Декабристкото движение и проекти за конституция

Вид: курсова работа
Прибавен: 2009-02-07
Рейтинг:
5 1 2 3 4 5
(1 гласа)
Дължина: 11 стр.
Университет: Варненски свободен университет
Специалност: История
Предмет: История на Русия
Цена:
 (37 лв) 35.15 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.85 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (40KB)          Html format .Html (21KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

декабристи, декабристко движение, проекти за конституция на Никита Муравьов и Павел Пестел, Южно дружество, Северно дружество, въстание на декабристите, Трубецкой, Александър І, Николай І, Съюз на благоденствие, Съюз на спасение

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Това е началото на дворянския период в руското революционно движение, продължил до 60-те години на ХІХ век. Изразител на буржоазно-революционната идеология става прогресивната дворянска интелигенция. Най-добрите представители на дворянството изработват политическа програма, чието осъществяване трябва да насочи икономическото и политическото развитие на страната по буржоазен път, и създават първите тайни организации, чиято цел е събаряне на самодържавието и отменяне на крепостното право в Русия.

Революционерите са действителни и бивши офицери, произхождащи от благороднически семейства. Названието на движението – декабристи – идва от избухналото на 26 декември (от рус. - декабрь) 1825 г. (14 декември стар стил) антицарско въстание.

Революционната програма, обединила декабристите, се изработва под влиянието на различни фактори. Най-вече това са очевидните икономически и политически несъобразности в руската действителност.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Сходни търсения:

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.46 сек