Заплахи за националната сигурност

Вид: реферат / доклад
Прибавен: 2008-05-27
Рейтинг:
3 1 2 3 4 5
(1 гласа)
Дължина: 24 стр.
Университет: Национален военен университет “Васил Левски”
Цена:
 (35 лв) 33.25 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.75 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (89KB)          Html format .Html (36KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

икономическа сигурност, национална сигурност, данъчно облагане, икономически растеж, макроикономически индикатори, безработица, инфлация, заетост, форми на безработицата, видове инфлация, последици от инфлацията, коефициент на регистрирана безработица, военни инвестиционни разходи

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

През последните 15 години в световен мащаб настъпи обстановка на тотална несигурност. От 1990 г до момента броя на въоръжените конфликти нараства с над 5 пъти в сравнение с периода 1945-1990 г. С развитието на глобализацията нараства степента на деиндустриализация и декапитализация в слабо и средно развитите държави, а 85% от световния брутен продукт се концентрира в 20% от населението на света. Тези процеси се допълват от намаляването и изчерпването на ресурсите в световен мащаб. Експертите смятат, че след около 20 години петролът ще се изчерпи напълно. Замърсяването на атмосферата се увеличава, а запасите от чиста вода намаляват. Тези проблеми в още по-голяма степен засягат България, като държава с намаляващо население, лишена от значими природни ресурси, с декапитализирана икономика, която не произвежда технологични и промишлени стоки, а предимно услуги и стоки от леката промишленост. Тази ситуация поражда социална нестабилност. Тези процеси са заплаха както за националната сигурност като цяло, така и за сигурността и даже оцеляването на отделния гражданин. Затова политическите ръководители, държавните институции, частните фирми и гражданите имат нужда от задълбочена подготовка в областта на различните аспекти (икономически, политически, социални, военни и др.) на националната сигурност. Знанията за процесите, развиващи се в световен мащаб в областта на глобализацията, икономиката, международната и националната сигурност ще дадат възможност на политическите ръководители, частните фирми, организации и граждани да планират стратегически действия за преодоляване на неблагоприятните фактори и последици от глобализацията и несигурността в световен, регионален и национален мащаб.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.49 сек