Контрабанда - същност и предмет

Вид: курсова работа
Прибавен: 2008-03-06
Рейтинг:
5 1 2 3 4 5
(1 гласа)
Дължина: 10 стр.
Университет: ВСУ “ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР
Специалност: Митническо разузнаване и разследване
Предмет: Митническо и финансово разузнаване
Цена:
 (25 лв) 23.75 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.25 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (34KB)          Html format .Html (26KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

контрабанда, куфарна търговия, трафик, гранична полиция, митница, търговия, наркотрафик, стокова контрабанда, контрабанден канал, корупция

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Всяка контрабанда е винаги незаконна дейност, която, с оглед спецификата на тази операция, има трансграничен характер – нарушават се законодателствата на повечето страни. Естествено, при съществуването на контролни органи – гранична полиция, митнически власти, пътна инспекция и т.н., подобни операции трябва да се извършват по скрит начин. Това означава, че извършителите на тази дейност се стремят в максимална степен да прикрият престъпния й характер, използвайки легалните форми на внос/износ. Тази констатация важи и за онези случаи, когато престъпната дейност се извършва със знанието и/или съдействието на длъжностни лица.

Контрабандата се извършва с използване на различни незаконни форми, методи и средства. Тя е наказуема по наказателните закони на всички страни и за нея в различните законодателства е установена административна или наказателна отговорност. В България формите на изпълнителното деяние при престъплението “контрабанда” са посочени в чл. 234 на Наказателния кодекс. “Митническата измама” е правно регламентирана в чл. 234А от Закона за митниците. Трябва да се спомене обаче, че част от прийомите, използвани при престъплението “контрабанда” се използват и при митническата измама. В правен аспект контрабандата се разглежда като престъпление и като административно нарушение, за което се предвижда наказателна или административна отговорност, регламентирани съответно в НК и в Закона за митниците (ДВ, бр. 15, 1998 г.).

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.4 сек