Регионализиране на съвременната световна икономика. Специфични особености на съвременното регионализиране.

Вид: реферат / доклад
Прибавен: 2004-03-02
Рейтинг:
2.8571 1 2 3 4 5
(14 гласа)
Дължина: 22 стр.
Университет: Университет за национално и световно стопанство - гр. София.
Предмет: Геоикономика
Цена:
 (22 лв) 20.90 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.10 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (35KB)          Html format .Html (22KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

глобализация, международно разделение на труда, интеграция, единен пазар, либерализация, развиващи се страни, преки чуждестранни инвестиции, транснационални корпорации, спекулативен капитал, акценти на глобализацията,

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Последните десетилетия на 20-ти век се характеризират с действието на два на пръв поглед противоположни тенденции: към глобализация на световната икономика и присъщата й система на международни икономически връзки и към регионализация на световната икономика и международните икономически отношения, т.е. към тяхната нарастваща концентрация в определени компактни подсистеми на световното стопанство. Първата тенденция въплъщава космополитичната природа на капитала, неговата способност да преодолява всяка граница, спъваща свободното му развитие. Втората тенденция изразява стремежа към преимуществено съсредоточаване на неговата активност в една по-хомогенна стопанска и социална среда, способността на бизнеса да използва в свой интерес такива условия, фактори и предпоставки, като териториалната близост на различните национални икономики, установената висока степен на взаимното им преплитане, социокултурната общност на страните от даден регион или субрегион, наличието на определени исторически традиции в международното общуване и т.н.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.48 сек