Определение за държава и разбиране за власт в произведенията на Макс Вебер

Вид: реферат / доклад
Прибавен: 2009-03-15
Рейтинг:
5 1 2 3 4 5
(1 гласа)
Дължина: 13 стр.
Университет: Университет за национално и световно стопанство
Предмет: Публична власт
Цена:
 (31 лв) 29.45 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.55 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (67KB)          Html format .Html (23KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

определение за държава, разбиране за власт, творчество на Макс Вебер, модерна държава, демагогия, господство – подчинение, манифест, разделение на класи в обществото, капитализъм, комунистическа идеология

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

В предметно - теоретичен план своите социологически анализи на политиката Вебер изгражда върху интерпретацичта между политическата и икономическата рационалност, политическото обединение и държавата, политическите отнощения и отнощенията на господство, легитимното и нелегитимното насилие, правно - политическата и партийно - политическата система и др.

Макс Вебер анализир такива основни категоии като политика, власт, политическо обединение, държава, господство, легитимности др. Не е трудно да се забележи, че Вебер споделя класовата теория за политиката и държавата на Маркс.

Според Вебер понятието „политика” е изключително широко и обхваща всички видове самостоятелно ръководна дейност: говори се за валутна политика на банките, за политика на профсъюза по време на стачка, за училищна политика, за политика на умната съпруга.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Сходни търсения:

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.47 сек