Философия и идеология. Типове идеологии

Вид: курсова работа
Прибавен: 2009-02-08
Рейтинг:
4.6667 1 2 3 4 5
(3 гласа)
Дължина: 9 стр.
Университет: Варненски свободен университет
Специалност: История
Предмет: Философия
Цена:
 (31 лв) 29.45 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.55 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (42KB)          Html format .Html (22KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

Дестют дьо Траси, идеология, Платон, Карл Майнхайм, утопия, начин на мислене, идеи, типове идеологии

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Понятието “идеология” се употребява за пръв път в края на ХVІІІ в. От френския философ Дестют дьо Траси. Той смятал, че може да се създаде наука, която да се занимава с идеите и техния произход. Според него идеите възникват и се оформят под влиянието на сили от материалния свят. Под “идеология” Дестют дьо Траси е разбирал “рационално и систематично излагане на идеи и възгледи на една общност или група в противоположност на ирационалните предразсъдъци и на неразумните убеждения.” Идеолог е всеки, който превръща своята частна гледна точка във всеобща и има интерес да защитава това надценяване на своята позиция. Идеолозите са относително, а в много случаи практически абсолютно свободни и неанагажирани организационно, материално със социалната група, чиято идеология създават. Те могат да не бъдат по произход и по социално положение свързани с нея. В този процес творчески, интелектуален – участва ученият, мислителят. Той се гради върху наследството в науката и изкуството.

Идеологията обединява символично натоварени възгледи и ценности, които дават обяснение и оценка за света и обществото и които целят да мотивират определен тип обществени действия и да ги направляват.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.46 сек