Особеностите на теорията на стойността на АДАМ СМИТ, спрямо меркантилистите

Вид: реферат / доклад
Прибавен: 2008-12-10
Рейтинг:
5 1 2 3 4 5
(1 гласа)
Дължина: 13 стр.
Предмет: Икономичски учения
Цена:
 (31 лв) 29.45 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.55 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (40KB)          Html format .Html (17KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

теория на Адам Смит, меркантилисти, теория за стойността, икономическа политика, трудова теория на стойността, сума от доходи, възпроизводствен процес, основен капитал, търговия и обращение

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

През периода на Късното Средновековие възникват предпоставки за преход от феодалната към капиталистическата стопанска система, която се основава върху всеобщо господство на пазарното отношение.

Главните предпоставки за установяване на капиталистическата пазарна система са: *натрупване на достатъчно богатство в една част от обществото, *лишаване от средства за производство на друга част от обществото, които се превръщат в наемни работници.

Меркантилизмът е първия опит за научен анализ на създаващата се капиталистическа система на пазарното стопанство. С тази теория се постави началото за формирането на икономическата наука, като самостоятелен клон на обществознанието.

Меркантилизмът прилага нов научен подход при изследването на икономическите явления. Той отрича подхода на Средновековните мислители с неговата отвлечена схоластика и църковен догматизъм, и прилага обективен анализ на реалните процеси, докато Средновековието изразява християнския морал с негативното му отношение към търговията и богатството.

Меркантилизмът поставя на преден план икономическите интереси, проявяващи се чрез отношенията и изразяващи се в стремежа към забогатяване.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.38 сек