Понятието свобода - Емануел Кант, Августин Аврелий, Исая Бърлин

Вид: реферат / доклад
Прибавен: 2009-04-27
Рейтинг:
5 1 2 3 4 5
(1 гласа)
Дължина: 25 стр.
Цена:
 (37 лв) 35.15 лв (нова цена)
  (Спестявате 1.85 лв, 5%)
Пълно резюме: RTF format .Rtf (58KB)          Html format .Html (20KB)

(От пълното резюме ще добиете по-добра представа за засегнатите проблеми в разработката)

Ключови думи и изрази:

свобода на волята, негативна и позитивна свобода, битие на свободата, практически разум, природа на доброто, етични норми, нравствен закон, метафизика на природата, категории на етиката

реклама реклама
Частично (кратко) резюме на темата

Изводите, които могат да се направят са следните:

1. Свободата, свободната воля и изборът са присъщи само на човека. Те могат да се реализират само в човешкото общество. Именно човешкото общество налага определени граници на отделния индивид, в които той може да се чувства свободен да постъпва по свое желание. В първобитните общества това са табуто, а в съвременните общества писаните закони и приетите от дадено общество етични норми. Всяко прекрачване на тези граници води до санкция от страна на обществото спрямо индивида.

2. В човешката общество не съществува нито „свобода изобщо”, нито „абсолютна свобода”. За такива можем да говорим единствено в „царството на мисълта” по Хегел.

Пълен преглед ...

Внимание: Всички материали са за лично ползване и с помощна цел. Helpos.com не носи отговорност при опит за плагиатство. Авторството на текстовите материали принадлежи на техните автори!

  • Автори печелете пари

реклама
Време за зареждане: 0.39 сек