Helpos.com - Архив от реферати и дипломни работи

Helpos.com >> Архив >> Журналистика >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ

„СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ”

 

КУРСОВА РАБОТА

на тема:

Евпорейски екологичен фестивал

“Зелена вълна – 21 век”.

4 – 6 юли 2008 година, България, Копривщица.

2009 г.

СЪДЪРЖАНИЕ:

 

1. Какво е събитието (кой, къде, какво, защо, как)?. 2

2. Комуникации и реклама (промотиране на събитието: как сме чули за него, какво има в интернет, какво има вътре ако е изложение и т.н.). 3

3. Организация: логистика, отразяване, паркинг, заведения, обслужване, щандове и т.н.). 5

4. Рекламно-информационни материали (щандове, дизайн, брандиране, брошури, каталози). 7

5. Творческа програма (доскусии, изложби, семинари). 7

6. Лично мнение, оценка, критики, идеи, предложения. 10

7. Снимки, приложения. 12

Използвани източници:. 14

 

1. Какво е събитието (кой, къде, какво, защо, как)?

Фондация “Европейски екологичен фестивал” организира ежегодния Международен фестивал “Зелена вълна – 21 век” за филми и телевизионни програми, посветени на екологията и опазването на околната среда.

Фестивалът се провежда под почетния патронаж на вицепрезидента на Република България - ген. Ангел Марин.

Досега Европейският екологичен фестивал се провеждаше в град Долна баня. Тазгодишното четвърто издание на екологичния форум и следващите фестивали ще се организират в историческия град музей на България – Копривщица със съдействието на кмета на общината – г-н Любомир Цеков и Общинската администрация, както и Дирекция на Музеите, представлявана от г-жа Искра Чипева, председател на Общинския съвет на община Копривщица.

Градът домакин е великолепен архитектурен шедьовър от епохата на Българското Възраждане със своите неповторими над 400 паметника на културата от национално значение, където автентичността е съхранена в едно съвременно и модерно звучене. Известен е и като град символ на борбата на българския народ за национална независимост, свобода и демокрация през 19 век, чиито измерения още тогава са изпълнени с духа на европейските ценности.

Копривщица е известна като един от най-екологично чистите градове на Балканите и е гостоприемен домакин на редица значими културни фестивали и арт прояви. Можем да кажем, че сега градът домакин на Европейския екологичен фестивал е популярен и с различните си форми на съвременния културен и еко туризъм.

Копривщица се посещава от повече от 200 000 български и чуждестранни туристи, които се докосват до съхраненото богатото културно и историческо наследство на своеобразната българска възрожденска столица и до живописната природа на китното планинско градче.

Всичко това прави Копривщица идеално място за провеждането на Европейския екологичен фестивал, който представя и филми, посветени на туризма и културното и историческо наследство.  

Международният фестивал “Зелена вълна – 21 век” има за цел представяне на съвременни екологични филми и телевизионни програми и запознаване на широката общественост със съществуващите екологични проблеми и природозащитни дейности.

Международният конкурс създава конкурентна среда за производителите на филми и медиите, работещи в областта на екологията, както и поощрява филмовата и медийната общности за реализирането и разпространението на продукции, които повишават екологичната култура и знания на обществото и допринасят за опазването на човешкия живот и околната среда.

Фестивалът вече се превърна в традиционна среща на професионалисти от различни сфери - режисьори, сценаристи, продуценти, журналисти от България и чужбина, експерти /еколози, лекари, юристи, социолози, психолози и педагози/ от различни държавни институции и международни организации, представители на бизнеса, които обединяват своите идеи и усилия за решаването на съществуващите екологични проблеми.

2. Комуникации и реклама (промотиране на събитието: как сме чули за него, какво има в интернет, какво има вътре ако е изложение и т.н.).

Каналите за комуникация, които ще се използват през този месец са:

-         Радио - в зависимост от града, в който ще се състои промоцията.

-         Местния печат — чрез него ще се уведоми аудиторията за предстоящите промоции по дати, градове и заведения.

-         Плакати за различните промоции.

-         Изработване на 150 хил. листовки 4+0 - те ще бъдат с размер А5 и на тях ще са изписани дати, градове и заведения.

През този месец ще продължи излъчването на рекламни слотове по телевизията, радиото, печатната реклама в списания и билбордовете.

Юни 2008 г.

В началото на месеца се предвижда пресконференция, на която ще бъдат събрани журналисти и ще им бъде обяснен вида на кампанията, начините на провеждане, каналите за комуникация, новостите около фестивала и проявите по време на провеждането му.. В програмата е предвиден коктейл за да се изгради положително мнение на журналистите към подобна екологична проява. Тогава ще бъде и най- подходящият момент за показване на новите идеи, залегнали в програмата, като журналисти ще могат да получат папка с рекламни материали за предстоящото събитие и рекламни сувенири.

През следващите месеци на рекламната кампания ще се използват съкратени варианти на разработения рекламен спот, които ще са с времетраене от 5 - 10 секунди.

Телевизии, на които ще се акцентира:

-         "Канал 1" и "БиТиВи" ,тъй като са с национален обхват и постоянна зрителска аудитория.

-         "Нова Телевизия" - Разпространява се по кабелната мрежа в цяла България и има висок рейтинг в гр. София.

-         "Центрум груп", София Кабел" и "Евроком" са кабелните телевизии с най-голяма аудитория и разпространение в цялата страна, като рекламните им тарифи са многократно по-изгодни спрямо брой зрители от тези на ефирните телевизии.

-         Преди началото на кампанията във вестниците и списанията предвидени за използване ще излизат рекламни карета, оповестяващи предстоящата кампания.

-         Предвижда се да бъдат наети за срок от две години, 4 автобуса, които ще бъдат от най-силните линии на градски транспорт те ще се облепят със специални стикери предназначени за външна реклама и ще се ползват за информация за събитието, но така също и по отношение обща екологична информация.

Канали за комуникация, които ще се използват през този месец са:

Сп. "Паралели"; Сп. "Нов Ритъм"; Сп. "Максимум"; В. "24 часа"; В. "Труд"; В "Капитал".

Телевизии: Канал 1; БиТиВи; Нова Телевизия.

Радио станции: "Дарик"; "Експрес"; "РМ +".

Юли 2008 г.

През този месеца ще стартира проекта за външна реклама на на събитието в София и Копривщица чрез билбордове, пана, калкани, лайт боксове, светлинни реклами за магазинната мрежа.

Транспортната реклама ще бъде във външната част чрез боядисване и стикери, а вътре ще се използват таблата за реклама.

* На 1 юли в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен ще бъдат поставени плакати на съоръженията за външна реклама от типа "Пиза" с размери 4 x 3 кв. м., външно осветени.

Броят им ще бъде както следва.

-         25 бр. гр. София;

-         10 бр. гр. Пловдив;

-         8 бр. гр. Бургас;

-         8 бр. гр. Варна;

-         5 бр. гр. Русе;

-         2 бр. гр. Плевен.

Времетраенето на този вид реклама ще бъде до края на събитието. За допълване на кампанията ще се използват рекламни съоръжения от типа "Пано", които са неосветени с размери 2.50 х 5.10, но със значително по- ниска цена от другите носители. Те ще бъдат наемани само за гр. София, като периода им ще бъде до 1 август.

3. Организация: логистика, отразяване, паркинг, заведения, обслужване, щандове и т.н.).

Цялостната концепция и механиките на промоциите са реализирани от екипа на BBM Advertising и са част от новата рекламно кампания на Европейския екологичен фестивал “Зелена вълна – 21 век” през месец май тази година. Кампанията цели да наложи по-свеж имидж на марката в България.

Отразяване на събитието:

Телевизии: Канал 1; БиТиВи; Нова Телевизия.

Радия: "Дарик"; "Експрес"; "РМ +".

Обслужване: на отделните семинари и пресконференции – кетъринг - Фирма ФРИМЕКС, която е сертифицирана по БДС EN ISO 9001:2001 за система за управление на качеството и норма EN ISO 22000:2005 за система за управление на безопасно хранене, вкл. GHP и GMP - програми и НАССР - планове, в обхват ФРИМЕКС КЕТЪРИНГ, сладкарница МАРСИЛИЯ, ресторант САКАР.

Работата по ISO 9001 и ISO 22000 е организирана във вид на фирмена Програма, насочва се от Задание за проектиране, следва Работен план-график за въвеждане.

Осигуряване на най-изгодно и подходящо хотелско настаняване, зали с оборудване за презентации, транспорт, синхронен или консекутивен превод, кафе - паузи (включващи кафе със сметана, чай, минерална вода, безалкохолно, натурален сок, сладки / соленки и др.).

Менюто е стандартно:


Салати

 1. "Марсилия"-маруля, домати, краставици, аншуа, риба тон ,боб ,картофи

2. "Сакаръ" - печена пиперка, кьопоолу, боб, краставица, домат, яйце,к атък

3. "Капрезе" -домати с моцарела

4. Белени домати с биволско сирене 

5. Домати, печени пиперки и катък

6. "Средиземноморска салата" -белени домати, сирене Фета и риган

7. Гръцка салата

8. Италианска салата -белени домати с пармезан и босилково песто

9. Салата домати и краставици

10. Зелена салата с риба тон

11. Зелена салата със сьомга и дресинг

12. "Цезар" - маруля, бекон, пилешко месо, пармезан, крутони и дресинг

 Студени   предястия

1. Домати с Моцарела

2. Домати с ролца от раци

3. Пълнен домат с рибен пастет

4. Пълнена краставица с млечна салата

5. Авокадо с ролца от раци

6. Ролца по чешки

7. Вегетариански тарталети

8. Тарталети с крема сирене и рокфор

9. Тарталети с крема сирене и спанак

10. Тарталети с пикантна разядка

11. Фаршировани яйца с крема сирене

12. Хапки с шунка,кашкавал и маслина

13. Хапки с крема сирене, шунка и прясна пиперка

14. Хапки с пуешко филе, кашкавал, топ. сирене и домат

15. Хапки с луканка, кашкавал и домати

16. Хапки с пуешко филе и кисела краставичка

17. Хапки с пуш. филе, крема сирене и кис. краставичка

18. Хапки с кашкавал, кренвирш, гъби и маслина

19. Хапки с кашкавал, топено сирене и краставица

20. Хапки с кашкавал, сирене и домат

 3.  Петифури с баварски крем

 4.  Тарталети с малини и ягоди

 5.  Тарталети със захаросани плодове

 6.  Тарталети с баварски крем

 7.  Тарталети с шоколад и лешник

  8.  Мини еклери  с крем ванилия

 9.  Мини ябълкови  щрудели

 10.  Целувки

 11.  Сладки панделки от бутер тесто


По отношение на престоят на гостите – те се настаняват в избрани два хотела в града.

Придвижването до залите за конференции и семинари става чрез специално наети за случая три автобуса от София.

4. Рекламно-информационни материали (щандове, дизайн, брандиране, брошури, каталози).

За да бъде осъществен този план ПР агенцията, работеща с Общината по събитието, ще се наеме екип студенти, които ще пътуват от град в град и ще раздават брошури за мероприятието. Наред с това те ще раздават безплатно и образователни брошури във връзка с опазването на околната среда – грижа за всеки от нас. Идеята е екипът да бъде облечен изцяло в зелено, да влиза в училища, институции, както и на улиците на градовете, които ще се посещават, като се правят неангажиращи конкурси с абсолютната фантазия на водещия без да отегчава клиентите, всеки спечели ще получи фирмени подаръци от типа шапки, фланелки, раници, банани, часовници, химикалки, запалки и др.

5. Творческа програма (доскусии, изложби, семинари).

Фондация “Европейски екологичен фестивал” провежда екологични инициативи, образователни и обучителни семинари в рамките на Международния фестивал “Зелена вълна – 21 век”.

Екологични инициативи в рамките на Европейския екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век”, 2007:

-         Инициатива за учредяване на Нобелова награда за екология – Световна кампания на фондация „Европейски екологичен фестивал”;

-         Международен уъркшоп „Социални и правни аспекти на промените в климата. Подобряване на медийната информираност на обществото” с дискусии и прожекции на филми за глобалното затопляне и промените в климата. Участници: учени, експерти, еколози, представители на регионални, държавни и международни институции, неправителствени организации, журналисти и бизнеса;

-         Изложба „Реката – извор на вдъхновение” на сръбския фотограф Никола Вукойевич;

-         Конкурс за детска рисунка „Зелена планета” с участието на най-младите еколози от община Долна баня и съседните общини;

-         Засаждане на дървета във фестивалния парк „Зелена Европа” с любезното съдействие на община Долна баня и Министерство на земеделието и горите.

Екологични инициативи:

На 9 май 2005 година в рамките на фестивала при голям обществен и медиен интерес се проведе Кръгла маса на тема “Българската община - екологични рискове и техните решения – път към европейския модел”. В нея взеха участие около 50 души - експерти от Министерство на околната среда и водите и от Агенцията за развитие на съобщенията и на телекомуникационните и информационните технологии при Министерство на транспорта и съобщенията, ръководни кадри и специалисти от общините Долна баня, Костенец, Ихтиман и Самоков, представители на неправителствени екологични организации, учени, журналисти, представители на филмови и рекламно - информационни агенции, фестивални участници от чужбина. В дневния ред беше включена и дискусия на тема “Ролята на комуникационните и информационните технологии, мобилните сателитни комуникации и на системите за събиране и обработка на сигнали за екологични заплахи и бедствия. Значението им за решаването на екологичните проблеми в опазването на околната среда”.

През 2006, обявена за Световна година на водата, акцентът във второто фестивално издание беше поставен върху проблематиката, свързана с екологичните заплахи от наводненията, събирането, съхраняването, преработката и унищожаването на битовите отпадъци, основен приоритет на държавата, общините и обществото.

На 9 май 2008 година в рамките на фестивала, предвид изключителното значение за решаване проблемите с катастрофалните наводнения от 2006 и 2007 в България и в редица европейски държави, се организира Национална Кръгла маса на тема “Намаляване замърсяването, въздействието и последиците от наводненията в басейна на река Искър (основен приток на река Дунав) и подобряване на медийната информираност на обществото”. В регламента на фестивала се въведе и Конкурсна категория за медийни продукции за екологичното състояние на Дунавския водосборен басейн. В нея се включиха програми на български и европейски телевизионни компании, информиращи обществото за реалната обстановка и взетите мерки за намаляване опасностите от наводнения в засегнатите райони.

Кръглата маса беше открита с представянето на филм на оператора Димитър Станков за наводненията в българските градове по поречието на река Дунав през пролетта на 2007 година, заснет по поръчка на фондация “Европейски екологичен фестивал”

В инициативата със свои презентации и изказвания взеха участие водещи експерти от следните институции: Президентство на Република България, Министерство на държавната политика при бедствия и аварии, Министерство на околната среда и водите, Омбудсман на Република България, Министерство на отбраната, Генерален щаб на българската армия, Държавна агенция “Гражданска защита”, Българска академия на науките - Института за космически изследвания, Националния институт по хидрология и метеорология, кметове и ръководни кадри от общините Долна баня, Самоков, Ихтиман и Костенец. В дискусиите се включиха и експерти от неправителствените екологични и граждански организации – Регионален екологичен център за Централна и Източна Европа, Информационен и учебен център по екология, Граждански портал за околна среда в България “Блулинк”, Екологично сдружение “За земята”, Корпус на мира на САЩ в България, както и представители на бизнеса и медиите, фестивални участници от България и чужбина.

Участниците в Кръглата маса анализираха причините за замърсяванията и наводненията в Дунавския водосборен басейн, ефикасните и бързи решения за тяхното отстраняване и бъдещите действия за предотвратяване на тези екологични бедствия, както и актуализирането на съществуващата нормативна база и международноправна регламентация по тези жизненоважни въпроси.

Организираната поредна екологична инициатива на фондацията спомогна за подобряване на екологичното образование и информираност на обществото, управляващите институции, промишлеността и населението за предотвратяване и намаляване на реалните опасности от наводнения в района на река Искър. Инициативата целеше да спомогне подобряване качеството и условията на живот на българските граждани на основата на спазването на екологичните им права в процеса на интегрирането на страната ни в Европейския съюз.

Конкретните постигнати цели на Кръглата маса включват -  повишаване ефективността на взаимодействие между институции, граждани, бизнес и медии в процеса на вземане на решения за прекратяване на замърсяванията на водните басейни и рисковите фактори за природни бедствия като наводненията, както и намаляването на техните въздействия върху качественото състояние на водните ресурси и околната среда чрез повишаване на взаимните отговорности на различни институционални нива.

По идея на фондация “Европейски екологичен фестивал” с любезното съдействие на община Долна баня през 2005 година в града домакин се създаде фестивалният парк “Зелена Европа”, в който всяка година участниците засаждат по едно дръвче – символичен жест, придружаващ техните творчески търсения с апел за конкретни действия за по-чиста природа. В парка вече са засадени първите 60 дръвчета, избор на известния долнобански агроном Валентин Стойнев. По поддържането и обновяването на парка работят - инж. Даричка Грозева – инженер горско стопанство и Ръководител на Клуб по екология в ПГ "Христо Ботев" с активното съдействие на д-р Дана Костадинова, Сашка Гаджанова - представител на фирма за дърводобив "Л и М Баден", град Долна баня и инж. Силвия Ковачка – инженер горско стопанство, Долна баня.

Друга установена и успешна инициатива на фестивала е Конкурсът за Детска рисунка “Зелена планета”, който се радва на голям интерес и участие от страна на най-малките еколози и защитници на природата от Долна баня и съседните общини.

6. Лично мнение, оценка, критики, идеи, предложения.

Според Европейския съюз е огромно значението, което трябва да се отдели на екологията и екологичните иновации. България вече е пълноправен член на Европейския съюз и организирането на Международния фестивал “Зелена вълна – 21 век” е едно от доказателствата за значението, което се придава на актуалния и жизненоважен проблем за опазване на околната среда. Това е знак не само към нашата страна, но и към европейската общественост, че защитата на природата и опазването на човешкия живот и биологичните видове трябва да стане един от приоритетите на всички държавни и обществени организации.

С организирането на форума фондация “Европейски екологичен фестивал” допринася за по-добрата информираност на българското общество и ангажирането му за бързото и ефикасно търсене на пътища и решения за предотвратяване на екологичните заплахи.

Човекът има много основни права, но най-великото е правото му на живот, което се основата и на грижата му към природата! Ние работим с желание и любов и искрено се надяваме, че с организирането на Европейския екологичен фестивал “Зелена вълна – 21 век” ще спомогнем за отстояването на изконните ни човешки права – да живеем в здравословна и благоприятна околна среда!

Предложения:

-         провеждане на дискусии по теми като Схема за търговия с емисии (СТЕ); Екологични такси и данъци;

-         саздаване на брошури за по-добра информираност на младите хора в България за дейности по опазване на околната среда, в които могат да се включват всички желаещи;

-         да се търсят спонсори сред неправителствени организации, частни фирми и граждани;

-         да се измислят начини да се привлекат нови членове на екологичните сдружения; да се дадат нови идеи за устойчиво развитие на околната среда;

-         културното събитие да се провежда поне няколко пъти в годината и да се дава по-голяма публичност на събитието.

7. Снимки, приложения

Text Box:  Церемония по награждаването на Европейски екологичен фестивал “Зелена вълна – 21 век” и връчване на наградите на победителите в Международния конкурс, 9 май 2007, читалище “Рила”, град Долна баня.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Text Box:  Изложба на Международната кампания срещу климатичните изменения, организирана от „Коалиция за климата - България”, 8 май 2007 г., гр. Долна баня

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Text Box:  Участници в Международния уъркшоп „Социални и правни аспекти на промените в климата. Подобряване на медийната информираност на обществото ”, 7 – 9 май, 2007, хотел „Долна баня”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Text Box:  Гостите и участниците на фестивала на откриването на изложбата на сръбския фотограф Никола Вукойевич

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Използвани източници:

1.      http://www.euroekofest.org/l_bg/?s=2&i=5

2.      http://www.euroekofest.org/l_bg/?s=2&i=5

3.      http://www.euroekofest.org/l_bg/?s=2&i=7

 

 

 

 


Търси за: Европейски екологичен фестивал | комуникации | реклама | логистика | отразяване | творческа програма | оценка

Helpos.com >> Архив >> Журналистика >> Тема преглед >> HTML преглед на файла
топ търсения

.

Copyright © 2002 - 2024 Helpos.com
Архив от реферати, курсови работи, дипломни работи, есета

counter counter ]]> eXTReMe Tracker