Социално отговорната корпорация – теории и практики в българския контекст

Вид: реферат / доклад
Прибавен: 2009-07-07
Рейтинг:
5 1 2 3 4 5
(1 гласа)
Дължина: 14 стр.
Специалност: Политология
Цена:
 (35 лв) 33.25 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.75 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (56KB)          Html format .Html (21KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

корпоративна социална отговорност – практически проявления и подходи в прилагането, развитие на социално отговорните дейности в България, социално отговорен бизнес, инициатива Глобален договор на ООН

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Съществуват много мнения за отношението между успешния бизнес и общественото благополучие. Според някои двете не са свързани и за постигането им трябва да се работи по отделно. Други смятат, че бизнесът трябва да се грижи за създаването на качествена среда за хората, за да могат те също да дадат своя благотворителен принос. Трети аргументират фирмената благотворителност не като морален акт, а като инвестиция в средата, в която се прави по-успешен бизнес. В развитите страни обществата все повече настояват за по-сериозни социални ангажименти от страна на бизнеса. Общественият натиск и изискванията на пазара доведоха до нов интегриран подход към правенето на „добър” бизнес. Двадесет и първи век започна със съгласието на бизнес лидерите за това, че бизнесът има отчетлив принос към устойчивото развитие, че са нужни нови знания и специални умения, нови подходи и ценности, които се обединяват в разбирането за корпоративната социална отговорност.

Докато на Запад концепцията за социалната отговорност е конкретизирана и постановена теоретично преди десетилетия и вече е част от практическата дейност на корпорациите, то тази концепция дълги години звуча като нещо чуждо и ненужно в българските бизнес среди. След първите години на преход, когато започнаха да се укрепват на свободния пазар редица малки и средни фирми, и след като се засили влиянието отвън, се повиши и интересът към концепциите за устойчиво развитие, социална отговорност на бизнеса, глобализация на информацията и капиталите и т.н. Постепенно този интерес – предизвикан главно от медиите и университетските среди – стана нещо разбираемо и дори желано в дейността на редица по-големи фирми.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.4 сек