България и Словения – икономически и политически отношения

Вид: курсова работа
Прибавен: 2008-05-27
Рейтинг:
5 1 2 3 4 5
(3 гласа)
Дължина: 15 стр.
Университет: Нов български университет
Цена:
 (35 лв) 33.25 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.75 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (86KB)          Html format .Html (34KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

икономически и политически отношение между България и Словения, словенски инвеститори в България, инвестиционни проекти, търговски стокообмен, износители и вносители

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

2. Икономически и политически отношения между Република България и Република Словения.

През последните години бяха реализирани много контакти на всички нива, между всички власти /политическа, икономическа, законодателна, социална, културна и т.н./ на двете страни. Този диалог се отрази много ползотворно върху двустранните икономически отношения. В резултат от диалога, от активните контакти между икономическите субекти през 2004 г. стокообменът надхвърли 100 млн. долара, което е рекордно за двустранните отношения. Рекордна е и сумата на словенските инвестиции в България за 2003 г. Те многократно надхвърлят досегашните равнища, но в отношенията и преговорите се отриват и допълнителни възможности: първо – в ускоряване на работата по някои подготвяни отдавна договорености в сферата на туризма, транспорта, далекосъобщенията, социалното осигуряване; второ – в насърчаването на преките контакти между икономическите субекти, и особено между търговско-промишлените палати, най-вече в активния обмен на взаимна информация.

Тук трябва да се споменат и политическата подкрепа, която Република Словения оказа във връзка с по-бързото пълноправно членство на България в Евросъюза още през 2007 г. и ясните гаранции и подкрепа в това нашата страна да не се разглежда заедно с Румъния, както и да изчаква Хърватия, която тепърва през 2005 г ще започва преговори по отделните глави за членство в ЕС.

В сферата на културата има много добра база за взаимодействие. България беше от първите страни, които подкрепиха словенската идея за форум на славянската култура.. Много добри са взаимоотношенията и между висшите учебни заведения, например между Софийския университет и този в Любляна.

В сферата на търговията и инвестициите България поне до 2002 г. не е била в обсега на полезренеието на големите словенски компании и финансови и инвестиционни дружества. Това тогава се е дължало на строго следваната в Словения тенденция да се инвестира предимно в приоритетни за страната пазари, на които да се възвърнат стари позиции, загубени от войните 1992 – 1998 г. /Хърватия, Сърбия и Черна Гора, Македония/.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.4 сек