Философският проблем на ценностите. Аксиология

Вид: курсова работа
Прибавен: 2009-02-22
Рейтинг:
0 1 2 3 4 5
(0 гласа)
Дължина: 11 стр.
Университет: ВСУ „Черноризец Храбър”
Специалност: История
Предмет: Философия
Цена:
 (31 лв) 29.45 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.55 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (63KB)          Html format .Html (31KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

ценности, благо, истина, оценка, социални ценности, ценностна система, ценностен избор, морални ценности, общочовешки ценности, аксиология, аксилогически концепции, аксиологически обективизъм и субективизъм, Кант, аксиологически релационизъм

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Особен статут в аксиологията има понятието “социална ценност”. В известен смисъл всички ценности са социални – те са продукт на съвместен обобщен опит, изразяват интересите на определена общност, поставят индивидите в отношение един към друг. Човекът е обществено същество - дори изграждането на дълбоко личностните му цели и ценности е опосредствано от връзката с другите членове на общността.

Ценностите са вплетени в различни социални практики, затова говорим за икономически, обществено-политически, научни, битови, професионални и т. н. ценности. Но постигането на обществено благо в най-голяма степен е заложено в моралните ценности.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.46 сек