Политическа култура – роля във външната политика

Вид: курсова работа
Прибавен: 2007-10-10
Рейтинг:
5 1 2 3 4 5
(2 гласа)
Дължина: 29 стр.
Университет: Софийски университет "Св. Климент Охридски"
Предмет: Дипломатически отношения
Цена:
 (25 лв) 23.75 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.25 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (156KB)          Html format .Html (25KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

дипломацията (характеристика, цели, преговори), политическа култура (дефиниция, влияние), Американско-китайски отношения в периода 1960 - 1972, Американско-виетнамски преговори 1969 – 1973, преодолимост на различията във външнополитическата култура.

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Политиката се свързва с поддържане и провеждане на определен курс от действия чрез вземане на решения, които включват стратегия, тактика, цел и т.н. от държавни и международни органи. В понятието световна политика намират отражение реалните проблеми на управление на материалните и духовните отношения на отделните държави, както и регулирането и координирането на икономическите, технологичните, културните и др. Явления и процеси в света. Основните участници са политиците, държавните и международни органи и организации. От гледна точка на отделната държава световната политика се нарича външна политика. Тя отразява отношението й към останалите държави в света, проводник е на целите и интересите й, а нейното последователно провеждане гарантира постигане на желания рейтинг и поставеност в световен мащаб. Средствата, посредством, които външната политика постига целите си са съвкупност от икономически, политически и военни инструменти, намиращи израз при дипломатическите взаимоотношения. Във външната политика намират отражения националните интереси на отделните страни и глобалните световни проблеми. Средствата за отстояването на тези интереси могат да се сведат главно до два: политически диалог и силови средства (включително и икономическите). Безспорно политическият диалог е по-добрият начин за намиране на изход в конфликтна ситуация. Той включва активна дипломация, компромиси, споразумения, както и прибягване до нормите на международното право.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Сходни търсения:

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.51 сек