Възникване на държавата – история на развитие

Вид: реферат / доклад
Прибавен: 2008-06-28
Рейтинг:
4.5 1 2 3 4 5
(4 гласа)
Дължина: 36 стр.
Предмет: Основи на държавата, правото и военно-граждански отношения
Цена:
 (87 лв) 69.60 лв (нова цена)
  (Спестявате 17.40 лв, 20%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (117KB)          Html format .Html (52KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

Римска империя, възникване на държавата, държавна форма на собственост, Ренесанс, религиозна революция, политическа революция, видове политически идеи, междудържавни отношения, създаване на държавата, обществено структуриране, форма на управление

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Както вече видяхме, аристократите не били собственици на предоставените им владения, но тъй като правото на владеене се наследявало заедно с владението, то самите те започнали да гледат на предоставените им земи като на своя частна собственост. Всеки опит от страна на владетеля, да повлияе на стремежа към частна собственост, се посрещал на нож от тези, които били дали клетва за вярност. Така в средновековна Европа, където владетелят се смятал за поставен наместник на Бога, който единствен имал право да се разпорежда с богатствата на обществото, се появила частната форма на собственост. Първите частни собственици били аристократите, които от предани владелци се превърнали в свободни собственици на земя.

Друг важен пробив в системата на държавната собственост била появата на икономически независими градове, които започнали да трупат богатства на основата на частната собственост. Така в Европа се появило отново правото на частна собственост. Първоначално тези, които притежавали това право, съставлявали нищожен процент от населението на континента и като цяло обществото си оставало изградено на принципа на държавната собственост. Освен това процесите не протичали с една и съща интензивност върху територията на целия континент. Най-бързо развиващата се част от Европа представлявала Северна Италия, където градовете успели да получат стопанска независимост и относителна политическа свобода. С течение на времето тяхната икономическа и политическа сила се увеличавала, докато в крайна сметка в Северна Италия се обособили няколко градове-държави, които успели да разширят своите територии и да създадат малки по територия държави, с основополагащ принцип частната форма на собственост. Така върху територията между папската държава и Алпите се обособили общества, които имали олигархично управление, но с преобладаваща частна собственост. В другите части на Европа процесите не следвали така бързо, но въпреки това появата на частната собственост предопределила историческото развитие на Европа.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Сходни търсения:

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.39 сек