Нарушения на принципите и нормите на международното хуманирарно право

Вид: реферат / доклад
Прибавен: 2008-06-16
Рейтинг:
4.3333 1 2 3 4 5
(3 гласа)
Дължина: 19 стр.
Университет: Национален военен университет “Васил Левски”
Предмет: Международно хуманитарно право
Цена:
 (37 лв) 35.15 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.85 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (80KB)          Html format .Html (32KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

международно хуманитарно право, престъпления против човечеството, войната в Корея, гражданската война в Югославия, химически, биологични и ядрени оръжия, Хагски конвенции, Женевски конвенции, Римски статут

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Международното хуманитарно право обхваща принципи и норми, регулиращи средствата и методите за война, както и хуманитарната защита на гражданското население, болните, ранените и военно пленниците. Най важните документи в тази област са Женевската конвенция за защита на жертвите на войната от 1949 г. и двата допълнителни протокола, сключени през 1977 г. под егидата на Международния комитет на Червения кръст. През последните няколко години ООН зае водеща роля в усилията за развитие на МХП. Съветът за сигурност все по активно се включва в защитата на цивилните граждани при въоръжени конфликти, като се грижи за човешките права, защитава децата по време на войни. Създаването на международни наказателни съдилища на бивша Югославия и Руанда, както и трибунали в Тимор Лесте, Сиера Леоне и Камбоджа, не само допринесе за засилване на отговорността, но и за укрепването и по широкото използване на международното право. Прецизирането от подготвителната комисия за Международния наказателен съд на “състава на престъплението” по отношение на геноцида, военните престъпления и престъпленията против човечеството е друг реален принос към разбирането за МХП.

Международното хуманитарно право регулира обществените отношения между воюващите държави, засягащи началото на военните действия, правното положение на участващите във войната, въпросите за защита на ранените, болните, военнопленниците и гражданското население. В него се третират въпросите за положението и правата на неутралните страни, редът за използването на средствата и способите за водене на война, формите за прекратяване на военните действия, както и за отговорностите на отделните държави и физическите лица, за нарушенията на нормите и принципите на това право.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Сходни търсения:

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.51 сек