Конституцията като източник на гражданското право

Вид: курсова работа
Прибавен: 2008-12-06
Рейтинг:
5 1 2 3 4 5
(1 гласа)
Дължина: 20 стр.
Университет: Университет за национално и световно стопанство
Цена:
 (33 лв) 31.35 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.65 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (48KB)          Html format .Html (23KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

конституция, принципи на българската конституция, функции на гражданското право, частно право, източник на гражданско право, правна реформа в България, формиране на правова държава, юриспруденция и доктрина

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

И все пак при основните принципи на гражданското право има различни възможности. Затова те трябва да бъдат посочени в Конституцията. Дали собствеността ще бъде общонародна, кооперативна и лична, или ще бъде частна и публична, решава Конституцията. Дали ще има политически плурализъм, или една единствена партия, решава Конституцията. Дали сдружаването на гражданите е свободно, дали държавата отговаря за вреди, причинени от действията на нейните органи, какво е значението на международните договори за вътрешното право, дали свободната стопанска инициатива и автономията на волята са признати, какви са гражданските права на правните субекти, се определя от Конституцията. Всички тези и много други принципи на гражданското право са прокламирани от Конституцията и са развити в гражданските закони.

Конституцията на дадена организация определя нейната форма, структура, дейности, характер и основните правила.

Повечето конституциите имат писмена форма. Значителна част започват с преамбюл, в който са посочени принципите и целите, в съответствие с които трябва да се разбират конституционните норми. Следват основните положения; статуса на хората; държавните органи; преходни и заключителни разпоредби.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.38 сек