Еретик на неомаржинализма – Йозеф Шумпетер /1883 – 1950/

Вид: курсова работа
Прибавен: 2008-04-13
Рейтинг:
4.5 1 2 3 4 5
(2 гласа)
Дължина: 11 стр.
Университет: Европейски колеж по икономика и управление
Специалност: Корпоративен мениджмънт
Предмет: Икономически теории
Цена:
 (31 лв) 29.45 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.55 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (41KB)          Html format .Html (26KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

неомаржинализъм, Йозеф Шумпетер, икономическо развитие, иновация, банкер, идеален предприемач, гениален еретик на маржинализма

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Появата на предприемача е свързана с появата на печалбата. Тя се разглежда като „облага”, награда за въвеждане на нова комбинация, на една нова система. В нея новаторството намира имитатори и последователи. Предприемачът не притежава вече монопол върху своето откритие, изобретението се разсейва. Печалбата и облагата изчезват. Влиза се в окръжността.

Целта на Шумпетер е да покаже, че ключът на икономическия цикъл е в последователното правене на изобретения.

Йозеф Шумпетер е сред най-оригиналните теоретици, превърнал в предмет на своите изследвания типовете структури и стадиите в стопанското развитие. Роден е в Моравия, възпитан в духа на австрийската школа, той има богата творческа биография. През 1911 г. е професор в Трац, работи като министър на финансите в Австрия /1919/, после се проявява за кратко време като банкер – неудачник. От 1932 г. до края на живота си остава в САЩ като професор в Харвардския университет.

Шумпетер се ползва със славата на инициатор на изследванията в областта на модерната динамика и „гениален еретик на маржинализма”. Своите възгледи той развива в трудовете „Теория за стопанското развитие”, „Капитализмът, социализъм, демокрация”, „История на икономическите анализи”. В началото на теоретичната си дейност се изявява като анализатор на еволюцията, а по-късно овладява „тайната” на динамиката на интереса.

Със своята ерудиция и мащабност на мисълта Шумпетер се посвещава на изследване на историческите перспективи, търси и формулира отговори на въпросите, свързани с логиката на икономическия прогрес на обществото. Инициативата, нововъведението, предприемачът – това са основни категории и фактори в неговата икономическа и общосоциологическа теория.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Сходни търсения:

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.38 сек