Аксиология - ценност, оценка и оценяване

Вид: реферат / доклад
Прибавен: 2009-01-27
Рейтинг:
5 1 2 3 4 5
(2 гласа)
Дължина: 29 стр.
Университет: Великотърновски университет Св.св. Кирил и Методий
Специалност: Право
Предмет: Философия
Цена:
 (44 лв) 39.60 лв (нова цена)
  (Спестявате 4.40 лв, 10%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (36KB)          Html format .Html (17KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

аксиология, учение за ценностите, философия, видове ценности, класическа дихотомия, марксизъм, субективен идеализъм, онтология, епистемологическа традиция, съвременна цивилизация, ценностно съзнание

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Аксиологията (от гр. axios - ценност, logos - слово, учение) е един от най-младите раздели на философията. Като самостоятелна наука тя възникна едва към края на XIX век.

Разбира се, философски размишления върху различни видове ценности се срещат и у античните философи, и у теолозите през Средновековието, и у ренесансовите мислители, и у философите на Новото време. Например Платон и Аристотел, както и много други философи на Античността, разработвайки проблемите на етиката, естетиката, политиката и пр., неизбежно са засягали и изказвали определени съждения за едни или други ценности, разбирани като онтологически реалии, принадлежащи на битието.

Те не са достатъчно осъзнавали, че например такива ценности, като "благото", "справедливостта", "красотата", "щастието" и т. н., имат нещо фундаментално общо, което може да стане предмет на самостоятелна дисциплина, т.е. не са достигнали до обобщаващата представа за ценността като такава.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Сходни търсения:

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.38 сек