Исторически разкази и историческа публицистика

Вид: курсова работа
Прибавен: 2010-02-12
Рейтинг:
5 1 2 3 4 5
(1 гласа)
Дължина: 13 стр.
Университет: Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”
Специалност: История
Предмет: Историография
Цена:
 (37 лв) 35.15 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.85 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (80KB)          Html format .Html (30KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

исторически разкази, историческа публицистика, „Сказание за буквите” – Черноризец Храбър, „Синодикът на цар Борил”, „Летописен разказ от времето на цар Йоан Асен II”, „Латините нападат Зограф”, „Летописен разказ на поп Методий Драгинов за потурчването на Родопите”, „Рилска повест” – Владислав Граматик, католическа историография, Петър Богдан Бакшев

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Първите образци на новобългарска поезия, белетристика и драма са създадени през 19 в. Появата им обаче не е резултат от случайни и спонтанни творчески актове, тя е подготвена от дълъг предходен период, през който средновековната литературна система бива постепенно преобразувана и в крайна сметка – заменена с нова. Началото на този период може да бъде отнесено към края на 16 в., когато признаците на всеобщата криза, обхванала Османската империя, стават все по-явни. В условията на политическа нестабилност и икономическа изостаналост промените в културния живот на колонизираните български земи се извършват бавно, колебливо и мъчително, особено в сравнение със сходните им процеси в западноевропейските страни. Развитието съвсем не е устремно и праволинейно, а се осъществява мудно, с криволичения, при наличието и противоборството на множество разнопосочни и взаимно отричащи се тенденции, самите те породени от действието на разностранни фактори.

Един от основните сред тях, който има пряко отношение към смяната на културните системи, е нарастващото значение на новия град като център на обществения живот. Оформящите се малки занаятчийски градове съществено се различават от стария тип градове, които са били преди всичко военно-административни центрове.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Сходни разработки:

  • Сходни търсения:

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.4 сек