Циганите в България

Вид: реферат / доклад
Прибавен: 2008-11-07
Рейтинг:
4 1 2 3 4 5
(4 гласа)
Дължина: 29 стр.
Университет: Софийски университет “Св. Климент Охридски”
Цена:
 (37 лв) 35.15 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.85 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (68KB)          Html format .Html (26KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

цигански етнос, етноними, етническо самосъзнание, бит и култура, занаяти, селища (цигански махали), чергарстване, “египетска хипотеза”, синкретизъм, цигански гета, етническа характеристика на циганите, потестарни органи

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Още при първата поява на циганите като етническа общност в Европа възниква интерес към тях – от къде са се появили, какви са техните традиции и обичаи? Първоначално на този въпрос се отговаря в духа на християнските традиции, съобразно с библейската история.

Според едно съобщение на францисканския монах Симеон Симеонис от 1322 г. от остров Крит, те произхождат от рода на Хам. Това обяснение се повтаря многократно, например от Хенрик Корнелиус Агрипа в книгата му “De vanitate et incartitudine scientiarum” от 1530 г. , който предлага подробно родословие на хората, наричани “Chuzener” – те произхождат от Куш, син на Хам и внук на Ной.

Според други варианти те са жители на библейските градове Содом и Гомор, избягали трайно преди унищожаването им в страната Гоар, от където по-късно са прогонени от потомците на Лот да чергарстват по света, според трети автори те са потомци на жителите на библейския Ханаан.

Успоредно с това произходът на циганите е бил обясняван с определени исторически събития и народи, като често пъти са били привличани и съчиненията на автори от древна Гърция и Рим. Циганите са били смятани за част от ордите на Тамерлан /затова и дълго време в Германия и Скандинавските страни са наричани “татари”/, за потомци на сарацините, на маврите, на кавказките зохори или черкези, на келтите, на аварите, на немските евреи, избягали от градовете и т.н. те са извеждани от град Сингара в Месопотамия, от област в Африка, даже в древната Атлантида. Павел Йозеф Шафарик ги свързва със сигиниите, живели някога край Адриатическо море, а други автори ги откриват в “Одисеята”, в съчиненията на Херодот и Страбон – например ковачите “синги” от остров Лемнос. Интересно е да се отбележи, че според някои автори древната прародина на циганите са Римските провинции Мизия и Дакия, а самите те са потомци на заселени от император Траян римляни и халдейци, смесили се с местното население и хуните на Атила.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Сходни търсения:

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.46 сек