Реализация на предприемачески проект в туристическата индустрия

Вид: курсова работа
Прибавен: 2008-06-23
Рейтинг:
4.3333 1 2 3 4 5
(3 гласа)
Дължина: 13 стр.
Университет: Нов Български Университет
Специалност: Икономика /модул Туризъм/
Предмет: Предприемачество в туризма
Цена:
 (35 лв) 33.25 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.75 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (73KB)          Html format .Html (35KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

предприемачество в туризма, описание и анализ на предприемачески казус, характеристики на предприемаческа дейност, предприемачески профил, предприемачески ресурси, избор на предприемаческа стратегия, SWOT анализ

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

3. Предприемачески казус – описание

Нека сега след като определихме предприемаческия подход и доказахме, че именно той отговаря на конкретния случай, да изложим изцяло казуса, който сме избрали.

Соня и Стоян са от малкото българи, които вместо да останат в големия град, решават да се върнат в родното си село и да започнат да се занимават с туризъм. Това обаче не е едно обикновено село. Ковачевица е исторически и архитектурен резерват с национално значение. Възрожденската архитектура е съчетана с прекрасна природа – заоблените, меки възвишения на Родопите и в същото време грандиозни скални масиви, борови и букови гори. Това място има особена атмосфера и дух, оценени от деятелите на българското кино. Няма друго село в което да са заснети толкова много филми – над 20, между които и “Мера според мера”, “Мъжки времена” и много други. Именно на това вълшебно място семейство Капсъзови имат къща в старинен стил.

Преподавателката по датски в Софийския университет и мъжа й – един от учениците и по немски решават в един труден за България преходен период – през 1996 год. да отворят първата къща за гости в Ковачевица, а именно тяхната собствена къща. Младото семейство решава да предложи на своите гости, първоначално само чужденци, не само да нощуват в къща на близо 150 години със запазен стил, но също така и невероятни кулинарни изкушения, дело на самата домакиня. Кухнята е домашна, но включва освен традиционните български ястия, някои изискани храни и напитки – френски сирена, италиански зехтин, хубаво вино. Въпреки, че това не е нещото с което човек се храни на село, тук някак си се вписва точно в атмосферата. Друго което предлагат Капсъзови къщи е удоволствието да ловите риба или раци или да събирате гъби и билки сред природата. Това обаче което отличава Соня и Стоян е личното им отношение към гостите и общуването с тях по време на престоя им. Стоян владее английски, италиански и френски, а Соня, която е завършила славянска филология говори руски, датски, полски, немски и английски. Семейство полиглоти, които се занимават с културен и селски туризъм и приютяват в дома си чужденци от целия свят.

Бизнесът на Соня и Стоян е подложен на сериозно изпитание когато на 01.01.2000 год. къщата им изгаря при пожар, предизвикан по невнимание от техни гости. Те се озовават на кръстопът – без дома си, без колекцията си от антикварни и етнографски предмети, медни съдове, сбирка от вина. Те обаче успяват да се изправят на крака и да започнат от нулата. За щастие по това време новите две Капсъзови къщи са почти готови и с помощта на много приятели те отварят врати по Коледа същата година. Малко след това заедно с други ентусиасти от селото Капсъзови се захващат с ред други инициативи. Учредяват фондация, която изгражда нови парапети на моста на входа на селото, помага за реставрацията на църквата, рекламира местния туризъм. Капсъзови създават и първите картички на Ковачевица. Освен тях всеки гост на Капсъзови къщи може да си закупи 37 вида сладко, приготвено от Соня или нейната книга “Българска национална кухня”.
В момента Капсъзови къщи имат страшно много заявени посещения за няколко месеца напред. За щастие българските гости стават все повече. Това което в момента предлагат Капсъзови къщи е настаняване в 5 стаи с капацитет 12 човека. Стаите са със запазена старинна обстановка, всяка със свой собствен облик. Цената е 55 евро на човек с ДДС и включва пълен пансион.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Сходни търсения:

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.48 сек