Helpos.com - Архив от реферати и дипломни работи

Helpos.com >> Архив >> IT >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Цена на разработката: (35 лв)  33.25 лв Нова цена!


 

 

КУРСОВА РАБОТА

 

 

На тема:

Технологията Blu-Ray

 

 

 

2009 г.


СЪДЪРЖАНИЕ

 

1. Въведение. 3

2. История на технологията. 3

3. Обща характеристика. Технически спецификации. 5

3.1. Обща характериситка. 5

3.2. Технически параметри. 6

4. Производствен процес. 8

5. Софтуерни стандарти. Регионални кодове. 12

6. Практическо сравнение между Blu-Ray записващи устройства и DVD, HDTV.. 13

Източници. 16

 


1. Въведение

 

Blu-Ray технологията е разработена от BDA (Blu-Ray Disc Association) – обединение, представляващо производителите на потребителска и компютърна техника, както и филмовата индустрия. As of June 2009, more than 1000 Blu-ray disc titles are available in Australia, 2500 in Japan, 1500 in the United Kingdom, and 2500 in the United States and Canada. [4] [5] Т.нар. Blu-Ray диск е оптичен диск за съхранение на данни, който ще замени познатият стандартен до този момент DVD формат. Основното предназначение на Blu-Ray технологията е за съхранение на видео с висока дефиниция, игри за PlayStation и др., като капацитетът е до 25 GB (почти шест пъти повече от стандартно DVD) за стандартен еднопластов диск и 50 GB за Blu-Ray диск с два слоя. Размерите на Blu-Ray диска са същите като на CD и DVD.

Към средата на 2009 г. над 1000 Blu-ray заглавия на дискове се предлагат в Австралия, 2500 – в Япония, 1500 – в Обединеното кралство, и 2500 в САЩ и Канада.

 

………………………

 

Организацията “DVD форум”, която по онова време е председателствана от Toshiba, е разделена относно това дали да се развива по-скъпата технология (тогава още не е била получила името Blu-Ray), или не. През март 2002 г. се гласува предложението на Warner Bros да се компресира HD съдържанието на двупластови DVD-9 дискове. През април същата година пък организацията обявява, че не се е отказала от търсенето на друго решение. През август Toshiba и NEC обявяват техният конкурентен стандарт – Advanced Optical Disc, който по-късно е преименуван на HD DVD.

HD DVD прави сериозен старт на пазара, докато продажбите на Blu-Ray бавно набират скорост. Първият Blu-Ray плейър е оценен като тромав и скъп. Всичко се променя с пускането на пазара на PlayStation3, който служи още и като Blu-Ray плейър.

Warner предлага създаването на хибриден диск (т.нар. Total Hi Def), който да съдържа от Blu-Ray от едната страна и HD DVDот другата, но пускането му в употреба така и не се случва.

 

………………………………

 

Производството на Blu-Ray дискове е много по-сложно от това на предишните познати формати. Необходим е внимателен контрол над процеса, както и условията на околната среда (температура, влажност и чистота). За ефективен и стабилен производствен процес е необходимо да се изолират и намалят възможните недостатъци колкото се може по-рано.

За целите на студентската разработка ще бъдат използвани данни от проучване на няколко производствени обекта (4), които използват физически (dr. schwab IT) и електрически тестери (AudioDev CATS). Физическите тестери позволяват директна идентификация на проблемите. Връзката на тези проблеми може да бъде потвърдена чрез добра корелация с качеството на сигнала от електрическия тестер. Чрез тази ясна стратегия за подобрение могат да се намалят разходите и да се подобри качеството на производственият процес.

Още от стартирането си BD се превръща във формат за масово производство, който удвоява обема си от година на година. Същевременно цената на тази оптична медия става все по-ниска. Производствените линии произвеждат над 90% качествена продукция.

 

……………………

 

а. Blu-Ray устойство LG BE06LU10 Външно

Универсално записващо устройство Super Multi Blue за четене на всички видове оптически дискове BD, HD DVD, DVD и CD. Първото в света устройство серийно производство, поддържащо четене и запис на BD SL и DL дискове със скорост до 6х. Устройството записва всички типове CD и DVD дискове. Отговаря на екологичния стандарт RoHS.

Спецификации

Външна Super Multi Blue

BD & HD DVD съвместим

BD-R 6x Скорост на писане

HD DVD-ROM 3x Скорост на четене

16x DVD+/-R Скорост на писане.

LightScribe поддръжка

 

………………………………

 


Източници

 

 

1.                  Disclosure of Specifications for Large Capacity Optical Disc Recording Format Utilizing Blue-Violet Laser "Blu-ray Disc" Begins, http://www.sony.net/SonyInfo/News/Press_Archive/200205/02-0520E/ [20.09.2009]

2.                  Blu-Ray Supporting Companies, http://www.blu-raydisc.com/en/about/SupportingCompanies.html [20.09.2009]

3.                  S. B. Luitjens, Blue laser bolsters DTV storage, features http://www.planetanalog.com/features/OEG20010615S0046 [20.09.2009]

4.                  Blu-ray Disc inspection for process perfection http://www.media-tech.net/fileadmin/templates/BD_News/OTO222_p30-33_whitepaper.pdf [20.09.2009]

5.                  C Physical Format Specifications for BD-ROM, White Paper, March 2007http://www.blu-raydisc.com/Assets/Downloadablefile/BD-ROMwhitepaper20070308-15270.pdf[20.09.2009]

6.                  http://en.wikipedia.org/ [20.09.2009]

 

 

 

 

 

Темата е изготвена 2009 г.

Темата съдържа таблици и графики.

 

Ключови думи:

технология, записващо устройство, Blu-Ray, DVD, HDTV, операционна система, четене, скорост на запис, презапис, оптична месия, high-definition

 


Търси за: технология | записващо устройство | DVD | операционна система | четене | скорост запис | презапис

Helpos.com >> Архив >> IT >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

Цена на разработката: (35 лв)  33.25 лв Нова цена!


.

Copyright © 2002 - 2024 Helpos.com
Архив от реферати, курсови работи, дипломни работи, есета

counter counter ]]> eXTReMe Tracker