Варварските държави на територията на Западната римска империя – кралства на: вестготи, остготи, вандали, бургунди, лангобарди и франки

Вид: реферат / доклад
Прибавен: 2008-04-12
Рейтинг:
4.4444 1 2 3 4 5
(9 гласа)
Дължина: 24 стр.
Университет: Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий”
Предмет: Средновековна обща история
Цена:
 (35 лв) 33.25 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.75 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (60KB)          Html format .Html (37KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

варварски държави, Западна римска империя, варварски кралства, вестготи, остготи, лангобарди, вандали, бургунди, франки

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Крахът на Римската империя не е само смяна на античния модел на живот, възникват варварските кралства, с който започва да навлиза феодалния строй и начин на живот. Изчезва цивилизацията на античния свят, с материалните си прояви: пътищата, акведукти, виадукти, градовете, с юридическите инструменти - правото, институциите, законите, правосъдието, с духовното наследство: литературата, изкуството, науките, архитектурата. Цивилизованият свят се връща към варварството, резултат от т.нар. "Велико преселение на народите". Този период обхваща миграциите на многобройни племена и племенни общности. Самите изследователи не са единодушни относно хронологическите му граници. Едни смятат, че това са вековете от 4 до 7 век, когато основни участници в миграционните процеси били германските племена, славяните, някои племена от тюркски произход, прабългари, угро-фини и араби. Други включват в периода на "Великото преселение" и вековете от 8 - 10 век, когато на историческата сцена се излезли нормани, маджари, хазари, печенеги. кумани и др. Има учени, който включват в периода и нашествията на татаро-монголите (13 век), селджуските и османските турци, удължавайки периода и през 12 – 14 век. Като предпоставки за "Великото преселение на народите" могат да се посочат, климатичните промени започнали приблизително от 2 век, достигайки кулминацията си към 5 век. Процес на постоянно захлаждане на климата, който довел до допълнително засушаване в по-сухите региони на Евразия, до по-голямо овлажняване на влажните зони. Това довело до изменения в растителната покривка и животинския свят, оказвайки отрицателно въздействие върху поминъка на оседлалите народи, и в още по-голяма степен на номадите. Големи маси хора били принудени да търсят по-благоприятни условия за живот.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Сходни търсения:

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.38 сек