Индустриализация на България от Освобождението до Балканските войни

Вид: реферат / доклад
Прибавен: 2008-03-14
Рейтинг:
5 1 2 3 4 5
(1 гласа)
Дължина: 7 стр.
Университет: ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ВАРНА
Специалност: Статистика и иконометрия
Предмет: История на България
Цена:
17 лв
 
Пълно резюме: RTF format .Rtf (29KB)          Html format .Html (23KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

транспортна мрежа, правителство, освобождение, съединение, промишленост, режим на пълномощията, Стефан Стамболов, железопътна мрежа, правителство, либерали, консерватори

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Правителството на либералите е изправено пред важни задачи: построяването на пътища, железници, въоръжаване на армията. Правителство започва да увеличава данъците, за да може да постигне набелязаните цели. Един от най-важните моменти е свързан с т. нар. железопътен въпрос. Необходимостта от разширяването на железопътната мрежа в страната е съвсем очевидна, като това засяга както икономическите интереси, така и стремежа за влияние в България на Русия и Австро-Унгария. По тази причина са предложени два проекта: изграждане на линия София-Търново-Свищов (която отговаря на руските стратегически интереси), или на Белово-София-Пирот (която окончателно свързва Виена с Цариград и е изгодна за Австро-Унгария). Вторият проект отговаря повече на българските интереси, защото Русия е стопански изостанала и за държавата ни връзките със Западна и Централна Европа са от голяма важност. Въпреки това обаче, правителството на Драган Цанков по политически съображения и противно на искането на княз Александър І подкрепя проекта за свързване на столицата с река Дунав. Този конфликт и други подобни противоречия принуждават първия кабинет на Либералната партия да подаде оставка през есента на 1880 г. Тъй като тя продължава да има мнозинство в Народното събрание, през ноември е сформирано второ либерално правителство, което управлява страната до април 1881 г.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.4 сек