУРСОВА РАБОТА

По Предприемачество в туризма

На тема:

Реализация на предприемачески проект в туристическата индустрия

Специалност: Икономика /модул Туризъм/

02.2008 г.


Съдържание:

1. Резюме 3

2. Теоретична част - избор и анализ на подход в предприемаческия бизнес 3

3. Предприемачески казус - описание 5

4. Анализ на предприемаческия казус: 7

4.1. Основни характеристики на предприемаческата дейност 7

4.2. Предприемачески профил 7

4.3. Предприемачески ресурси 8

4.4. Избор на предприемаческа стратегия 9

4.5. SWOT анализ 10

5. Заключение 12

ЛИТЕРАТУРА 14


1. Резюме

В настоящата разработка е представен и анализиран пример за предприемаческа инициатива в сферата на туризма. Актуален и до известна степен характерен за българската действителност, конкретния случай може да бъде пример за подражание за българите, които с малко могат да постигнат много. Става въпрос за предприемчивостта на двама българи, които решават да се върнат в родното си село и да се занимават със селски и културен туризъм. Те обаче не просто настаняват гости в своята 200 годишна къща в Ковачевица, те „продават гостоприемство”. Тази цел ги отличава от всички останали в този бранш. Себеотдадеността, високата образованост и култура ги поставят една крачка пред конкуренцията им. С цената на една сериозна инвестиция и риск от това да останат без клиенти и съответно без работа и пари те успяват да осъществят една своя мечта - да работят за хората, да ги глезят и разнообразяват скучното им ежедневие, с усмивка да посрещат стотици чужденци от най-различни народности в своя дом и да работят успешно за подобряване имиджа на страната ни.

Анализирайки стъпка по стъпка дейността им, ние ще докажем, че това наистина е пример за предприемачески дух и реализирането на една проста идея може да се превърне в средство за печалба. За това ще си служим с инструментите на предприемаческата система и теоретично ще докажем, че този случай се вписва в графата предприемаческа дейност в туристическата индустрия. Накрая ще направим анализ на организационната и външна среда с помощта на SWOT анализ. Като заключение ще погледнем предприемаческата дейност в по-широк аспект и ще докажем, че конкретния случай се вписва с целите, които си е поставил българския туризъм и е пример за неговото устойчиво възходящо развитие.

…………………………………………….

3. Предприемачески казус - описание

Нека сега след като определихме предприемаческия подход и доказахме, че именно той отговаря на конкретния случай, да изложим изцяло казуса, който сме избрали.

Соня и Стоян са от малкото българи, които вместо да останат в големия град, решават да се върнат в родното си село и да започнат да се занимават с туризъм. Това обаче не е едно обикновено село. Ковачевица е исторически и архитектурен резерват с национално значение. Възрожденската архитектура е съчетана с прекрасна природа - заоблените, меки възвишения на Родопите и в същото време грандиозни скални масиви, борови и букови гори. Това място има особена атмосфера и дух, оценени от деятелите на българското кино. Няма друго село в което да са заснети толкова много филми - над 20, между които и “Мера според мера”, “Мъжки времена” и много други. Именно на това вълшебно място семейство Капсъзови имат къща в старинен стил.

Преподавателката по датски в Софийския университет и мъжа й - един от учениците и по немски решават в един труден за България преходен период - през 1996 год. да отворят първата къща за гости в Ковачевица, а именно тяхната собствена къща. Младото семейство решава да предложи на своите гости, първоначално само чужденци, не само да нощуват в къща на близо 150 години със запазен стил, но също така и невероятни кулинарни изкушения, дело на самата домакиня. Кухнята е домашна, но включва освен традиционните български ястия, някои изискани храни и напитки - френски сирена, италиански зехтин, хубаво вино. Въпреки, че това не е нещото с което човек се храни на село, тук някак си се вписва точно в атмосферата. Друго което предлагат Капсъзови къщи е удоволствието да ловите риба или раци или да събирате гъби и билки сред природата. Това обаче което отличава Соня и Стоян е личното им отношение към гостите и общуването с тях по време на престоя им. Стоян владее английски, италиански и френски, а Соня, която е завършила славянска филология говори руски, датски, полски, немски и английски. Семейство полиглоти, които се занимават с културен и селски туризъм и приютяват в дома си чужденци от целия свят. 

Бизнесът на Соня и Стоян е подложен на сериозно изпитание когато на 01.01.2000 год. къщата им изгаря при пожар, предизвикан по невнимание от техни гости. Те се озовават на кръстопът - без дома си, без колекцията си от антикварни и етнографски предмети, медни съдове, сбирка от вина. Те обаче успяват да се изправят на крака и да започнат от нулата. За щастие по това време новите две Капсъзови къщи са почти готови и с помощта на много приятели те отварят врати по Коледа същата година. Малко след това заедно с други ентусиасти от селото Капсъзови се захващат с ред други инициативи. Учредяват фондация, която изгражда нови парапети на моста на входа на селото, помага за реставрацията на църквата, рекламира местния туризъм. Капсъзови създават и първите картички на Ковачевица. Освен тях всеки гост на Капсъзови къщи може да си закупи 37 вида сладко, приготвено от Соня или нейната книга Българска национална кухня”.

В момента Капсъзови къщи имат страшно много заявени посещения за няколко месеца напред. За щастие българските гости стават все повече. Това което в момента предлагат Капсъзови къщи е настаняване в 5 стаи с капацитет 12 човека. Стаите са със запазена старинна обстановка, всяка със свой собствен облик. Цената е 55 евро на човек с ДДС и включва пълен пансион.

Примерно меню: За закуска домакинята ще ви приготви пържени филийки или палачинки, подсладени с някое от 35-те вида сладко или осолени със сирене, кашкавал.

За обяд: богата зеленчукова салата, супа от тиквички, мусака, задушени зеленчуци, млечна баница, пеперуди с розмарин, свински филета, задушени броколи с пармезан, за десерт - плодове.

Следобедно кафе

Вечеря: Салата, ракия от изба "Дамяница", по избор от готварската книга на домакинята, която е природен талант, когато става дума за кулинарство...

Менюто е съобразено с нашите предпочитания, здравословни проблеми при предварителна заявка.

Алкохолните питиета се заплащат допълнително.

……………………………….

4.5. SWOT анализ

Последната част от нашия анализ ще бъде отделена за анализ на комплексната среда с помощта на един ефективен мениджърски инструмент - SWOT анализ. Това е анализът на Силните страни на организацията, Слабите страни на предприемаческата дейност, Възможностите, които средата предлага и Заплахите, идващи от към обкръжаващата среда. В таблицата са представени четирите елемента в съответствие с предприемаческата дейност на сем. Капсъзови.


ЛИТЕРАТУРА

  1.  Дойков, Деян. „Предприемачество”, МТ&М college, София, 2006.
  2.  Крумова, Aни.Соня и Стоян Капсъзови: „Ако я няма усмивката, всичко умира” //сп. Horemag, 2006, ноември, 36-37
  3.  http://www.kovachevica.com/

Темата е изготвена февруари 2008 г.

Темата не съдържа таблици, графики, картинки.

Ключови думи:

предприемачество в туризма, описание и анализ на предприемачески казус, характеристики на предприемаческа дейност, предприемачески профил, предприемачески ресурси, избор на предприемаческа стратегия, SWOT анализ


Търси за: предприемачество туризма | характеристики предприемаческа дейност | предприемачески ресурси | избор предприемаческа стратегия | SWOT анализ

Helpos.com >> Архив >> Икономика - общо >> Бизнес планове >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Цена на разработката: (35 лв)  33.25 лв Нова цена!


.

Copyright © 2002 - 2024 Helpos.com
Архив от реферати, курсови работи, дипломни работи, есета

counter counter ]]> eXTReMe Tracker