“Албанският синдром” като движещ фактор на етномалцинственият конфликт в Македония през 2001 г.

Вид: реферат / доклад
Прибавен: 2008-11-04
Рейтинг:
5 1 2 3 4 5
(1 гласа)
Дължина: 20 стр.
Университет: Университет за национално и световно стопанство
Цена:
 (35 лв) 33.25 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.75 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (92KB)          Html format .Html (35KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

албански синдром, етномалцинствен конфликт, македонска общност, въоръжени сблъсъци, етнически противоречия, албански национализъм, македонски етнически модел, държавен суверенитет, федерализация, ВМРО

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Република Македония винаги е криела в себе си големи етнически страсти, които са в състояние да разбунтуват целият Балкански полуостров. Конфликтът от 2001 г. слага край на една изкуствено налагана идея за Македония като страна, в която не съществуват етнически конфликти. Въоръжените сблъсъци поставят началото на нов подход към етническия облик на Македония.

Етническите конфликти не са новост за териториите на днешна Република Македония. Тези географски ширини не веднъж са били поле на етническите сблъсъци между сърби, българи и гърци за определяне на националната идентичност на хората живеещи по тези територии. Началото на “Албанския синдром “ се поставя още през 1978 г. Тогава Албанците не са съгласяват с новия ред на Балканите, установен в резултат на голямата източна криза, не приемат договора от Сан Стефано, както и Берлинският договор. Възниква идея за създаване на албанска организация.

В края на май 1878 г. в гр. Дяковица (Косово) се свиква представителен форум на най-видните албански водачи, който взема решение за създаване на албанска лига. Част от албанско население настоява за автономия (самоуправление) на Албания, друга част - за пълна независимост на Албания. С натрупването на тези идеи през 90-те години на ХХ - ти век се стига до ескалиране на напрежението сред албанците.

Албанският етнос в Македония си е извоювал специално място - неговите представители работят във всичко сфери на обществения живот - от най-непривлекателния физически труд до професора или адвоката.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Сходни търсения:

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.75 сек