Интеграцията на балканите в епохата на глобализация – предпоставка за интеграцията им с Европейския съюз

Вид: курсова работа
Прибавен: 2008-05-13
Рейтинг:
3 1 2 3 4 5
(2 гласа)
Дължина: 15 стр.
Университет: Университет за национално и световно стопанство
Цена:
 (31 лв) 29.45 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.55 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (46KB)          Html format .Html (33KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

интеграция на балканите, епоха на глобализация, ЕС, регионализация, транснационални компании, отношения между България и Македония

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Темата за евроинтеграцията на Балканите и конкретно за отношенията между България и Македония в този исторически момент (след терористичните акции на АНО и АОК в Македония и събитията от 11 Септември 2001 г., когато бяха взривени небостъргачите - близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк и сградата на Пентагона, както и последвалите действия на САЩ и най-близките им съюзници от НАТО през м. октомври 2001 г.) може и следва да се разглеждат в контекста на глобалните процеси и тенденции, на глобализацията. Свидетели сме (и в някаква степен – участници) , особено след 1989-1990 г. на/в интензивни процеси на интеграция и фрагментаризация, на глобализация и диференциация на човечеството. Планетата буквално е опасана от множество глобални мрежи от транспортен, икономически, финансов, иформационен, военен, политически и културен характер. По същество се създава едно все по-плътно глобално пространство, което не се подава на никакви ограничения от материалните фактори на цивилизацията. В това “пространство” протичат интензивни процеси на обмен между различните части и нива на цивилизацията. В този смисъл темпът, динамиката, времето на функционирането и развитието на цивилизацията се “ускорява”, което на свой ред води до уплътняване, “скъсяване” на пространството. Заедно с този процес на интеграция и глобализация, на изграждане на единното цяло на “тялото” на цивилизацията протича и противоположния процес на диференциация, на фрагментаризация, на преструктуриране на пространството на Земята. Това са естествените реакции и рефлекси на търсене на своята идентичност в една променена съвършенно нова среда на старите и нововъзникващи субекти на международните отношения.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.49 сек