Извори за стопанската история на Възраждането – основни тенденции

Вид: курсова работа
Прибавен: 2010-02-09
Рейтинг:
5 1 2 3 4 5
(1 гласа)
Дължина: 9 стр.
Университет: Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”
Специалност: История
Предмет: Изворознание
Цена:
 (31 лв) 29.45 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.55 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (48KB)          Html format .Html (43KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

Българско Възраждане, исторически извор, просветители, Иван Богоров, възрожденска публицистика и периодика

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Вероятно поради липсата на достатъчно информация повечето автори смесват понятията и не правят разлика между акционерни дружества, събирателни дружества и кооперации. А това са различни дружествени форми, с различни структури, почиващи на различни принципи на устройство. Тази грешка се среща още в трудовете на Ст. Бочев.

Също поради липса на достатъчно информация, за близо половината от тези дружества на този етап не може със сигурност да се каже дали са създадени и дали са работили, или само е имало идея за тяхното създаване. През Възраждането се утвърждава практиката в българския периодичен печат да се оповестяват всички по-крупни стопански инициативи на българите. Поради това възрожденската преса се превръща във важен източник на сведения за историята на лихварските и акционерните дружества през епохата – един от основните извори, даващи подобна информация. В повечето случаи се публикуват съобщения, че едно или друго дружество е създадено или че предстои да бъде създадено, без да последват в следващите броеве други съобщения за неговата по-нататъшна дейност.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.37 сек