Руският анархизъм

Вид: курсова работа
Прибавен: 2010-02-02
Рейтинг:
0 1 2 3 4 5
(0 гласа)
Дължина: 10 стр.
Университет: ВСУ “Черноризец Храбър”
Специалност: История
Предмет: История на Русия
Цена:
 (37 лв) 35.15 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.85 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (52KB)          Html format .Html (44KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

руски анархизъм, Макс Щирнер, Михаил Бакунин, анархосиндикализъм, Пьотър Кропоткин, анархокомунизъм

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Анархизмът е понятие, описващо политическа позиция философии и обществено движение, което се бори за отстраняването на всички форми на йерархия, включително държавата. При анархизма наблюдаваме два основни пункта: стремежът към лична свобода и отрицанието на всички форми на потисничество, оттук идва и крайно отрицание на държавата.

Анархизъм идва от гр. αναρχία – безвластие, без управници; “Архон” означава власт, а отрицанието “Ан”, дава смисъла й на безвластие. В разговорния език се има предвид липса, непризнаване на ред и дисциплина; своеволие. Много често това разбиране за анархията се бърка погрешно с анархизма като политическа идеология, която в никакъв случай не се бори за хаос. Анархизмът е един либерализъм, от който липсва държавата, затова е краен либерализъм. Анархизмът е политическа доктрина според, която обществото може и трябва да се организира без насилствената власт на държавата. По принцип анархизмът се включва в лявото политическо пространство, но това е идеология, която не се вмества в традиционното ляво-дясно.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.38 сек